Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 30.12.2015 22:29

MWN napisał(a):A ja właśnie kupiłem Mazdę 6 z nawigacją wbudowaną. Porażka - Here nie ma jeszcze ważnej drogi obwodnicy Wrocławia

Nie chcę Cię denerwować ale trzeba było kupić Lumię zamiast dokładać do fabrycznej nawigacji. Korzystam z here i u mnie jest obwodnica Wrocka.
W tym roku też jechałem do CRO z here.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 31.12.2015 09:18

u mnie była w standardzie, więc i tak nie dopłacałem
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 31.12.2015 09:19

MWN napisał(a):u mnie była w standardzie, więc i tak nie dopłacałem

Ale widzę, że już jest, pojawiła się...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.12.2015 10:56

W teście Mazdy Zachar nie narzekał zbytnio na tę navi.
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 02.01.2016 19:32

klerjeser napisał(a):
marek.pl3 napisał(a):A ja polecam program do nawigacji AutoMapa Europa, na AutoMapie jeżdże od chyba 2005 lub 2006 roku i nigdy nie miałem problemów. Obecnie jest dwóch głównych dostawców map na Europę, tj. Here (dawny Navteq) i TomTom (np. w MapieMap EU). AutoMapa korzysta z Here i takie mapy znajdziemy również w Sygic czy iGo. Z AutoMapą zjeździłem pół Polski, 3 x Chorwacja i kilkadziesiąt razy Węgry i Słowacja, tylko podstawowa zasada - aktualizować tak często jak producent wydaje aktualizację czyli 6 razy w roku, aby mapa była świeża

A po co. Jechałem latem do HR z mapami 2014 i nie mialem żadnych problemów.

Po Europie można jeździć ze starszymi mapami, tam już drogi są wybudowane i bardzo mało jest zmian, ale w Polsce bez częstych aktualizacji to masakra, co chwile coś otwierają, jak nie rondo, to obwodnicę albo most, a jak nie ma co otwierać, to sołtys czy burmistrz postawi zakaz wjazdu albo zrobi jednokierunkową koło Biedry i już trzeba aktualizować, no i w Polsce jedynie AutoMapa nadąża.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 03.01.2016 11:52

tu się zgodzę z małym wyjątkiem...
jeżeli masz rondo zamiast skrzyżowania i nawigacja kieruje w lewo, to przecież nadal jest w lewo i są jeszcze drogowskazy:)
podobnie z obwodnicami miast:)
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 03.01.2016 20:46

marek.pl3 napisał(a):
klerjeser napisał(a):
marek.pl3 napisał(a):A ja polecam program do nawigacji AutoMapa Europa, na AutoMapie jeżdże od chyba 2005 lub 2006 roku i nigdy nie miałem problemów. Obecnie jest dwóch głównych dostawców map na Europę, tj. Here (dawny Navteq) i TomTom (np. w MapieMap EU). AutoMapa korzysta z Here i takie mapy znajdziemy również w Sygic czy iGo. Z AutoMapą zjeździłem pół Polski, 3 x Chorwacja i kilkadziesiąt razy Węgry i Słowacja, tylko podstawowa zasada - aktualizować tak często jak producent wydaje aktualizację czyli 6 razy w roku, aby mapa była świeża

A po co. Jechałem latem do HR z mapami 2014 i nie mialem żadnych problemów.

Po Europie można jeździć ze starszymi mapami, tam już drogi są wybudowane i bardzo mało jest zmian, ale w Polsce bez częstych aktualizacji to masakra, co chwile coś otwierają, jak nie rondo, to obwodnicę albo most, a jak nie ma co otwierać, to sołtys czy burmistrz postawi zakaz wjazdu albo zrobi jednokierunkową koło Biedry i już trzeba aktualizować, no i w Polsce jedynie AutoMapa nadąża.

Nie tylko MapaMap też, kilka razy byli szybsi niż AM.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 06.01.2016 01:07

Nie ukrywam, że też już dobrych 6 lat jeżdżę na Automapie, zarówno po Polsce jak i na wakacje do Chorwacji, a także "półsłużbowo" do Włoch, Austrii i Niemiec. Często jeżdżę w miejsca dość odległe od głównych szlaków (np winnice, gospodarstwa rolne...), jakieś szutrówki, boczne drogi etc. - nigdy Automapa nie zawiodła. Jakieś hardkorowe lokalizacje sprawdzam sobie jak się da na Google Maps, przenoszę dane gps do AM i hula.
Obecnie jeżeli chodzi o Chorwację to Automapa wymiata - znacznie polepszyła się baza adresowa. Ostatnio sprawdzałem jedną miejscówkę na (może) przyszłe wakacje na Pelješcu (konkretnie Potočine) - dziura że hej, a na Automapie nawet obrysy chałup są. Szok - jeszcze dwa lata temu nie było ni cholery a Street View też tam nie dojechało :D Zresztą Google Maps nie widzi w ogóle tunelu w Potomje :?
Po Polsce - też nic do zarzucenia, w zeszłym roku jeździłem po leśnych duktach na Podlasiu i wszystko OK, w dużych miastach nie zawiodła NIGDY!
Wady? Na pewno mogłaby być lepsza i większa baza POI wgrywanych standardowo z mapą ale to też da się w miarę sprawnie uzupełnić. Słabsza jest też wersja AM na iPhone'y i iPady, korzystałem, ale jakoś nie mogłem się przyzwyczaić do intefejsu, poza tym wywalała się często. :evil:
Przy w miarę częstej aktualizacji map i dobrej konfiguracji opcji pod siebie jest to naprawdę świetny soft. Jeżeli chodzi o urządzenia, to jeżdżę od lat z Navroadem NR470 Enovo. Stary i tani, ale daje radę.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 06.01.2016 07:09

Jeżeli chodzi o urządzenia, to jeżdżę od lat z Navroadem NR470 Enovo. Stary i tani, ale daje radę.

Jeżdże z polskim tanim Larkiem i daje radę. Jak się zamula to wycinam w programie z Automapy jakiś kraj, kraje i jadę dalej - z szyderczym uśmiechem na ustach. :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 06.01.2016 09:31

Hercklekot napisał(a):nigdy Automapa nie zawiodła. Jakieś hardkorowe lokalizacje sprawdzam sobie jak się da na Google Maps, przenoszę dane gps do AM i hula.

Owo przenoszenie danych - masz jakiś automat, czy ręcznie?
Co do AM też mam jak najlepsze zdanie; dotąd nie dotarłem (w 2015 - a byłem w tej najbardziej "dzikiej" Europie) by mi Hołek nie pomógł. Grunt to aktualizacja....
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.01.2016 11:10

szaki17 napisał(a):
rocker napisał(a):dorzucę swoje trzy grosze...

AutoMapa - dobra tylko i wyłącznie po Polsce, na wakacjach mi się zgubiła parę razy (4lata temu)

Ja korzystam z AutoMapy od "zawsze" i nie ma z nią żadnych problemów, szczególnie za granicą (byłem w Cro z AM kilka razy i świetnie nawiguje), po warunkiem że ma się wyłączoną "synchronizację czasu". Taki minus tego programu, że jak chce aktualizować czas ( co ok. 6 h), to się wtedy gubi i głupieje.

Mega cenna uwaga w zakresie wyłączenia synchonizacji, czy tyczy się to także wyłączenia synchonizacji strefy czasowej?
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 06.01.2016 11:17

Powtarzam: od 4 lat było ponad 20 aktualizacji!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2016 12:39

Ja wyłączam zawsze obie synchronizacje i jest ok. Strefy czasowej jeszcze nie zdarzyło mi się zmieniać :lol: więc nie jest mi potrzebna :papa:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 06.01.2016 17:02

Ural napisał(a):Jeżeli chodzi o urządzenia, to jeżdżę od lat z Navroadem NR470 Enovo. Stary i tani, ale daje radę.

Jeżdże z polskim tanim Larkiem i daje radę. Jak się zamula to wycinam w programie z Automapy jakiś kraj, kraje i jadę dalej - z szyderczym uśmiechem na ustach. :wink:

Dokładnie. To jest kolejny plus AM - działa na wszystkim z windows ce. Jak muli to można zwolnić ciutkę pamięci ( da się suwakami w opcjach) i już. Lark, Navroad , Modecom ( czy tam inna polska chińszczyzna :wink: ) whatever... I za 250 zł kupi się coś co będzie działać.
Ostatnio edytowano 06.01.2016 17:09 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 06.01.2016 17:05

MWN napisał(a):
Hercklekot napisał(a):nigdy Automapa nie zawiodła. Jakieś hardkorowe lokalizacje sprawdzam sobie jak się da na Google Maps, przenoszę dane gps do AM i hula.

Owo przenoszenie danych - masz jakiś automat, czy ręcznie?
Co do AM też mam jak najlepsze zdanie; dotąd nie dotarłem (w 2015 - a byłem w tej najbardziej "dzikiej" Europie) by mi Hołek nie pomógł. Grunt to aktualizacja....

Ręcznie - po prostu prawy klik na google maps "co tu jest": czytam koordynaty gps i wklepuję do Am - i np dodaję do ulubionych. Dla wygody obrabiam wszystko na kompie a potem punkty przenoszę do navi: czyli nagrywam na kartę sd albo kablem do wewnętrznej pamięci navi (active sync).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone