Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2016 15:48

To jest temat o najnowszej AM, o starszych wersjach też są niepochlebne opinie.
otwierak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) otwierak » 07.05.2016 16:03

Jeździłem na AutoMapie m.in. w Chorwacji i Grecji. Zawsze doprowadzała do celu. To że czasem potrafi się "przygubić" jest normalne ponieważ nie raz odwiedza się odludne tereny. Najważniejszą rzeczą przy planowaniu dłuższej trasy jest przerobienie jej w teorii, zapoznanie się w Google Maps z jej przebiegiem, porównanie tego co proponuje AM i wtedy nie będzie niespodzianek. Każda nawigacja jest urządzeniem wspomagającym kierowcę a nie jego zastępującym.
Ja przy planowaniu dłuższych tras dzielę je sobie na odcinki i je zapisuję - np. między granicami państw. Do Chorwacji mam 3 odcinki - PL - Forro, Forro - Letenye i Letenye - miejsce docelowe
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.05.2016 16:50

otwierak napisał(a):Każda nawigacja jest urządzeniem wspomagającym kierowcę a nie jego zastępującym.

Niektórzy w to nie wierzą, a potem są niespodzianki. Czasami zabawne :lol: czasami przykre :(
otwierak napisał(a):Ja przy planowaniu dłuższych tras dzielę je sobie na odcinki i je zapisuję - np. między granicami państw.

Mam taką samą praktykę. :wink:
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 07.05.2016 16:54

algirdas napisał(a):Cześć. A czy miał ktoś z Was styczność z mapami HERE na Androida? Darmowe i działają offline. Po zainstalowaniu wyglądają całkiem spoko. Drogę wytyczają chyba też nie najgorzej (przeleciałem cała trasę w domu póki co). Ktoś coś? :)

pzdr

Mapy w porządku, ale o ile pamiętam, to nie było opcji "przez", być może już to poprawili, trzeba by przetestować.
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 07.05.2016 17:02

MWN napisał(a):I pozwalasz żeby Cię baba prowadziła i mówiła jak masz jechać? Ja tam wolę Hołowczyca!

Jedna z niewielu kobiet do których mam zaufanie. He he
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2016 17:31

marek.pl3 napisał(a):
MWN napisał(a):I pozwalasz żeby Cię baba prowadziła i mówiła jak masz jechać? Ja tam wolę Hołowczyca!

Jedna z niewielu kobiet do których mam zaufanie. He he

Jednak wolę atlas papierowy, żonę za pilota, oznakowanie drogowe i czujne oko :P ostatnio w łikend majowy Panu Hołkowi bardzo podziękowałem w Czeskich lasach, pozostał w nim na zawsze :oczko_usmiech:
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 07.05.2016 17:36

szaki17 napisał(a):
nagato.1985 napisał(a):uzywam TomTom Go500.
Jestem z niej zadowolony----AutoMape mam zamiar wyprobowac w najblizszym czasie. Bede uzywal jej w telefonie. Zobaczymy co i jak.

I TomTom-a się trzymaj, AutoMapa od około roku pikuje w dół z jakością swojego programu (skopane wyznaczanie trasy, do du.y ikony POI itp.) i jakością map.
Tutaj dyskusja na temat najnowszej aktualizacji.

po pierwsze to jest wersja beta, więc jest logiczne, że może zawierać błędy,
po drugie, to ja również doszukałem się wielu błędów w TomTomach, Garminach i innych,a także w AutoMapie i wcale innych nawigacji nie przekreślam, a nawet co jakiś czas testuje by sprawdzić, bo może się poprawiły
po trzecie algorytm wyznaczania tras w programach jest naprawdę różny, gdyż używają danych o ruchu drogowym, o korkach, wypadkach, a nawet godzinach wyznaczania trasy itp., więc może się zdarzyć, że rano wyznaczy Ci obwodnicą, a w nocy przez centrum - to jest również normalne,
po czwarte przeważnie trasę możesz zmienić, gdyż jest opcja "przez", zawsze jadąc w długą trasę ustawiam kilka lub kilkanaście takich punktów, gdyż to ja chcę decydować którędy będę jechał,
po piąte muszę się zgodzić z Tobą, że ikonki w AutoMapie sprzed aktualizacji jesiennej były lepsze i czytelniejsze, ale przez te kilkanaście lat AutoMapa wprowadzała wiele nowości, do których z czasem użytkownicy się po prostu przyzwyczaili
po szóste jaka by to nie była mapa czy nawigacja, to chodzi o to, by za jej pomocą dojechać do celu,
po siódme i chyba najważniejsze, to ona nie ma ma mózgu, tylko procesor, więc ty MY musimy pomyśleć jak z niej korzystać !!!

Można wymieniać jeszcze sporo, ale przecież nie o to chodzi, po prostu każdy ma swoje przyzwyczajenia, jednemu pasuje TomTom, drugiemu co innego, jeden lubi blondynki, drugi brunetki
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.05.2016 18:00

JackDaniels;) napisał(a):Jednak wolę atlas papierowy, żonę za pilota, oznakowanie drogowe i czujne oko :P

Wiesz ... na trasie to nawet pilota nie potrzebuję. Najgorsze są węzły. Za granicą sobie jakoś radzę, ale w Polsce :!:
Obrazek
JackDaniels;) napisał(a):ostatnio w łikend majowy Panu Hołkowi bardzo podziękowałem w Czeskich lasach, pozostał w nim na zawsze :oczko_usmiech:

Szkolenia są w internecie :oczko_usmiech:
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 07.05.2016 18:49

Automapa... ostatnio wybierając opcję "szybka" poprowadziła mnie przez Drezno i to przez samo centrum. Szybko to nie było zdecydowanie :lol: Najlepsze jest to, że wiedziałem jak pojechać, a mimo to Hołowczyc wygrał :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2016 18:59

marek.pl3 napisał(a):po siódme i chyba najważniejsze, to ona nie ma ma mózgu, tylko procesor, więc ty MY musimy pomyśleć jak z niej korzystać !!!

I to jest esencja :!: :D 8)

Nawigacja to jest tylko pomoc, proteza mózgu, zwykle niezła,
ale tylko proteza :wink:

Ja ostatnio porównuję nawigację w google maps z Sygic ( mapy TomToma ) i google jest lepsze 8)
Here będę testował w przyszłym tygodniu, jak odbiorę auto :wink:
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 07.05.2016 19:13

marek.pl3 napisał(a):
algirdas napisał(a):Cześć. A czy miał ktoś z Was styczność z mapami HERE na Androida? Darmowe i działają offline. Po zainstalowaniu wyglądają całkiem spoko. Drogę wytyczają chyba też nie najgorzej (przeleciałem cała trasę w domu póki co). Ktoś coś? :)

pzdr

Mapy w porządku, ale o ile pamiętam, to nie było opcji "przez", być może już to poprawili, trzeba by przetestować.

Opcja "przez" mi nie potrzebna. Przejrzałem trasę na przybliżeniu i najpierw ustawię sobie za cel Mureck, później SLO przelecę wg wskazówek i pamięci, reszta dalej na HERE do samej Breli, ale już bardziej jako wspomaganie. Czyli chyba przy niej zostanę, plus atlas jako zabezpieczenie ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2016 20:29

Od 7 lat korzystam z IGo. Węgierska firma, a mapy środkowej Europy i Bałkanów mają chyba najlepsze. Zwłaszcza te od niezależnych dostawców. Można też stosować mapy TeleAtlas i Here.

Jeżdżę na wersji programu z 2011, zaletą jest że przy aktualizacjach mam nie muszę reinstalować wszystkiego ja np. w AM, tylko podmieniam pliki map, poi czy fotoradarów. Kolejne zalety to automatyczne przełączanie na mapkę podglądową okolicy między daleko położonymi od siebie punktami manewru i bardzo łatwe i intuicyjne wyznaczanie punktów przelotowych gdy chce się wyznaczyć "swoją" trasę. Moim zdaniem Igo znacznie przewyższa AM pod tym względem.

Co do papierowych map i atlasów, być może wystarczają na trasie, chociaż tam można spokojnie kierować się drogowskazami. Gorzej jeśli trzeba nawigować w miastach. Kiedyś w czasie wyjazdu do Bułgarii, nawigacja późnym wieczorem jak po sznurku poprowadziła nas do hoteliku w rumuńskim Ramnicu Valcea, gdzie mieliśmy nocleg. Atlasy papierowe raczej nie zawierają planów takich mniejszych miast, a drukowanie planów z google'a i ich wertowanie przez żonę trzymająca latarkę wyglądałoby dość humorystycznie. Pamiętam że zawsze mnie to śmieszyło w dziecięcych czasach, kiedy jeździłem z rodzicami, a mama rozkładała płachtę mapy zasłaniając ojcu widok na drogę :)

Dzień później nawigacja uratowała nas w rozkopanej mocno Warnie, prowadząc nas peryferiami do wyjazdu w kierunku Burgas. Remonty głównych arterii przelotowych zaczęły się miesiąc wcześniej, wytyczanie objazdu na papierze nie byłoby łatwym zadaniem.
Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 07.05.2016 20:34

rusek_3000 napisał(a):Witam
Najlepsza to nawigacja to moja żona, która przed każdym wyjazdem korzysta z maps google. Przeleci ludzikiem po co ciekawszych skrzyżowaniach i zjazdach, trochę notatek w notesiku i zawsze doprowadzi naz do celu.

Trafiony zatopiony;nie ma lepszej nawigacji :D
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 10.05.2016 09:04

Używam AM najnowszej i Here w Mazdzie 6. No polska AutoMapa wygrywa pozostawiając Here daleko w polu. Np. na skrzyżowaniu A 4 i A 18 (rozwidlenie) prowadząc do Berlina każe jechać w "kierunku miejscowości Wrocław", dokładnie na odwrót jak trzeba. Językowo jest całkiem skopana. I samo podpowiadanie dużo za daleko od miejsca wykonaniia manewru. AM jest IMHO dużo lepsza!
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.05.2016 09:23

MWN napisał(a):No polska AutoMapa wygrywa pozostawiając Here daleko w polu. Np. na skrzyżowaniu A 4 i A 18 (rozwidlenie) prowadząc do Berlina każe jechać w "kierunku miejscowości Wrocław", dokładnie na odwrót jak trzeba. Językowo jest całkiem skopana. I samo podpowiadanie dużo za daleko od miejsca wykonaniia manewru.

Nie wiem czy to zależy od urządzenia (ja korzystam z Here na smartfonie) ale nie zauważyłem żadnej z wymienionych wad. Nawet jeśli chodzi o konkretne skrzyżowanie, o którym piszesz - zawsze informuje mnie prawidłowo :roll: Wiem, że są lepsze od Here ale ja korzystam od kilku lat i się po prostu przyzwyczaiłem. Wystarcza mi w zupełności a przy tym jest całkowicie darmowa :wink: Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to brak punktów pośrednich. Jeśli mam taką potrzebę (co zdarza się rzadko) to ustawiam sobie odrębne trasy do poszczególnych punktów i w odpowiednim momencie przełączam się z jednej na drugą. Nie jest to zbyt uciążliwe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone