Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hu_ana
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hu_ana » 10.05.2016 11:33

My od kilku lat z Garminem. Polecam za niezawodność i dożywotnią aktualizację, choć wiadomo, na znaki i drogowskazy patrzeć należy, a i papierową mapę warto ze sobą zabrać :wink:
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 10.05.2016 21:28

hu_ana napisał(a):My od kilku lat z Garminem. Polecam za niezawodność i dożywotnią aktualizację, choć wiadomo, na znaki i drogowskazy patrzeć należy, a i papierową mapę warto ze sobą zabrać :wink:

Ja z Garminem od 10 lat, 3 lata temu kupiony drugi z dożywotnią bezpłatną aktualizacją. Polecam!
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 10.05.2016 21:59

Też od kilku lat jestem z Garminem, choć do aktualności ich kamer monitorujących mam spore zastrzeżenia.
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 11.05.2016 12:27

Zgadzam się w 100% z nowotarżaninem, mam trzeciego garmina, obecnie Nuvi2589 LMT, mapy są dokładne, aktualizacja trzy razy do roku do końca życia urządzenia, no i wymawianie ulic, numerów dróg, sterowanie głosem no i działanie w czasie rzeczywistym na podstawie usługi Garmin Liveza pośrednictwem synchronizacji z telefonem po Bluetooth dzięki aplikacji (bezpłatnej) w telefonie Smartphone Link. Pozdrawiam :papa:
KumaBuru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumaBuru » 11.05.2016 14:23

To ja wrzucę do ogródka swoje 3 grosze.
Od 3 lat jeżdżę na chyba najtańszym urządzeniu - Blow, z Automapą EU, Win CE i nigdy nie miałem problemów.
Owszem, po włączeniu długo łapie sygnał. Czasem zdarzy się zwiecha (na którą pomaga reset) ale nie są to częste sytuacje. I podejrzewam, że w droższych też się zdarzają.
Wpisuję odcinki, zazwyczaj po 2 w danym kraju, (od granicy do.. i potem od.. do granicy) i jadę jak po sznurku.
To od i do to są najczęściej jakieś stacje paliw, gdzie tankuję a potem ustawiam kolejny punkt i w drogę.
Jak przed zakupem czytałem opinie "tego nie kupuj" "tylko TomTom" itp. to spodziewałem się, że będą straszne problemy a sama nawi zepsuje się zanim wrócę do PL. Miałem więc wywalić tego tysiaka, ale wtedy trochę się pogmatwało, urlop się przesunął i nie było czasu ani kasy, więc kupiłem na szybko pierwsze co znalazłem najtańszego. Jako dodatkowa nawigacja miała robić komórka (no bo przecież tamta na 100% się zepsuje), chyba wtedy z mapami google. No i gdy po powrocie okazało się, że nic złego się nie stało, tak do tej pory jeżdżę, oczywiście nadal mając w komórce awaryjną, aktualnie z Here.
Chyba to zależy do czego tej nawigacji używamy, jak ktoś chce na niej oglądać filmy, to pewnie tania nie obskoczy. Mnie chodzi o prostotę, czyli o to, żeby mi podpowiedziała którym wyjazdem na rondzie, w jaką ulicę skręcić w większym mieście oraz gdzie dokładnie znajduje się dany adres, żeby nie tracić pół godziny na krążenie. Przez resztę drogi jak dla mnie może milczeć.
Kiedyś w Rumunii trafiłem na rondo z 3 wyjazdami i każdy był na Bukareszt. I właśnie do takich spraw potrzebna jest nawigacja :D
dareks20
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareks20 » 11.05.2016 15:16

Ja jeżdzę na Mynavi z Biedronki za całe 159 zł. Na karcie pamięci AutoMApa. Zawsze zaprowdza gdzie trzeba. Chorwcje i Holandie zaliczyła bez problemu. No w Cro jak słonce ją zagrzało na szybie to się zawiesiła i nie chciała się podnieść ale kilka minut w schowku klimatyzowanym i do samego domu prowadziła jak po sznurku. Zawsze jednak warto mieć w komórce choćby mapy google na wszelki wypadek.
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 11.05.2016 15:52

Od kilku długich lat Automapa i nigdy nie zawiodła zarówno w kraju jak i zagranicą ale w pakiecie do nowego auta dostałem Garmina i następuje zdrada.Po Polsce już przetestowana i ogólnie ok sprawdzę na początku czerwca na wyjeździe do Cro ale Automapę i tak wezmę jako rezerwę w końcu opłacona na kolejny rok :) Choć i tak zawsze wcześniej trasę sprawdzam w googolach czy na targeo.pl i z tradycyjnych papierowych nie rezygnuję :)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 11.05.2016 16:02

U mnie dokładnie na odwrót - pierwszy kontakt z navi to były Garminy w firmie. Pamiętam, że wraz z mapami kosztowały po 2500 za urządzenie. Natomiast AutoMapę zawsze miałem w pogardzie, bo przecież na forach generalnie była mocno krytykowana. Moje podejście zmieniło się, gdy wpadła w moje ręce i zobaczyłem jak to na prawdę działa. Po Polsce chyba żadna mapa nie ma takiego pokrycia i tak bogatej bazy POI. I tak już została u mnie, także za granicą. Oczywiście długą trasę najpierw sobie sprawdzam, żeby mnie nie zaskoczyła prowadzeniem inną drogą.
Mam też fabryczną navi w aucie, również jest bardzo dobra, ale moje przyzwyczajenie do AM spowodowało, że jest ona raczej rezerwowa.
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 11.05.2016 17:34

W 2002 podczas pierwszego pobytu w CRO korzystałem z mapy papierowej i bez problemów dojechałem, no może w Czechach byly małe małe problemy. A od 2006 korzystam z Garmina, 760 następnie 2460 a obecnie 2589 LMT - mimo że to Seria Advanced działa wspaniale, a pokrycie map CityNavigator bardzo dobre i bezłatna aktualizacja trzy razy w roku. Bardzo pomocna jest równolegle wgrywana mapa na komputer w domu i program Garmin BaseCamp,
w którym mogę wyznaczyć trasę, tankowanie odpoczynek itd, i jeszcze obejrzeć przez Google Earth a następnie przesłać wszystko do Nuvi. Takie pobawienie się z planowaniem trasy przed wyjazdem jest naprawdę świetne. Serdzecznie pozdrawiam.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.05.2016 09:11

Od lat na AM i zawsze bez problemów. W tym roku fabryczna w VW która jest "take se" ;) + w razie czego nieaktualizowana z rok AM w schowku

Pamiętając dawne czasy, pierwsze wyjazdy, testowanie tras i wielkie przygotowania gdzie człowiek drukował jakieś opisy objazdów, newralgiczne momenty i stosy papierowych map to teraz jest kaszka z mleczkiem

Teraz pakuje auto, jadę o 15 po żonę do biura, tam w chwili oczekiwania wstukuje w navi adres docelowy i jazda. Człowiek z roku na rok coraz wiecej wie, są drogowskazy, navi też się przyda choćby w informacji kiedy najbliższy parking na autostradzie czy za ile najbliższy zjazd jak sie ciągnie lewym wyprzedzając ciągi TIRów. No i człowiek z grubsza wie gdzie mniej wiecej się znajduje a córka nie pyta się ile jeszcze bo wszystko doskonale widać :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.05.2016 13:02

piotrulex napisał(a):
Pamiętając dawne czasy, pierwsze wyjazdy, testowanie tras i wielkie przygotowania gdzie człowiek drukował jakieś opisy objazdów, newralgiczne momenty i stosy papierowych map to teraz jest kaszka z mleczkiem

Rok 2004, pierwszy wyjazd, kupiłem atlas Europy 1:800000 i mapę HR 1:300000. Umówiłem się z gościem z Łodzi (nie znałem go), że spotykamy się pod Piotrkowem i dmuchamy razem, tak raźniej...
Zatrzymuję się w umówionym miejscu, gość już czeka i niezwykle dumny wyjmuje mapę arkuszową Europy 1:2000000 :lol:

2 lata później jechałem już na AM i iGO, teraz jeżdżę na darmowej nawi na androida, która bierze mapy z OpenStreetMap
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2016 22:03

Najlepsza nawigacja to taka która doprowadzi do celu, obojętnie czy papierowa, czy elektroniczna, AM, IGO, TOMTOM, czy inne, wszystkie są dobre i nie ma mądrego który stwierdzi że ta jedna jest najlepsza. Każda ma zalety i wady, a ważne żeby w krytycznym momencie działała.
Ja jak większość "starych" Cro-maniaków zaczynałem przygodę z Chorwacją korzystając z map papierowych, na których pisakiem zaznaczyłem drogę do Cro, rozpisałem na kartce nr dróg, skrzyżowania i jakoś dojechałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2016 22:11

Dokładnie 8)

Jak ktoś wyłączy mózg, to mu żadna nawigacja nie pomoże :wink:
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 13.05.2016 22:43

:hut: .......koniec języka za przewodnika
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2016 20:21

widzę wspomnienia z historii:) to i wspomnę swoje.
Pierwszy samodzielny wyjazd miałem w 2006r z żoną. ona pierwszy raz za granicą i to jako nawigator z atlasem Europy, bez
wyznaczonej trasy. W głowie miałem tylko miasta które miałem minąć.
Szczególną uwagę miał Wiedeń gdzie wtedy jeszcze nie było obwodnicy i jazda przez centrum.
Ci co jeździli w tamtych czasach to wiedzą jak to było na drogach:)
My dojechaliśmy bez nawigacji do celu bez problemu i nie błądząc.

Moim faworytem na nawigacje jest własna głowa:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies