Baldini napisał(a):Według mnie w zupełności wystarczy GM.
GM ma jedną istotną wadę. Nie jest w stanie wyznaczyć trasy uwzględniając posiadane winiety.
Dlatego do podróży z Polski do Chorwacji lepsze wg mnie są waze i mapy.cz.
gucio1955 napisał(a):anthony1981 napisał(a):Polecam mapy.cz. Przygotowuję przed podróżą traskę, warianty oraz wersję offline w razie co. Korzystam od lat.
Dziś testowałem. Nie wiem co było ale czy jest jakiś problem na terenie POLSKI ? Jechałem około 200 km i cały czas szukała sygnału GPS. Jak już znalazła to wskazała i chyba się zawiesił. Ponownie szukanie sygnału. Po 200 km miałem jej dosyć. Wracałem na GoogleMaps.
Baldini napisał(a):Według mnie w zupełności wystarczy GM.
Ale chyba lepszą wersją GM jest Waze (w sumie to jest ten sam producent Google), bo pokazuje ograniczenia prędkości występujące na trasie i można dodatkowo sobie ustawić próg przekroczenia prędkości. Ostatnio jeżdżę więcej na Waze niż na GM
endryu napisał(a):Na screnie waze wyznaczyła trasę przez płatną autostradę w Słowenii. Waze ma problem z wyznaczaniem trasy na większe odległości (pow.600-700km). Przetestowałem przed chwilą wyznaczanie trasy do Zagrebia ok.800km-waze woła o włączenie winiet. A wyznaczyłem trasę za Wiedeń ok.550km (brak zaznaczonych winiet) i wyznaczyła trasę z pominięciem płatnych autostrad. Na długich trasach właściwym będzie jazda z wyznaczaniem tras etapami.
wielbiciel napisał(a):Coś opowiadacie dziwne rzeczy.
W GM można zaprojektować całą drogę poprzez punkty pośrednie na kompie i przesłać na smortfona za pomocą sms czy linka w mailu. Jak się boicie to całą drogę możecie podzielić na kawałki. Przecież to takie proste!!!
greenrs napisał(a):gucio1955 napisał(a):anthony1981 napisał(a):Polecam mapy.cz. Przygotowuję przed podróżą traskę, warianty oraz wersję offline w razie co. Korzystam od lat.
Dziś testowałem. Nie wiem co było ale czy jest jakiś problem na terenie POLSKI ? Jechałem około 200 km i cały czas szukała sygnału GPS. Jak już znalazła to wskazała i chyba się zawiesił. Ponownie szukanie sygnału. Po 200 km miałem jej dosyć. Wracałem na GoogleMaps.
Ja korzystam z mapy.cz podczas rowerowych i pieszych wędrówek, często w terenach, gdzie nawet zasięg komórkowy jest słaby lub nie ma wcale. Nigdy z aplikacją nie miałem żadnych problemów, więc to chyba nie tu leży problem. Mapę Polski mam oczywiście pobraną offline.
Może to wina Twojego telefonu lub Android Auto, jeśli przez nią łączysz się z systemem samochodu?
Chris_M napisał(a):wielbiciel napisał(a):Coś opowiadacie dziwne rzeczy.
W GM można zaprojektować całą drogę poprzez punkty pośrednie na kompie i przesłać na smortfona za pomocą sms czy linka w mailu. Jak się boicie to całą drogę możecie podzielić na kawałki. Przecież to takie proste!!!
Oczywiście, że to jest proste i właśnie tak ja zazwyczaj robię, ale wówczas jest duże ryzyko, że nawigacja wytnie mi taki numer, jakie opisywałem w tym poście:
jaka-nawigacja-t27128-1305.html#p2272280
A już wielokrotnie mi się tak zdarzało!
mchrob napisał(a):Chris_M napisał(a):wielbiciel napisał(a):Coś opowiadacie dziwne rzeczy.
Oczywiście, że to jest proste i właśnie tak ja zazwyczaj robię, ale wówczas jest duże ryzyko, że nawigacja wytnie mi taki numer, jakie opisywałem w tym poście:
jaka-nawigacja-t27128-1305.html#p2272280
A już wielokrotnie mi się tak zdarzało!
Możliwość zaznaczania punktu pośredniego "w pobliżu" w AM to coś czego mi najbardziej brakuje w obecnie używanej GM. Ale jak wstawiam punkt pośredni na odpowiedniej jezdni to nigdy na GM nie miałem problemów z głupimi wskazaniami. No ale oczywiście takich tras nie można odwrócić, jednak nie przeszkadza mi to.
wielbiciel napisał(a):Coś opowiadacie dziwne rzeczy.
ApropoDefacto napisał(a):wielbiciel napisał(a):Coś opowiadacie dziwne rzeczy.
Zgadza się. Zawsze jeżdżę na GM, ustawiam kilka punktów pośrednich (m.in przejścia przez granice, stacje) i nigdy nie miałem nawet najmniejszych problemów (dodatkowo Janosik brzęczy sobie w tle). Trasa ustawiona na kompie, przesłana linkiem na @. Szkoda mi czasu na kombinowanie, cudowanie, skoro coś się sprawdza ideolo. Nie wiem jak to może komuś innemu "nie hulać", chyba że robi coś na siłę źle. Zero problemów, zero mandatów więc dla mnie sprawa prosta - Google Maps.