Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 28.12.2015 13:00

wegorz napisał(a):Ja też polecam Automapę. Legalną oczywiście. W większości zmiany w mapach nadążają ze zmianami na drogach. Próbowałem jeździć z Here czy MapFaktor na Lumi 930. Jednak do Automapy im trochę brak.

Oczywiście, że legalną ;) Zawsze pożyczam navi od zaprzyjaźnionego tirowca :)
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 29.12.2015 20:36

rusek_3000 napisał(a):Witam
Najlepsza to nawigacja to moja żona, która przed każdym wyjazdem korzysta z maps google. Przeleci ludzikiem po co ciekawszych skrzyżowaniach i zjazdach, trochę notatek w notesiku i zawsze doprowadzi naz do celu.

Masz rację, mapy google są jak najbardziej aktualne i zawsze pokazują najszybszą drogę. Wystarczy mieć tylko internet włączony i prowadzi do celu. Ja przed wjazdem do Cro kupiłem kartę z internetem na 7 dni i sprawdzałem pozycje w razie wątpliwości. Ale obyło się beż żadnych problemów bo TT prowadził dobrze.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 29.12.2015 21:23

Ja przez kilka lat używałem iphona jako nawigacji (tomtom) i złego słowa nie mogę powiedzieć, wcześniej używałem Garmina i też super ale sprzęt wg mnie zbyt drogi. Teraz mam nawigacje wbudowaną w radio clarion (igo) i przewaga nad mobilną nawigacją głównie taka że jest zawsze pod ręką (nie muszę jej szukać w schowku), muzyka się sama wycisza jak jest komunikat z nawigacji, komunikaty głośne i wyraźne bo z głośników i duży wyświetlacz.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.12.2015 09:17

A ja właśnie kupiłem Mazdę 6 z nawigacją wbudowaną. Porażka - Here nie ma jeszcze ważnej drogi obwodnicy Wrocławia wybudowanej 1,5 roku temu. Więc na dłuższy wyjazd przeproszę się z Automapą i Hołowczycem...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.12.2015 09:46

Mam starego TomToma XL (Canada 310) pamięć wewnętrzna 1 GB. Jako, że mam nawi alternatywną Beckera postanowiem sobie sprawić nową mapę na TT. Znalazłem co ciekawe na youtube instrukcję jak zrobić upgrade na Eastern Europa + nowe f.radary. Spróbowałem oczywiście postąpić wg instrukcji ściągając odpowiednie linki zaznaczone na filmiku (kopię starych map na wszelki słucziaj zrobiłem) Okazało się, że wszystko gra (wyjeżdżałem za granicę między innymi) i mapy są naprawdę w miarę aktualne i f.radary aktualizacja na 12.2015 r. :papa:

ew. info na PW
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 30.12.2015 11:34

dorzucę swoje trzy grosze...
Mio - słabe, kiepska aktualizacja, po Polsce jest OK, za granicą już gorzej tak było 4lata temu
AutoMapa - dobra tylko i wyłącznie po Polsce, na wakacjach mi się zgubiła parę razy (4lata temu)
TomTom jest tani ale to najbardziej innowacyjna firma na świecie jeśli chodzi o GPS, oni zarabiają na sprzedaży patentów innym firmom, ale osobiście nie korzystam więc nie wypowiadam się co do jakości.
Garmin - cytując: Yes, Yes, Yes. Polecam z czystym sumieniem, warto dołożyć i mieć darmowe aktualizacje, poza tym informacje o ruchu i korkach działają (już w Polsce powoli zaczyna to działać). Nigdy nie zawiódł i działa długo na samej baterii więc w ruchu pieszym też się nadaje.

czasem korzystałem z aplikacji Here na komórce Lumia z Win 8.1 - też mogę polecić.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.12.2015 11:52

Mam outdorowego Garmina Oregon 650t (wymieniony za zepsutego Oregona 600 tu plus dla firmy Azymut bo bez żadnej dopłaty dostałem dużo droższy model) Nie wiem jak samochodowe Garminy ale mam duże zastrzeżenia do softu Garmina, co chwilę poprawiane nowe wersje i nowe błędy.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 30.12.2015 11:58

MWN napisał(a):A ja właśnie kupiłem Mazdę 6 z nawigacją wbudowaną. Porażka - Here nie ma jeszcze ważnej drogi obwodnicy Wrocławia wybudowanej 1,5 roku temu. Więc na dłuższy wyjazd przeproszę się z Automapą i Hołowczycem...

