Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.03.2016 01:03

Mnie również, choć z różnych źródeł są sprzeczne informacje. W Windows Phone 8.1 nawigacja będzie działać tak jak do tej pory, co do aktualizacji na razie trudno powiedzieć. A nawet jeśli nie będzie już aktualizacji map to i tak jeszcze trochę pojeździmy - tak szybko u nas dróg się nie buduje :wink:
cisa2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cisa2 » 21.03.2016 07:08

Jako zawodowy kierowca polecam IGO Primo
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 21.03.2016 07:35

greenrs napisał(a): tak szybko u nas dróg się nie buduje :wink:

To racja, przynajmniej jakiś plus tego jest bo here będzie aktualny :D ja i tak używam jej tylko w PL, za granicę biorę od taty zwykłą navi :)
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 06.05.2016 22:36

Tak na szybko, dla przypomnienia, bo sezon wyjazdowy się zbliża, obecnie jest dwóch największych dostawców map EUROPY tj. Here (dawny Navteq) oraz z TomTom (który wykupił TeleAtlas, a który współpracuje z GoogleMaps), obecnie najpopularniejsze programy nawigacyjne w Polsce, to: AutoMapa (EU-Navteq, PL-geosystems), MapaMap (EU-TomTom, PL-Emapa), TomTom (swoje mapy), Sygic (TomTom). Każdy mój wyjazd na Chorwację prowadzi mnie Marzena z AutoMapy, innych nie próbowałem, gdyż AutoMapie zaufałem już kilka lat temu, szczególnie w Polsce, chociaż w Europie również nigdy mnie nie zawiodła. AutoMapie zaufałem również za intuicyjne i przyjazne użytkownikowi menu oraz mnogość ustawień (choć nie każdy lubi).

Więc czasem kto jaki posiada program nawigacyjny jest bez znaczenia, gdyż często różni się on jedynie skórką, nakładką i obsługą menu, natomiast dostawca map może być ten sam.

Życzę każdemu forumowiczowi szczęśliwego dotarcia do celu podróży oraz szczęśliwego powrotu do domu, bez względu na program nawigacyjny oraz dostawcę map !!!
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 07.05.2016 13:08

I pozwalasz żeby Cię baba prowadziła i mówiła jak masz jechać? Ja tam wolę Hołowczyca!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.05.2016 13:37

A jeszcze z 10 lat temu jeździłem z atlasem. :oczko_usmiech:

Zabrać zabawki i 10 km od domu się pogubicie ....
:lol:
marena01
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marena01 » 07.05.2016 14:03

FUX napisał(a):A jeszcze z 10 lat temu jeździłem z atlasem. :oczko_usmiech:

Zabrać zabawki i 10 km od domu się pogubicie ....

święta prawda,za kółkiem lub kierownicą jak kto woli od 24 lat i wracam wspomnieniami jak 20 lat temu po raz pierwszy pojechaliśmy do CRO mając tylko taką wielką jak psześcieradło papierową mapę :) i się dojechało do samej Makarskiej :hut:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.05.2016 14:04

:mg:
FUX napisał(a):Zabrać zabawki i 10 km od domu się pogubicie ....

Znam takich, którzy włączają nawigację jadąc do pracy :mg:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2016 14:15

Jezdze b. czesto do niemiec i uzywam TomTom Go500.
Jestem z niej zadowolony, kupowalem w okresie dozywotnich gwarancji, wiec co 3 m-ce mam darmowa aktualizacje. Do tego dochodza poprawki ze spolecznosci Share i Trafick live. Probowalem kilku innych nawigacji w ostatnich latach tj. Navigon, GoClever, niestety zadna z nich nie przypadla mi do gustu. AutoMape mam zamiar wyprobowac w najblizszym czasie. Bede uzywal jej w telefonie. Zobaczymy co i jak.

Plan trasy ( z pomoca jednego z forumowiczow, dzieki Bodzio) do samej Chorwacji wstawilem recznie. Mam nadzieje ze dam rade.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2016 14:36

nagato.1985 napisał(a):uzywam TomTom Go500.
Jestem z niej zadowolony----AutoMape mam zamiar wyprobowac w najblizszym czasie. Bede uzywal jej w telefonie. Zobaczymy co i jak.

I TomTom-a się trzymaj, AutoMapa od około roku pikuje w dół z jakością swojego programu (skopane wyznaczanie trasy, do du.y ikony POI itp.) i jakością map.
Tutaj dyskusja na temat najnowszej aktualizacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2016 14:54

szaki17 napisał(a):
nagato.1985 napisał(a):uzywam TomTom Go500.
Jestem z niej zadowolony----AutoMape mam zamiar wyprobowac w najblizszym czasie. Bede uzywal jej w telefonie. Zobaczymy co i jak.

I TomTom-a się trzymaj, AutoMapa od około roku pikuje w dół z jakością swojego programu (skopane wyznaczanie trasy, do du.y ikony POI itp.) i jakością map.

TomTom'a uzywam od kilku ladnych lat i nie mam zamiaru rezygnowac, ale zeby moc sie wypowiedziec i wiedziec na czym sie stoi wyprobowalem tez inne nawigacje. TomTom nadal na 1 miejscu.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.05.2016 15:02

szaki17 napisał(a): AutoMapa od około roku pikuje w dół z jakością swojego programu (skopane wyznaczanie trasy, do du.y ikony POI itp.) i jakością map.

Możesz coś więcej napisać na temat skopanego wyznaczania trasy, bo na razie nie zauważyłem, ale może nie zwróciłem na coś uwagi.

Obecnie używam AutoMapy Windows EU, wer. 6.19 wydanie mapy 1602 i nie ma problemu. Przetestowane w Niemczech i lokalnie PL.
"Na sucho" testuję trasy na Bałkanach i też wydaje się OK.
Ostatnio edytowano 07.05.2016 15:21 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2016 15:14

W poprzednim poscie podałem link do dyskusji na temat AM.
Zbyt dużo materiału aby to streścić , warto poczytać samemu.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.05.2016 15:38

E tam, myślałem, że coś konkretnego. Jeden pisze, że AM nie ma tunelu pod Martwą Wisłą. Może nie mieć, jeśli mapy są z marca, a tunel otworzyli w kwietniu. W następnej aktualizacji z pewnością będzie.

Drugi miał problem z wytyczeniem trasy z Międzyzdrojów przez Poczdam do Lipia i stwierdza: "Po prostu 6.19 jest do d*%y a 6.18 jest lekarstwem na całe zło." BTW wytyczyłem tę trasę w jedną i w drugą stronę, w różnych typach trasy i było OK, ale może nie to Lipie biorę, bo jest ich kilkanaście. :lol:

Wcześniej tego typu błędy również się zdarzały, dlatego nie powiedziałbym, że AM pikuje w dół. :wink:
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 07.05.2016 15:47

Cześć. A czy miał ktoś z Was styczność z mapami HERE na Androida? Darmowe i działają offline. Po zainstalowaniu wyglądają całkiem spoko. Drogę wytyczają chyba też nie najgorzej (przeleciałem cała trasę w domu póki co). Ktoś coś? :)

pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone