napisał(a) Hercklekot » 06.01.2016 01:07
Nie ukrywam, że też już dobrych 6 lat jeżdżę na Automapie, zarówno po Polsce jak i na wakacje do Chorwacji, a także "półsłużbowo" do Włoch, Austrii i Niemiec. Często jeżdżę w miejsca dość odległe od głównych szlaków (np winnice, gospodarstwa rolne...), jakieś szutrówki, boczne drogi etc. - nigdy Automapa nie zawiodła. Jakieś hardkorowe lokalizacje sprawdzam sobie jak się da na Google Maps, przenoszę dane gps do AM i hula.
Obecnie jeżeli chodzi o Chorwację to Automapa wymiata - znacznie polepszyła się baza adresowa. Ostatnio sprawdzałem jedną miejscówkę na (może) przyszłe wakacje na Pelješcu (konkretnie Potočine) - dziura że hej, a na Automapie nawet obrysy chałup są. Szok - jeszcze dwa lata temu nie było ni cholery a Street View też tam nie dojechało
Zresztą Google Maps nie widzi w ogóle tunelu w Potomje
Po Polsce - też nic do zarzucenia, w zeszłym roku jeździłem po leśnych duktach na Podlasiu i wszystko OK, w dużych miastach nie zawiodła NIGDY!
Wady? Na pewno mogłaby być lepsza i większa baza POI wgrywanych standardowo z mapą ale to też da się w miarę sprawnie uzupełnić. Słabsza jest też wersja AM na iPhone'y i iPady, korzystałem, ale jakoś nie mogłem się przyzwyczaić do intefejsu, poza tym wywalała się często.
Przy w miarę częstej aktualizacji map i
dobrej konfiguracji opcji pod siebie jest to naprawdę świetny soft. Jeżeli chodzi o urządzenia, to jeżdżę od lat z Navroadem NR470 Enovo. Stary i tani, ale daje radę.