Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marena01
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marena01 » 15.05.2016 05:24

Moim faworytem na nawigacje jest własna głowa:)[/quote]

też tak myślę ale wspomagacz także jest pomocny
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 15.05.2016 06:53

Używam Auto-mapy. Spełnia moje wymagania. Co do urządzenia to mam proste ustrojstwo - Polski Lark. Czegóż więcej potrzeba - wyłącznie słońca.
danielroland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielroland » 15.05.2016 06:55

ja mam papierową mapę i sprawdza się
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 15.05.2016 06:56

Papierową też mam. Do korygowania ewentualnych błędów nawigacji.
danielroland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielroland » 15.05.2016 06:58

dobry pomysł brak zasilania daje jej przewagę :)
a tak serio to jak się drogę przejedzie 100 razy to głowa sobie radzi
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 15.05.2016 07:23

Owszem znam je na pamięć.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.05.2016 08:38

Ural napisał(a):Papierową też mam. Do korygowania ewentualnych błędów nawigacji.

Tak samo jak ja, mam nawet cały zestaw map i planów miejscowości; robię ok 5.000 km to się ZAWSZE przydają.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 15.05.2016 08:48

Co innego jechać w to samo miejsce, co innego w inne...
Nie wieżę że tak każdy śmiga bez navi w nowo odwiedzanym kraju, czy jego dużym mieście...owszem to jest wykonalne, jak np. jazda maluchem do cro...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2016 09:05

Sol-Wagon napisał(a):Co innego jechać w to samo miejsce, co innego w inne...
Nie wieżę że tak każdy śmiga bez navi w nowo odwiedzanym kraju, czy jego dużym mieście...owszem to jest wykonalne, jak np. jazda maluchem do cro...

Z wiarą to nie ma wiele wspólnego 8)

Jeden ma bardzo dobrą orientację przestrzenną, do tego przed wyjazdem się do niego przygotował studiując mapy,
drugi bez włączonej navi wpadnie w depresję, a do tego potrafi się zgubić przy włączonej nawigacji na prostej wiejskiej drodze :wink:

Każdy niech robi, tak jak mu to pasuje :roll:

PS: oczywiście w nieznanym nam większym mieście nawigacja jest zawsze bardzo pomocna :roll:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.05.2016 18:32

Lednice napisał(a): ... oczywiście w nieznanym nam większym mieście nawigacja jest zawsze bardzo pomocna :roll:

Jak traktuje się je tranzytem jest zbędna a jak jedzie pod konkretny adres jakiegoś blokowiska czy w osiedle domków na uboczy to wręcz obowiazkowa

No chyba, że się chce wisieć na telefonie, pytać przechodniów czy zagadywać co chwilę na CB

Jak życia prywatnego czy zawodowego w chwili obecnej bez navi sobie nie wyobrażam :)

Choć kiedyś bez niej radziłem sobie "jako tak" ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.05.2016 18:45

Sol-Wagon napisał(a):Co innego jechać w to samo miejsce, co innego w inne...

Oczywiście, że tak. Jest spora grupa podróżujących, którzy pojadą tą samą trasą i po raz 15-sty albo 50-ty kupią winietę na stacji w Wilfersdorf. Co innego, kiedy jedziemy za każdym razem nową, bądź znacznie zmodyfikowaną trasą.

Podczas pierwszego wyjazdu do Chorwacji, uszkodziła mi się ładowarka i navi była nieprzydatna. Nie było paniki, ani żadnych kłopotów na trasie. Kiedy jednak jest, to mam ją zawsze włączoną, bo jest wspomaganiem w podróży. A to ostrzeże, że jedziemy za szybko, pokaże czas to celu podróży, w razie zablokowanej drogi wskaże objazd itp.
KumaBuru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumaBuru » 17.05.2016 12:24

Mam takie pytanie, w Selgrosie jest na promocji "Garmin Nuvi 44LM Europe" za 392zł.
Zastanawiam się nad kupnem dla ojca w prezencie. Plus jest taki, że ma dożywotnie mapy gratis.
Ale czy ktoś się może z nią spotkał? Nie chodzi mi o samą markę Garmin, tylko o ten konkretny model. Wiem, że to nie jest szczyt techniki, ale wydaje mi się, że ojcu wystarczy. Niestety w necie nie ma praktycznie nic na jej temat, żadnych testów czy opinii nie znalazłem a nie chciałbym kupić mu jakiegoś badziewia. Sam mam jeszcze tańszą, ale to "grubsza" okazja i nie kupię mu bezmarkowej za 150zł.
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 17.05.2016 12:33

Może warto pomyśleć o urządzeniu jak tablet, który jest niewiele droższy i można wgrać programik typu automapa? Obecnie wiele urządzonek obsługuje takowe programy i ma jeszcze inne zastosowania. :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2016 12:45

Ale to obleśnie wygląda, tablet na szybie auta :roll:
Jeszcze do tego dołączony kabel, żeby się nie rozładowała bateria :roll:

Przecież to utrudnia widoczność i rozprasza kierowcę :roll:
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 17.05.2016 12:54

Pewnie, że navi jest najzgrabniejsza na szybie. Też mam navi kupioną parę lat temu kiedy jeszcze nie było tylu gadżetów typu smartfony i inne. Teraz jednak mocno rozważałbym zakupu navi za 400 zł.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone