Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kamba2000
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamba2000 » 02.08.2022 14:13

Po aktualizacji softu i map w garminie drivesmart 61 lmt s pojawił
się most Pelješac. :papa:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 02.08.2022 17:00

Baldini napisał(a):Wczoraj testowałem Waze na trasie Budapeszt - Orebić . Plusy: super powiadomienia o radarach, autach na poboczu itp. Wady: nie uwzględnia korków (no chyba , że gdzieś ta opcja jest ukryta) i można się naciąć . Pod tym względem zdecydowanie lepiej wypada GM.

(WAZE) Czy w ustawieniach, w zakładce ostrzeżenia i zgłoszenia masz zaznaczoną ikonę "korki uliczne"-pokaż na mapie? W Polsce ładnie pokazuje korki. Szczególnie na A4 :mrgreen:
Ważne aby inne zgłoszenia tez były skonfigurowane jako widoczne na mapie (to tak wedle konfiguracji apki.)
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 04.08.2022 20:26

Dzięki za info, sprawdzę.
kranu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kranu » 04.08.2022 20:28

Ja mam w Waze włączone wyświetlanie korków i ostatnio mnie wpakował w zator, chociaż Google Maps wcześniej zalecał skręcić.
Myślałem, że te dwa produkty Google wymieniają się danymi.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 04.08.2022 21:49

kranu napisał(a):Ja mam w Waze włączone wyświetlanie korków i ostatnio mnie wpakował w zator, chociaż Google Maps wcześniej zalecał skręcić.
Myślałem, że te dwa produkty Google wymieniają się danymi.

W Waze (w innych nawigacjach chyba też) dużą rolę odgrywa algorytm jej pracy. Zliczenie czasu od powstania jakiejś sytuacji drogowej (np.korek) i potwierdzeniu jej przez użytkownika kliknieciem ikonki oraz zliczeniu użytkowników navi w danym obszarze drogi (zmierzenie prędkości jazdy lub zatrzymania się na jezdni, kliknięcie przez innych tej samej ikonki, itd.) W bardzo spowolnionej jeździe, zatrzymywaniu się co pewien czas na danym odcinku drogi waze wielokrotnie wyświetlała mi komunikat z pytaniem czy stoję w korku ? Odpowiednie potwierdzenie wpływa na czas aktualizacji o sytuacji na drodze dla uzytkowników navi. To tylko "maszyna" która potrzebuje danych w odpowiednim czasie.
Żadnej navi nie należy za bardzo ufać, bo :arrow: 8O :?:
Szerokości :)
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 05.08.2022 06:54

Poniekąd masz rację , ale GM pokazuje korek za wczasu i proponuję objazd, a Waze (przynajmniej tyle co zdążyłem przetestować ) pokazuje korek, jak już w nim stoisz. Różnica jest znaczna.

Za tunelem Rok był korek na 40 min. GM pokazała go wcześniej , wydłużając czas jazdy do celu. Waze pokazała korek jak już w nim stałem , ale czasu nie zmieniła .
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.08.2022 07:26

GM sobie u mnie przegrało tym ze kilkakrotnie zaczęło prowadzić objazdem który był drogą polną lub drogą z przejściem granicznym przez które nie miałem prawa przejechać (granica Slo-Hr). Od tego czasu staram się nie używać tej nawigacji podczas podróży.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 05.08.2022 09:01

dids76 napisał(a):GM sobie u mnie przegrało tym ze kilkakrotnie zaczęło prowadzić objazdem który był drogą polną lub drogą z przejściem granicznym przez które nie miałem prawa przejechać (granica Slo-Hr). Od tego czasu staram się nie używać tej nawigacji podczas podróży.

Mam podobne doświadczenia. GM doskonale spisuje się w miejskich korkach, ale na dłuższej trasie potrafi poprowadzić jakimiś bocznymi i dziurawymi drogami dla hipotetycznego i bardzo wątpliwego zaoszczędzenia np. 1 minuty.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 05.08.2022 21:19

Ja w tym roku przetestowałem Tom Tom To i moim zdaniem wypadł rewelacyjnie.Sprawnie ominął korki informował o fotoradarach brakuje tylko funkcji z yanosika takich jak Policja itp.Co prawda jest płatny ale fajnie współpracuje z za więc na jedne wakacje 20zł nie majątek.
St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 06.08.2022 13:52

Czesc .
Jedziemy w koncu do Mostaru i jak wiadomo w Bosni lepiej nie ryzykowac korzystania z map,nawigacji online.
Ktos gdzies wspomnial Navigator offline. Sa to jenak wpisy sprzed kilku lat. Czy nadal polecacie?
I teraz troche glupie pytanie... czy ta nawigacja w sklepie play to taka biala strzalka na niebieskim tle? :oops:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 06.08.2022 14:27

St.Witch napisał(a):Czesc .
Jedziemy w koncu do Mostaru i jak wiadomo w Bosni lepiej nie ryzykowac korzystania z map,nawigacji online.
Ktos gdzies wspomnial Navigator offline. Sa to jenak wpisy sprzed kilku lat. Czy nadal polecacie?
I teraz troche glupie pytanie... czy ta nawigacja w sklepie play to taka biala strzalka na niebieskim tle? :oops:

A nie łatwiej ściągnąć sobie mapy offline w GM ?
Ja tak robiłem. Bez żadnego problemu prowadziły mnie po BiH.
St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 06.08.2022 14:43

A nie łatwiej ściągnąć sobie mapy offline w GM ?
Ja tak robiłem. Bez żadnego problemu prowadziły mnie po BiH.[/quote]

Tak tez zrobie...ale wiesz cos dodatkowego by sie przydalo.Wprawdzie mam tez mape papierowa.Ach ,moze za bardzo sie matwie :)
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 06.08.2022 15:35

dids76 napisał(a):GM sobie u mnie przegrało tym ze kilkakrotnie zaczęło prowadzić objazdem który był drogą polną lub drogą z przejściem granicznym przez które nie miałem prawa przejechać (granica Slo-Hr). Od tego czasu staram się nie używać tej nawigacji podczas podróży.

No niestety. Też miałem kilka razy takie sytuacje. A jedna do tej pory mnie zadziwia, ale to nie temat związany z Cro :D
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 07.08.2022 11:23

Mnie ostatnio GM prowadziła takim "skrótem" na Cvetlin.....
Załączniki:
droga na Cvetlin.jpg
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 10.08.2022 08:36

Ok, jutro wyjeżdżam. Plan to Czechy bez winiety (drogą nr 11) oraz Słowacja i Węgry z winietą.
Trasę znam ale chcę jechać na Waze.
Czy Waze (podobnie jak GM) proponuje zmianę trasy w przypadku korków.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone