Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kombiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kombiak » 26.06.2023 11:00

Dzień dobry . Proszę o podpowiedź, bo zgłupiałem - Waze ma
komunikaty głosowe , to jasne, ale wręcz wczoraj o suszarce dowiedziałem się jak...zobaczyłem policjanta . Czy coś mogę mieć źle ustawione, że apka nie dała "sygnału" ? Mam kliknięte
wszędzie powiadomienia. Po minięciu policjanta spojrzałem na telefon i ikonka kontroli prędkości była .
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 05.07.2023 08:50

kombiak napisał(a):Dzień dobry . Proszę o podpowiedź, bo zgłupiałem - Waze ma
komunikaty głosowe , to jasne, ale wręcz wczoraj o suszarce dowiedziałem się jak...zobaczyłem policjanta . Czy coś mogę mieć źle ustawione, że apka nie dała "sygnału" ? Mam kliknięte
wszędzie powiadomienia. Po minięciu policjanta spojrzałem na telefon i ikonka kontroli prędkości była .

pytanie czy miałeś sparowany telefon z autem, ja tam miałem z Yanosikiem, że był brak komunikatów głosowych, trze wtedy sprawdzić w dwóch miejscach w ustawieniach w samej apce lub w ustawieniach telefonu przy komunikatach do dane apki. Jak nie masz sparowane to w sumie posobnie możesz szukać. Pytanie gdzie jechałeś i gdzie byłeś. Ja Waze nie używam bo zauważyłem że na dłuższych trasach potrafi się zawiesić, mój przypadek: jedziemy na noc, by zdążyć rano na prom, robimy pauzy a Waze pokazuje że mam wciąż sporo czasu (nawigacja działała), po którymś razie zorientowałem się że coś nie tak, i jak uruchomiłem telefon na nowo i apke nagle czasu zaczęło brakować.

Na niemieckiej stronie TomTom jes teraz promocja na aplikacje na komórkę, normalnie płatna a teraz rok gratis jest, trzeba tylko pokombinować z rejestracją. Jak coś to służę pomocą
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 05.07.2023 11:46

Faktycznie, Waze słynie z tego, że dłuższe trasy lepiej "obsługuje" gdy podzielone zostaną na odcinki.
Znane mi pkt przelotowe/pośrednie zapamiętuje w Waze w zakładce "Zapisane miejsca" i wytyczam trasę do kolejnego punktu przelotowego.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 05.07.2023 12:20

Ja podobnie - przed wyjazdem zapisuję sobie w opcji "Zapisane miejsca" punkty na planowanej trasie, a w trakcie jazdy wybieram kolejne. Zresztą w samochodzie korzystam z wersji Waze na Android Auto, a w niej nie widziałem możliwości dodawania punktów pośrednich.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.07.2023 14:07

Mnie w tym roku Waze drażnił.
Kilka razy w drodze do Cro samodzielnie zmieniał język z PL na ANG. Oprócz tego w ciągu pierwszych 2h zresetował się kilkanaście razy.
Na powrocie już było wszystko ok.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 05.07.2023 15:23

empire13 napisał(a):Mnie w tym roku Waze drażnił.
Kilka razy w drodze do Cro samodzielnie zmieniał język z PL na ANG. Oprócz tego w ciągu pierwszych 2h zresetował się kilkanaście razy.

Waze lubi co jakiś czas (jak i telefon) na wyłączenie i włączenie telefonu aby się przelogowały.
Sprawdź w ustawieniach "głos i dźwięki-wprowadź język" czy zaznaczony jest "domyślnie język lokalny" czy ręcznie wybrany j.polski?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.07.2023 16:23

endryu napisał(a):
empire13 napisał(a):Mnie w tym roku Waze drażnił.

Waze lubi co jakiś czas (jak i telefon) na wyłączenie i włączenie telefonu aby się przelogowały.
Sprawdź w ustawieniach "głos i dźwięki-wprowadź język" czy zaznaczony jest "domyślnie język lokalny" czy ręcznie wybrany j.polski?

Mnie też WAZE głupiało językowo, najprawdopodobniej miałem ustawiony "Jeżyk Polski - Agata uwzględniając nazwy ulic". W okolicach widnia łączył język polski z niemieckim :lol: a po wjeździe do Chorwacji zmienił całkowicie na angielski. Zmieniłem na "Język Polski - Agnieszka" i wszystko było ok. Zawiesił mi się tylko raz, podczas wyjazdu z Raciborza. Potem działał bez problemów. Miałem wpisaną winietę czeską i austriacką a koniec trasy w Lenti, poprowadził trasą z czeskimi i austriackimi autostradami, omijając węgierskie.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.07.2023 16:27

Reset zrobiłem i to wyeliminowało resety apki.
Z tym językiem miałem tak jak dids76. Widocznie to wina Agaty ;)
Agnieszka u mnie też dała radę.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.07.2023 17:08

Bardzo mnie wkurza w GM ustawianie przystanków, a nie po prostu punktu pośredniego w trasie (chyba, ze czegoś nie wiem :( ) Chcę jechać przez konkretne punkty pośrednie nie przystanki. Niestety zawsze prowadzi to do centrum. Muszę tuż przed punktem pośrednim ustawiać kolejny punkt :(
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 05.07.2023 17:08

empire13 napisał(a):Reset zrobiłem i to wyeliminowało resety apki.
Z tym językiem miałem tak jak dids76. Widocznie to wina Agaty ;)
Agnieszka u mnie też dała radę.

U mnie Jacek coś podpowie i nie zmienia języka. :lol: Kobiety to różnie mówią. :D
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.07.2023 17:52

bluesman napisał(a):Bardzo mnie wkurza w GM ustawianie przystanków, a nie po prostu punktu pośredniego w trasie (chyba, ze czegoś nie wiem :( ) Chcę jechać przez konkretne punkty pośrednie nie przystanki. Niestety zawsze prowadzi to do centrum. Muszę tuż przed punktem pośrednim ustawiać kolejny punkt :(

Do centrum prowadzi, jeśli jako pkt pośredni wpiszesz samo miasto. Wpisuj adres albo po prostu skorzystaj z opcji "wybierz na mapie".
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.07.2023 17:55

endryu napisał(a):Sprawdź w ustawieniach "głos i dźwięki-wprowadź język" czy zaznaczony jest "domyślnie język lokalny" czy ręcznie wybrany j.polski?

Mam ręcznie Polski. Ale nie pamiętam co miałem te 3 tygodnie temu. Może i domyślny język lokalny. Tylko że trajkotali po angielsku a ja przez Czechy i Słowację jechałem :mrgreen:

endryu napisał(a):U mnie Jacek coś podpowie i nie zmienia języka. :lol: Kobiety to różnie mówią. :D

Jak Agnieszka podpadnie to przyjdzie pora na Jacusia ;)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 05.07.2023 18:40

bluesman napisał(a):Bardzo mnie wkurza w GM ustawianie przystanków, a nie po prostu punktu pośredniego w trasie (chyba, ze czegoś nie wiem :( ) Chcę jechać przez konkretne punkty pośrednie nie przystanki. Niestety zawsze prowadzi to do centrum. Muszę tuż przed punktem pośrednim ustawiać kolejny punkt :(

Ustaw sobie odcinki lub całość drogi na kompie i wyślij na telefon (sms). Możesz wiele wariantów zrobić i ci nie zginą.
A tak w ogóle to po co wam navi jak tyle razy byliście i pewnie wiecie nawet jak objazdem dany odcinek objechać?
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 05.07.2023 19:08

Kolego jak to działa podobnie do Yanosika, to patrol który Ciebie tak przestraszył nie był wprowadzony i tyle, byłeś pierwszy.
Podobnie jak ktoś napisał wcześniej, Ludki wprowadzają do Yanosika punkty kontroli winiet na Węgrzech jako fotoradary i ogólne zamieszanie.
Ostatnio edytowano 05.07.2023 19:48 przez zag, łącznie edytowano 1 raz
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 05.07.2023 19:37

Sprawdź jak masz ustawione ostrzeżenia i zgłoszenia dla konkretnych zgłoszeń. I pozostaje jeszcze kwestia w jakim czasie przed Twoim przejazdem nastapiło to zgłoszenie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies