Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hu_ana
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hu_ana » 10.05.2016 10:33

My od kilku lat z Garminem. Polecam za niezawodność i dożywotnią aktualizację, choć wiadomo, na znaki i drogowskazy patrzeć należy, a i papierową mapę warto ze sobą zabrać :wink:
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 10.05.2016 20:28

hu_ana napisał(a):My od kilku lat z Garminem. Polecam za niezawodność i dożywotnią aktualizację, choć wiadomo, na znaki i drogowskazy patrzeć należy, a i papierową mapę warto ze sobą zabrać :wink:

Ja z Garminem od 10 lat, 3 lata temu kupiony drugi z dożywotnią bezpłatną aktualizacją. Polecam!
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 10.05.2016 20:59

Też od kilku lat jestem z Garminem, choć do aktualności ich kamer monitorujących mam spore zastrzeżenia.
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 11.05.2016 11:27

Zgadzam się w 100% z nowotarżaninem, mam trzeciego garmina, obecnie Nuvi2589 LMT, mapy są dokładne, aktualizacja trzy razy do roku do końca życia urządzenia, no i wymawianie ulic, numerów dróg, sterowanie głosem no i działanie w czasie rzeczywistym na podstawie usługi Garmin Liveza pośrednictwem synchronizacji z telefonem po Bluetooth dzięki aplikacji (bezpłatnej) w telefonie Smartphone Link. Pozdrawiam :papa:
KumaBuru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumaBuru » 11.05.2016 13:23

To ja wrzucę do ogródka swoje 3 grosze.
Od 3 lat jeżdżę na chyba najtańszym urządzeniu - Blow, z Automapą EU, Win CE i nigdy nie miałem problemów.
Owszem, po włączeniu długo łapie sygnał. Czasem zdarzy się zwiecha (na którą pomaga reset) ale nie są to częste sytuacje. I podejrzewam, że w droższych też się zdarzają.
Wpisuję odcinki, zazwyczaj po 2 w danym kraju, (od granicy do.. i potem od.. do granicy) i jadę jak po sznurku.
To od i do to są najczęściej jakieś stacje paliw, gdzie tankuję a potem ustawiam kolejny punkt i w drogę.
Jak przed zakupem czytałem opinie "tego nie kupuj" "tylko TomTom" itp. to spodziewałem się, że będą straszne problemy a sama nawi zepsuje się zanim wrócę do PL. Miałem więc wywalić tego tysiaka, ale wtedy trochę się pogmatwało, urlop się przesunął i nie było czasu ani kasy, więc kupiłem na szybko pierwsze co znalazłem najtańszego. Jako dodatkowa nawigacja miała robić komórka (no bo przecież tamta na 100% się zepsuje), chyba wtedy z mapami google. No i gdy po powrocie okazało się, że nic złego się nie stało, tak do tej pory jeżdżę, oczywiście nadal mając w komórce awaryjną, aktualnie z Here.
Chyba to zależy do czego tej nawigacji używamy, jak ktoś chce na niej oglądać filmy, to pewnie tania nie obskoczy. Mnie chodzi o prostotę, czyli o to, żeby mi podpowiedziała którym wyjazdem na rondzie, w jaką ulicę skręcić w większym mieście oraz gdzie dokładnie znajduje się dany adres, żeby nie tracić pół godziny na krążenie. Przez resztę drogi jak dla mnie może milczeć.
Kiedyś w Rumunii trafiłem na rondo z 3 wyjazdami i każdy był na Bukareszt. I właśnie do takich spraw potrzebna jest nawigacja :D
dareks20
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareks20 » 11.05.2016 14:16

Ja jeżdzę na Mynavi z Biedronki za całe 159 zł. Na karcie pamięci AutoMApa. Zawsze zaprowdza gdzie trzeba. Chorwcje i Holandie zaliczyła bez problemu. No w Cro jak słonce ją zagrzało na szybie to się zawiesiła i nie chciała się podnieść ale kilka minut w schowku klimatyzowanym i do samego domu prowadziła jak po sznurku. Zawsze jednak warto mieć w komórce choćby mapy google na wszelki wypadek.
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 11.05.2016 14:52

Od kilku długich lat Automapa i nigdy nie zawiodła zarówno w kraju jak i zagranicą ale w pakiecie do nowego auta dostałem Garmina i następuje zdrada.Po Polsce już przetestowana i ogólnie ok sprawdzę na początku czerwca na wyjeździe do Cro ale Automapę i tak wezmę jako rezerwę w końcu opłacona na kolejny rok :) Choć i tak zawsze wcześniej trasę sprawdzam w googolach czy na targeo.pl i z tradycyjnych papierowych nie rezygnuję :)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 11.05.2016 15:02

U mnie dokładnie na odwrót - pierwszy kontakt z navi to były Garminy w firmie. Pamiętam, że wraz z mapami kosztowały po 2500 za urządzenie. Natomiast AutoMapę zawsze miałem w pogardzie, bo przecież na forach generalnie była mocno krytykowana. Moje podejście zmieniło się, gdy wpadła w moje ręce i zobaczyłem jak to na prawdę działa. Po Polsce chyba żadna mapa nie ma takiego pokrycia i tak bogatej bazy POI. I tak już została u mnie, także za granicą. Oczywiście długą trasę najpierw sobie sprawdzam, żeby mnie nie zaskoczyła prowadzeniem inną drogą.
Mam też fabryczną navi w aucie, również jest bardzo dobra, ale moje przyzwyczajenie do AM spowodowało, że jest ona raczej rezerwowa.
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 11.05.2016 16:34

W 2002 podczas pierwszego pobytu w CRO korzystałem z mapy papierowej i bez problemów dojechałem, no może w Czechach byly małe małe problemy. A od 2006 korzystam z Garmina, 760 następnie 2460 a obecnie 2589 LMT - mimo że to Seria Advanced działa wspaniale, a pokrycie map CityNavigator bardzo dobre i bezłatna aktualizacja trzy razy w roku. Bardzo pomocna jest równolegle wgrywana mapa na komputer w domu i program Garmin BaseCamp,
w którym mogę wyznaczyć trasę, tankowanie odpoczynek itd, i jeszcze obejrzeć przez Google Earth a następnie przesłać wszystko do Nuvi. Takie pobawienie się z planowaniem trasy przed wyjazdem jest naprawdę świetne. Serdzecznie pozdrawiam.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.05.2016 08:11

Od lat na AM i zawsze bez problemów. W tym roku fabryczna w VW która jest "take se" ;) + w razie czego nieaktualizowana z rok AM w schowku

Pamiętając dawne czasy, pierwsze wyjazdy, testowanie tras i wielkie przygotowania gdzie człowiek drukował jakieś opisy objazdów, newralgiczne momenty i stosy papierowych map to teraz jest kaszka z mleczkiem

Teraz pakuje auto, jadę o 15 po żonę do biura, tam w chwili oczekiwania wstukuje w navi adres docelowy i jazda. Człowiek z roku na rok coraz wiecej wie, są drogowskazy, navi też się przyda choćby w informacji kiedy najbliższy parking na autostradzie czy za ile najbliższy zjazd jak sie ciągnie lewym wyprzedzając ciągi TIRów. No i człowiek z grubsza wie gdzie mniej wiecej się znajduje a córka nie pyta się ile jeszcze bo wszystko doskonale widać :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.05.2016 12:02

piotrulex napisał(a):
Pamiętając dawne czasy, pierwsze wyjazdy, testowanie tras i wielkie przygotowania gdzie człowiek drukował jakieś opisy objazdów, newralgiczne momenty i stosy papierowych map to teraz jest kaszka z mleczkiem

Rok 2004, pierwszy wyjazd, kupiłem atlas Europy 1:800000 i mapę HR 1:300000. Umówiłem się z gościem z Łodzi (nie znałem go), że spotykamy się pod Piotrkowem i dmuchamy razem, tak raźniej...
Zatrzymuję się w umówionym miejscu, gość już czeka i niezwykle dumny wyjmuje mapę arkuszową Europy 1:2000000 :lol:

2 lata później jechałem już na AM i iGO, teraz jeżdżę na darmowej nawi na androida, która bierze mapy z OpenStreetMap
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2016 21:03

Najlepsza nawigacja to taka która doprowadzi do celu, obojętnie czy papierowa, czy elektroniczna, AM, IGO, TOMTOM, czy inne, wszystkie są dobre i nie ma mądrego który stwierdzi że ta jedna jest najlepsza. Każda ma zalety i wady, a ważne żeby w krytycznym momencie działała.
Ja jak większość "starych" Cro-maniaków zaczynałem przygodę z Chorwacją korzystając z map papierowych, na których pisakiem zaznaczyłem drogę do Cro, rozpisałem na kartce nr dróg, skrzyżowania i jakoś dojechałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2016 21:11

Dokładnie 8)

Jak ktoś wyłączy mózg, to mu żadna nawigacja nie pomoże :wink:
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 13.05.2016 21:43

:hut: .......koniec języka za przewodnika
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2016 19:21

widzę wspomnienia z historii:) to i wspomnę swoje.
Pierwszy samodzielny wyjazd miałem w 2006r z żoną. ona pierwszy raz za granicą i to jako nawigator z atlasem Europy, bez
wyznaczonej trasy. W głowie miałem tylko miasta które miałem minąć.
Szczególną uwagę miał Wiedeń gdzie wtedy jeszcze nie było obwodnicy i jazda przez centrum.
Ci co jeździli w tamtych czasach to wiedzą jak to było na drogach:)
My dojechaliśmy bez nawigacji do celu bez problemu i nie błądząc.

Moim faworytem na nawigacje jest własna głowa:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone