Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomek_krot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek_krot » 14.02.2021 08:30

Może spróbujcie taką darmowa nawigację offline/online, bardzo fajna. Po Europie prowadzi moim zdaniem lepiej niż Google map.
--> Magic Earth <-- tak się "zwie" owa apka.
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 14.02.2021 11:06

Tylko Google i Waze ... Przy tych ilościach internetu w roamingu to nie ma o czym gadać a zazwyczaj jeszcze w jednym aucie to komórek kilka ;) ale niech każdy jedzie jak chce i z czym chce można też z mapą papierowa i kompasem ;) lub bez i wtedy po mchu na drzewach się orientować gdzie jechać ;) ...
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 14.02.2021 11:19

WojtekKRK napisał(a):Tylko Google i Waze ... Przy tych ilościach internetu w roamingu to nie ma o czym gadać a zazwyczaj jeszcze w jednym aucie to komórek kilka ;) ale niech każdy jedzie jak chce i z czym chce można też z mapą papierowa i kompasem ;) lub bez i wtedy po mchu na drzewach się orientować gdzie jechać ;) ...

Pamiętam czasy, że człowiek i na wersji papierowej dojechał. :mrgreen:
Jeden pojedzie na GM tak jak ja, drugi na fabrycznej na i, trzeci na automapie albo tom tomie. Ważne żebyśmy wszyscy na Krlovacko dojechali na czas :hut:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 14.02.2021 11:23

Ja od paru lat tylko google maps....
Aktualnie po przedłużeniu umowy w tmobile roamingu mam 9GB więc problem danych odpada. No ale drogę do Dalmacji po tylu razach znam na pamięć :mrgreen:
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 14.02.2021 11:46

Ja też pamiętam taki czas , może i nawigacje były ale nie kupowałem bo drogo a przecież są znaki a człowiek początek studiów portfel nie za gruby myślę że coś koło 2006 to mapka do ręki patrzeć na znaki się też się dojechało :) ... Teraz to wielu z nas pojedzie bez nawigacji bez problemu , wiec ja głównie pod kątem korków czy suszarek na Słowacji włączam . Powiem Wam że zeszły rok 3 miejsca nocą na Waze zaznaczone no i stali Panowie , a ja już po pewnych przejściach z nimi gdzie ewidentnie był wałek więc korzystam i uważam ;)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 14.02.2021 12:47

WojtekKRK napisał(a):Ja też pamiętam taki czas , może i nawigacje były ale nie kupowałem bo drogo a przecież są znaki a człowiek początek studiów portfel nie za gruby myślę że coś koło 2006 to mapka do ręki patrzeć na znaki się też się dojechało :) ... Teraz to wielu z nas pojedzie bez nawigacji bez problemu , wiec ja głównie pod kątem korków czy suszarek na Słowacji włączam . Powiem Wam że zeszły rok 3 miejsca nocą na Waze zaznaczone no i stali Panowie , a ja już po pewnych przejściach z nimi gdzie ewidentnie był wałek więc korzystam i uważam ;)

Sama trasa do Chorwacji zeżre transferu z roamingu tyle co 2dniowe używanie FB. Przyznaje, że nie wiem jak to jest w krajach spoza UE bo nie byłem. Ale myślę, że można zawsze pobrać mapy a w razie krytycznym można włączyć transmisję danych i spróbować ominąć korek lub wypadek. Po wszystkim możecie znowu wrócić do wersji offline. Poza tym warto zawsze sprawdzić pokrycie mapowe kraju do którego się wybieramy. Nie każdy system ma jednakowy poziom pokrycia.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.02.2021 13:24

Do Chorwacji łatwo dojechać kierując się znakami ale.... dopóki Pepiki nie zrobią jakiegoś remontu i nie wymyślą objazdu! Jak oni coś oznakują, to te ich znaki objazdu trzeba z lupą w ręku czytać! :evil:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 14.02.2021 13:48

Dlatego pisałem, że warto mieć jakąś alternatywę, żeby w krytycznej sytuacji się wspomóc
Skimir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skimir » 14.02.2021 20:03

sviva napisał(a): Przyznaje, że nie wiem jak to jest w krajach spoza UE bo nie byłem. Ale myślę, że można zawsze pobrać mapy a w razie krytycznym można włączyć transmisję danych i spróbować ominąć korek lub wypadek.

Poza UE jest „słabo” w temacie roamingu danych - koszty niebagatelne.
W ubiegłym roku, włócząc się w okolicach Zeliavy zbliżyłem (a może nawet przekroczyłem) się do granicy BiH na tyle, że telefon zalogował się do ich sieci. Ponieważ miałem włączony roaming danych to coś tam „pociągnął”. Nie mam domyślnie włączonej synchronizacji danych w tle, nie korzystałem z niczego w tym czasie (może maila zsynchronizował bo to jedyne co mam ustawione na „auto”). Kosztowało mnie to coś ponad 20zl - tak więc jest to pewne ostrzeżenie.

Co do map i nawigacji Zakładając, że chodzi o darmowe rozwiązania to Here Maps sprawdzało mi się całkiem nieźle - da się pobrać i pracować offline.
Natomiast jeśli ktoś szuka rozwiązania awaryjnego to polecam turystyczne odbiorniki Garmin. Może nie są to urządzenia przeznaczone do nawigacji samochodowej (ich przeznaczenie jest inne), jednak na te odbiorniki można pobrać setki rożnych darmowych map na praktycznie wszystkie zakątki świata. Używam takiego odbiornika podczas wycieczek rowerowych i pieszych. W zależności od potrzeby ładuje odpowiednie mapy. Oczywiście nie ma tam informacji o korkach czy automatyki objazdów jednak szczegółowość map potrafi być bardzo duża - łącznie z polnymi dróżkami na wyspach.
pamix
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pamix » 14.02.2021 23:26

Pany i Panie. Mnie chodziło o kraje głównie nie wchodzące w skład Unii. Nie polecam tego robić np. w Szwajcarii. Ja się przekonałem bo nikt mnie nie uprzedził. Szwajcaria jest prześliczna. Ale to temat nie tutaj. Lepiej jednak nie płacić gdzie się nie che i nie ma pojęcia.
Pozdrawiam.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 15.02.2021 09:29

pamix napisał(a):Pany i Panie. Mnie chodziło o kraje głównie nie wchodzące w skład Unii. Nie polecam tego robić np. w Szwajcarii. Ja się przekonałem bo nikt mnie nie uprzedził. Szwajcaria jest prześliczna. Ale to temat nie tutaj. Lepiej jednak nie płacić gdzie się nie che i nie ma pojęcia.
Pozdrawiam.

Masz rację jednak.
Ze strony Plusa. Może zaboleć. Teraz sobie przypominam, że była chyba afera z rachunkiem telefonicznym Sikorskiego, który wyniósł kilka tysięcy zł.
Transmisja danych w pozostałych krajach rozliczane co 50 KB 2,46 zł za 50 KB
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 16.02.2021 09:27

pamix napisał(a):Pany i Panie. Mnie chodziło o kraje głównie nie wchodzące w skład Unii. Nie polecam tego robić np. w Szwajcarii. Ja się przekonałem bo nikt mnie nie uprzedził. Szwajcaria jest prześliczna. Ale to temat nie tutaj. Lepiej jednak nie płacić gdzie się nie che i nie ma pojęcia.
Pozdrawiam.

No to faktycznie jakiś ichniejszy sim kupić prepaidowy z sensownym limitem GB na czas pobytu i się nie martwić. A właśnie, jak mamy telefon z dualsim, to to jest na tyle yntelygentne, że samo będzie wiedzieć z której karty ciągnąć?
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 16.02.2021 11:37

Inde napisał(a):No to faktycznie jakiś ichniejszy sim kupić prepaidowy z sensownym limitem GB na czas pobytu i się nie martwić. A właśnie, jak mamy telefon z dualsim, to to jest na tyle yntelygentne, że samo będzie wiedzieć z której karty ciągnąć?

Nie jest na tyle inteligentne.
Trzeba samemu ustawić, przez którą kartę lecą dane mobilne.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 16.02.2021 14:49

Inde napisał(a): No to faktycznie jakiś ichniejszy sim kupić prepaidowy z sensownym limitem GB na czas pobytu i się nie martwić. A właśnie, jak mamy telefon z dualsim, to to jest na tyle yntelygentne, że samo będzie wiedzieć z której karty ciągnąć?

W ustawieniach telefonu z dual simem masz do wyboru z której karty ma odbywać się transmisja danych.
Załączniki:
Screenshot_20210216_144906.jpg
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 16.02.2021 16:35

coglin napisał(a):
Inde napisał(a):No to faktycznie jakiś ichniejszy sim kupić prepaidowy z sensownym limitem GB na czas pobytu i się nie martwić. A właśnie, jak mamy telefon z dualsim, to to jest na tyle yntelygentne, że samo będzie wiedzieć z której karty ciągnąć?

Nie jest na tyle inteligentne.
Trzeba samemu ustawić, przez którą kartę lecą dane mobilne.

sviva napisał(a):
Inde napisał(a): No to faktycznie jakiś ichniejszy sim kupić prepaidowy z sensownym limitem GB na czas pobytu i się nie martwić. A właśnie, jak mamy telefon z dualsim, to to jest na tyle yntelygentne, że samo będzie wiedzieć z której karty ciągnąć?

W ustawieniach telefonu z dual simem masz do wyboru z której karty ma odbywać się transmisja danych.

Dziękuje panowie! No to trasę lecę na "Internet w Samochodzie" z Android Auto, a resztę krajów na roamingu z komórki.
W planie jest też BiH. Na Bośnię i Hercegowinę miałem 2 lata temu ściągnięte mapy offline i nawet sobie radziło. Zrobiliśmy trasę Makarska - Kravica - Mostar - Počitelj - Makarska i nie wzięło ani kilobajta (nie licząc tych, które zużyłem szukając Timy Irmy). Choć pewnie na taki paru dniowy wypad z Sarajewem to warto by coś do slotu SIM2 wrzucić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone