Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomek_krot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek_krot » 19.06.2022 21:17

empire13 napisał(a):Chyba nie ma idealnej nawi.
Ja się jeszcze w wolnej chwili pobawię w Waze tymi winietami. To może być najlepsza opcja na zagraniczny urlop.

Spróbuj nawigacji "Magic Earth"
Może przypadnie Ci do gustu.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.06.2022 23:11

Tomek_krot napisał(a):
empire13 napisał(a):Chyba nie ma idealnej nawi.
Ja się jeszcze w wolnej chwili pobawię w Waze tymi winietami. To może być najlepsza opcja na zagraniczny urlop.

Spróbuj nawigacji "Magic Earth"
Może przypadnie Ci do gustu.

A pewnie, chętnie sprawdzę. Dzięki za polecankę.
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 20.06.2022 11:26

madziaimaciek napisał(a):
astalavista napisał(a):Po kablu...ale to akurat nie ma znaczenia...musisz sobie przygotować trase najlepiej na telefonie wraz z punktami pośrednimi...gdy już masz taką przygotowaną to po prawej masz 3 kropki...klikasz i wybierasz "dodaj trase do ekranu głównego"... i już masz na pulpicie ikonke z GM z konkretną trasą... a
potem klikasz trase która Cie interesuje podłączasz kabel do samochodu i już masz tą mape na ekranie na AA :)

Jutro zasiadam w fotelu i sprawdzam :)

Niestety, to co w telefonie mam zapisane, nie przekłada się na ekran, jakby dwie osobne nawigację GM. Trzeba będzie planować trasę etapami
sheliak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sheliak » 28.06.2022 19:26

Witam

Szukam nawigacji "godnej zaufania", która na trasie z PL do Cro będzie pokazywała ograniczenia prędkości i inne znaki.
Z doświadczenia wiem, że Auto Mapa pokazuje ograniczenia prędkości za granicą, ale nie wiem czy można jej ufać tak jak np. Yanosikowi w PL. Z powyższego wątku wiem, że Waze też pokazuje znaki ale nie używałem nigdy i nie wiem czy można jej zaufać.
Czy są jeszcze jakieś inne aplikacje z powyższą funkcją? Czego używacie?

W Austrii miałem problem w zeszłym roku - na autostradzie były dwa ograniczenia na jednym słupku - 120kmh i 80kmh przy czym przy 80.-tce był dodatkowy znak z "chmurą z deszczem" - domyślam się, że jak pada to obowiązuje 80kmh a jak nie to 120kmh (ale to tylko domysły i trochę zwątpiłem...)
chrom6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chrom6 » 28.06.2022 19:40

Waze działa właśnie jak Yanosik, w Polsce ostrzega tak samo jak Yanosik, a zdarza się że ma wczesniej informacje o lotnych patrolach niż Yanosik. Jak to będzie za granicą - dowiem się niebawem. Zdarza się że na znakach inne ograniczenie a w Waze inne ale tak samo bywa w innych nawigacjach. W Waze zaletą jest duża społeczńość użytkowników co przekłada się na dość dobry live traffic i accident
matiz21
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matiz21 » 29.06.2022 07:44

sheliak napisał(a):Witam

Szukam nawigacji "godnej zaufania", która na trasie z PL do Cro będzie pokazywała ograniczenia prędkości i inne znaki.
Z doświadczenia wiem, że Auto Mapa pokazuje ograniczenia prędkości za granicą, ale nie wiem czy można jej ufać tak jak np. Yanosikowi w PL. Z powyższego wątku wiem, że Waze też pokazuje znaki ale nie używałem nigdy i nie wiem czy można jej zaufać.

W Austrii miałem problem w zeszłym roku - na autostradzie były dwa ograniczenia na jednym słupku - 120kmh i 80kmh przy czym przy 80.-tce był dodatkowy znak z "chmurą z deszczem" - domyślam się, że jak pada to obowiązuje 80kmh a jak nie to 120kmh (ale to tylko domysły i trochę zwątpiłem...)

Polecam od siebie TomTom Amigo jako pływającą nakładkę na GM, pokazuje ograniczenia prędkości, ostrzega również przed fotoradarami i pomiarowymi odcinkami prędkości ( dobrze działa na obwodnicy Wiednia ), korzystam od 3 lat na trasie do CRO i nie zawodzi :)
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 29.06.2022 15:50

W zeszłym roku testowałem Waze i Automapę. Za granicą Waze zdecydowanie lepsza.
Kerad n
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kerad n » 29.06.2022 22:32

Dotyczy często ciężarówek. Skrot LKW często w połączenie na tabliczce, jak dobrze pamiętam. Trochę dalej od Graz do granicy że Słowenia, często jest jeszcze ograniczenie ze względu na ilość spalin w powietrzu. Wtedy czasami też lubią foto plastikon postawić
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 30.06.2022 06:19

Kerad n napisał(a):często jest jeszcze ograniczenie ze względu na ilość spalin w powietrzu

"IG-L", generalnie obowiązuje ze względów środowiskowych, nie tylko spaliny ale również np. hałas. Nie dotyczy elektryków ale tylko austriackich (hybrydy plug-in jak spalinówki muszą zwalniać). Znaki najczęściej aktywne, ich wyświetlenie może zależeć od stanu powietrza, pory dnia itp. Wydaje mi się, że np. na A9 w Graz, obligatoryjnie - bez względu na stan atmosfery, zapala się aktywny znak "100 IG-L" wieczorem i gaśnie rano. Nie jestem pewien...
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 30.06.2022 07:45

Witam zmotoryzowanych posiadaczy navi. Czytam od pewnego czasu wątek i nie znalazłem tu wzmianki /albo przeoczyłem/ o aplikacji navi na telefon
MAGIC EARTH. Mam od jakiegoś czasu i jest OK. Wcześniej była WAZE, coś mi nie pasowało w niej i pożegnałem się z nią. W aplikacji są mapy całego świata do ściągnięcia wg. potrzeb. Apka w jęz. polskim, komendy po angielsku.
W niej różne opcje ułatwiające podróż. Kto używa i może coś więcej napisać?
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 30.06.2022 13:01

damianisko5 napisał(a):Witam zmotoryzowanych posiadaczy navi. Czytam od pewnego czasu wątek i nie znalazłem tu wzmianki /albo przeoczyłem/ o aplikacji navi na telefon
MAGIC EARTH. Mam od jakiegoś czasu i jest OK. Wcześniej była WAZE, coś mi nie pasowało w niej i pożegnałem się z nią. W aplikacji są mapy całego świata do ściągnięcia wg. potrzeb. Apka w jęz. polskim, komendy po angielsku.
W niej różne opcje ułatwiające podróż. Kto używa i może coś więcej napisać?

Nie mam doświadczenia z tą nawigacją o którą pytasz, ale mi się sprawdza i jest dla mnie przyjazna MAPY.CZ
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 30.06.2022 14:34

Po Polsce i za granicą używam Waze.
Dla mnie elegancko się sprawdza :)
simi79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) simi79 » 01.07.2022 06:32

yooshky napisał(a):
Kerad n napisał(a):często jest jeszcze ograniczenie ze względu na ilość spalin w powietrzu

"IG-L", generalnie obowiązuje ze względów środowiskowych, nie tylko spaliny ale również np. hałas. Nie dotyczy elektryków ale tylko austriackich (hybrydy plug-in jak spalinówki muszą zwalniać). Znaki najczęściej aktywne, ich wyświetlenie może zależeć od stanu powietrza, pory dnia itp. Wydaje mi się, że np. na A9 w Graz, obligatoryjnie - bez względu na stan atmosfery, zapala się aktywny znak "100 IG-L" wieczorem i gaśnie rano. Nie jestem pewien...

Jechałem tym odcinkiem ok 23 w piątek 24.06, bez ograniczeń. O ile dobrze pamiętam, to zeszłym roku też nie było, też ok 23.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 07.07.2022 07:22

mapy.cz w ostatniej aktualizacji dodały zgłaszanie wypadków, utrudnień i kontroli. Niestety nadal nie widzę wbudowanej bazy fotoradarów. Rozwiązaniem może być tandem mapy.cz + yanosik.
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 07.07.2022 08:37

Bojkotujecie mapy google, czy są wyraźnie gorsze od powyższych? Korzystam do tej pory praktycznie zawsze z googlowych i jakiegoś dyskomfortu nie odczuwam..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone