Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 17.06.2022 18:07

Ja w zeszłym roku testowałem równocześnie Waze (przez Android Auto) i Automapę na telefonie
opisałem to tu: jaka-aplikacja-radary-w-drodze-do-cro-t56302-30.html#p2224649

Jeśli kogoś interesuje info o radarach i korkach to Automapy za granicą nie polecam, tam rządzi "Waze".
Oczywiście wszystkie mapy otrzymują również dane z "oficjalnych kanałów" i tak w zeszłym roku Słoweńcy zaznaczyli, że przejście w Cvetlin zamknięte, więc wszystkie mapy prowadziły na Maceji.
Oczywiście Cvetlin był czynny

Automapę można wykupić za 13,99zł na Europę na 30dni. Waze jest oczywiście darmowa.
W naszym kraju lepsza jest Automapa (płatna) i Yanosik (dasrmowy).
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 17.06.2022 21:33

empire13 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Gdzie w mapy.cz są jakieś opcje winiet? Ja nic takiego nie widzę?

Masz opcję unikaj opłat

Obrazek

Widzę tę opcję w wersji webowej, ale czy w aplikacji mobilnej też jest taka możliwość? Bo nie mogę jej znaleźć :(
A poza tym, to ta mapa jest bardzo fajna, nawet bardziej mi się podoba od GM, szkoda tylko, że w wersji webowej laguje i przycina, bo to bardzo utrudnia planowanie trasy :(
I jeszcze jedno pytanie:
Czy po zaplanowaniu trasy w wersji webowej można ją wysłać na smartfona?

PS:
Już znalazłem jak przesłać mapę na smartfona, w dalszym ciągu nie wiem, jak w aplikacji mobilnej włączyć omijanie płatnych dróg.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 18.06.2022 06:47

Bo w wersji mobilnej wybranie tej opcji jest trochę ukryte.
1. Wpisz cel podróży
2. Kliknij "trasa"
3. Kliknij "z uwzględnieniem ruchu drogowego"
4. Jesteś w ustawieniach trasy.
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 18.06.2022 07:35

Wczoraj jechałem na Waze po mieście, na odcinku gdzie stoi fotoradar ostrzegła mnie dopiero jak go minęliśmy, co nie do końca mi się spodobało bo zapomniałem o nim :).Gdzie w Waze jest opcja z winitami ?
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 18.06.2022 08:22

A która mapa wg Was pokazuje bardziej realne czasy przejazdów GM czy Mapy.cz?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 18.06.2022 08:27

toomas napisał(a):A która mapa wg Was pokazuje bardziej realne czasy przejazdów GM czy Mapy.cz?

Testowałem dojazd do pracy. W tym wypadku zdecydowanie GM.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 18.06.2022 10:42

empire13 napisał(a):Bo w wersji mobilnej wybranie tej opcji jest trochę ukryte.
1. Wpisz cel podróży
2. Kliknij "trasa"
3. Kliknij "z uwzględnieniem ruchu drogowego"
4. Jesteś w ustawieniach trasy.

Trzeba przyznać, że bardzo fajnie to działa, interfejs jest znacznie bardziej przyjazny niż w GM!
Szkoda tylko, że nie ma ostrzeżeń przed radarami.
Mam TomTom Go, który jest bardzo dopracowany, ma asystenta pasów ruchu i ostrzeżenia przed radarami, ale nie ma możliwości włączenia opcji unikania płatnych dróg dla poszczególnych krajów :(
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 18.06.2022 10:45

Chyba nie ma idealnej nawi.
Ja się jeszcze w wolnej chwili pobawię w Waze tymi winietami. To może być najlepsza opcja na zagraniczny urlop.
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 18.06.2022 21:25

empire13 napisał(a):Chyba nie ma idealnej nawi.
Ja się jeszcze w wolnej chwili pobawię w Waze tymi winietami. To może być najlepsza opcja na zagraniczny urlop.

Czy możesz podpowiedzieć gdzie są te winiety w Waze? Nie ogarniam tego ... :hut:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 18.06.2022 21:42

madziaimaciek napisał(a):

Czy możesz podpowiedzieć gdzie są te winiety w Waze? Nie ogarniam tego ... :hut:

Mój Waze/Ustawienia/Winiety i HOV
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 18.06.2022 22:27

empire13 napisał(a):
madziaimaciek napisał(a):

Mój Waze/Ustawienia/Winiety i HOV

Dziękuje bardzo :)
astalavista
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) astalavista » 19.06.2022 05:48

Zawsze bez problemu jeździłem na GM + AA (na wyświetlaczu samochodu )...nawet na ten rok już sobie przygotowałem konkretne trasy jako skróty w telefonie...ale chyba potestuje też Waze (tez działa z AA) bo gdy wpisałem winiety to pokazał mi taką samą trase co GM gdzie w GM musiałem wpisać kilka punktów pośrednich....także potestujemy :)
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 19.06.2022 14:01

astalavista napisał(a):Zawsze bez problemu jeździłem na GM + AA (na wyświetlaczu samochodu )...nawet na ten rok już sobie przygotowałem konkretne trasy jako skróty w telefonie...ale chyba potestuje też Waze (tez działa z AA) bo gdy wpisałem winiety to pokazał mi taką samą trase co GM gdzie w GM musiałem wpisać kilka punktów pośrednich....także potestujemy :)

Masz AA bezpośrednio w samochodzi, czy po kablu, bo ja po kablu nie mogę ustawiać trasy z punktami, tylko początek i koniec trasy
astalavista
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) astalavista » 19.06.2022 14:38

Po kablu...ale to akurat nie ma znaczenia...musisz sobie przygotować trase najlepiej na telefonie wraz z punktami pośrednimi...gdy już masz taką przygotowaną to po prawej masz 3 kropki...klikasz i wybierasz "dodaj trase do ekranu głównego"... i już masz na pulpicie ikonke z GM z konkretną trasą... a
potem klikasz trase która Cie interesuje podłączasz kabel do samochodu i już masz tą mape na ekranie na AA :)
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 19.06.2022 20:28

astalavista napisał(a):Po kablu...ale to akurat nie ma znaczenia...musisz sobie przygotować trase najlepiej na telefonie wraz z punktami pośrednimi...gdy już masz taką przygotowaną to po prawej masz 3 kropki...klikasz i wybierasz "dodaj trase do ekranu głównego"... i już masz na pulpicie ikonke z GM z konkretną trasą... a
potem klikasz trase która Cie interesuje podłączasz kabel do samochodu i już masz tą mape na ekranie na AA :)

Jutro zasiadam w fotelu i sprawdzam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone