napisał(a) krakuscity » 13.05.2017 16:12
Widzę, że jest tu wiele osób korzystających z Garmina więc do nich moje zapytanie.
Kilka lat temu kupiłem Garmina Nuvi 1490LMT z dożywotnimi mapami, które aktualizuję raz lub dwa razy do roku.
Nawigację używam kilka razy w roku , tylko w trasie wpisując punkty docelowe np. Zwardoń (granica), potem Bratyslawa (z drogami płatnymi) Letenye – Goričan ( omiń drogi płatne) itd. Wszędzie miałem włączoną opcję " najkrótszy czas" .
Przy ustawieniu najkrótszy czas dojazdu z włączonymi drogami płatnymi dłuższą trasę przeważnie wytycza mi samymi autostradami mimo, że nie jest to najkrótszy czas dojazdu.
Przykład : byłem w Egerze na Węgrzech i przy najkrótszym czasie z włączonymi drogami płatnymi trasa do Krakowa planowana była w większości autostradami i tak naokoło, czas dojazdu grubo ponad 6 godzin, a przy włączeniu omiń drogi płatne wskazuje oczywiście inną trasę i czas przejazdu około godziny krótszy.
Czy to działa tak samo jak w Michelinie czyli trasa polecana przez Garmina , przy którym czas przejazdu nie jest najkrótszy ale zalecany ( mniej meczący) bo autostradami?
Skoro wybrałem najkrótszy czas to powinna prowadzić mnie takimi drogami , którymi przejazd będzie najszybszy (czasowo) a więc drogami płatnymi i innymi ale czasowo najkrótszymi a tu tak nie jest.