napisał(a) Esc » 21.06.2023 21:30
stachan napisał(a):Odnośnie nawigacji, to używam modelu GO P 6250, który mogę polecić. Ma tzw. dożywotnią aktualizację map i fotoradarów oraz traffic, który działa dzięki wbudowanej karcie sim. Zasadniczo sprawdza się, choć czasami wiem lepiej
Powiem Ci, że kiedyś też byłem fanem Tomtoma. Mam 5100, mam 5200 i miałem 6250. Też zawsze wszystkim mówiłem, że to jest super bo może i nie tanio ale dożywotnie aktualizacje map, fotoradarów oraz traffic - na wbudowanej karcie sim - to prawda to wszysto jest ok. Pytanie tylko ile jest to dożywocie?
Kupilem 5100 jako uzywke juz sporo ścierany, bateria slaba, wlacznik juz praktycznie nie chodzi ale sama nawigacja mi sie sprawdzila i spodobala na tyle, żeby kupić następce czyli 5200 który dodatkowo już miał wifi, a później 6250 jak potrzebowałem pod gabaryty. Około rok temu przestał mi w 5200 działać traffic z wbudowanej karty. Pisalem do serwisu, sprawdzali, zalecali resety itd ale nic nie wskurali - ostatecznie zaproponowali mi usługę odpłatnej naprawy zaczynającą się od 150E. Wtedy zrozumiałem co znaczy dożywotnie. No 2 lata są gwarancji a potem może będzie działać a może nie będzie. Nie zdecydowałem się na naprawę. Moim zdaniem karta jest wyłączona - pytanie czy przez tomtoma czy po prostu jest to jakieś następstwo wyłączeń pasma 3G. Szybko też pozbyłem się 6250 które było jeszcze na gwarancji aby nie mieć podobnego problemu.
Gdyby nie ten nieprzyjemny fakt pewnie dalej bym byl za Tomtomem - teraz mam niesmak - zwlaszcza, że ta nawigacja tez ma swoje minusy.
Co do GM to uważam, że mapa jest świetna, do zobaczenia do planowania, do wielu rzeczy ale od mniej wiecej 2 lat już nie jest do nawigowania. Niestety firma calkowicie poszla po bandzie i ani uzytkownik praktycznie nie ma wladzy nad tym, ze chce jechac konkretna droga a i informacje nie sa juz rzeczywiste tylko liczone wieloma algorytmami zbieranymi przez lata. W rzeczywistosci bardzo czesto jest tak, ze skoro zawsze w danym miejscu o tej godzinie jest korek to oznaczmy ze tam jest korek.
Jezdzilem kiedys z Yano sikiem skonczylem w stopniu Kapitana - tez do pewnego czasu uwazalem za swietny produkt ale tez do czasu. Moge przymknac oko na wyludzanie danych i przekazywanie do ubezpieczyciela czy takie tam ale obecnie jest tyle fejkowych zgloszen, ktore pojawiaja sie regularnie codziennie w tych samych miejscach. Nie wiem jak to możliwe - gdybym ja codziennie zgłaszał fejki to moja reputacja była by żadna w systemie wiec myslę że jest to odgórnie.
Wróciłem do Waze po wiecej niz 10 latach przerwy. To też nie jest system idealny ale biorąc pod uwagę na darmowość daje naprawdę sporo, być może i więcej niż te niby super płatne.
Myślę, że każdą nawigację trzeba się nauczyć aby z niej odpowiednio skorzystać aby nie szukać ich w chwili kiedy myślimy że jedziemy prosto a nawigacja upiera się że skręcamy.