Ja akurat we wbudowanej moge dać mapy jakie chcę równiez automape ale w Renault miałem fabryczną i też był problem z mapami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2015 14:15

rocker napisał(a):dorzucę swoje trzy grosze...

AutoMapa - dobra tylko i wyłącznie po Polsce, na wakacjach mi się zgubiła parę razy (4lata temu)

Ja korzystam z AutoMapy od "zawsze" i nie ma z nią żadnych problemów, szczególnie za granicą (byłem w Cro z AM kilka razy i świetnie nawiguje), po warunkiem że ma się wyłączoną "synchronizację czasu". Taki minus tego programu, że jak chce aktualizować czas ( co ok. 6 h), to się wtedy gubi i głupieje.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.12.2015 14:26

Cztery lata temu - to szmat czasu. W tym czasie było kilkanaście (jeśli nie dziesiąt) aktualizacji i z roku na rok jest coraz lepiej. A co to jest synchronizacja czasu, z czym to synchronizuje?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 30.12.2015 15:04

Wybór nawigacji jak wszyscy wiemy jest ogromny. Za 200-300 PLN można kupić jakiś (nic nie ujmując firmie) przykładowy Modacom czy coś podobnego z mapami EU. Pytanie więc - po co kupować nawigację firmową za 700-900 lub więcej skoro obie nas poprowadzą? I tu pytanie czy na pewno bez problemów. Każda nawigacja jest na tyle dobra na ile aktualną mapę posiada. Tylko i aż tyle. Urządzenia to jedno ale najważniejsze moim zdaniem to dostawca map i ich aktualizacje (ile razy w roku, za ile?). Przy wyborze taniej opcji może się okazać, że po 2-3 latach jej zakup przy uwzględnieniu corocznych płatnych aktualizacji będzie niewiele niższy (o ile będzie) niż kupno "od razu" droższej z dożywotnią aktualizacją map. Proponuję skupić się na sprawdzonych dostawcach tj. TomTom, Garmin, Mio itp. Ja od 2ch lat używam Tomka GO 5000 i polecam ten produkt każdemu. Aktualizacja map dożywotnia (4 x w roku), fotoradary (w wersji 5100 - także dożywotnie) dodatkowo płatne ok. 89 PLN/rok, funkcja Live Trafic bardzo pomocna, skuteczna i działa (w tym modelu bezpłatne ciągłe połączenie z internetem) wskazuje korki i utrudnienia na trasie i jeśli czas objazdu jest krótszy podpowiada objazd trasą alternatywną, oprogramowanie aktualizowane także kilka razy rocznie. Urządzenie pozbawione różnych dodatków tj. przeglądarki plików, transmitery FM i inne nie używane dodatki. Dodatkowo bardzo wygodny uchwyt. Co do map naprawdę dobre odwzorowanie w PL (AM jest dokładniejsza) i za granicą (tu AM nie jest już taka bezkonkurencyjna).
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.12.2015 21:36

trzeba także używać mózgu i patrzeć czasami na znaki:)
nawigacja ma wg mnie pomóc dotrzeć do celu...:)
wiele osób słucha nawigacji, ja z kolei staram się na nią "zerkać", dlatego mam ją zainstalowaną po lewej stronie szyby, jak jak najniżej - nad deską rozdzielczą; nawigacja seryjna na środku panelu to jakaś porażka:) jak na to patrzeć:)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.12.2015 21:41

Normalnie duży ekran na dobrej wysokości jest jednak lepszy od często mniejszego schowanego gdzieś w kącie...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.12.2015 21:44

wcale nie schowany, na linii oczu:)
nie wyobrażam sobie cały skręcać głowę w prawo:) chyba że ktoś głównie słucha:)
a jak ma 4-ry zjazdy w prawo to w który pojedzie?:)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.12.2015 22:10

Przecież masz jeszcze komunikaty głosowe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone