Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2012 08:09

piotr62 napisał(a):
decklen napisał(a):AM jest niezła ma w sobie mapy Teleatlasa

Z tego co slyszałem AM jest oparta o Navteq, TA ma TomTom, ale może sie mylę.
P.

Zgadza się. AM ma dane map od Geosystems - Polska i Navteq - Europa.
Tak wynika z informacji w programie i na stronach tych firm.
Bart3z
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bart3z » 22.06.2012 19:51

piotr62 napisał(a):Ja używam IGO8 + Navteq 2011.Q4, w Poslce trzeba uważać bo wszystkie planowane drogi i autostrady są tam gotowe i przejezdne :)
P.

Ostatnio się o tym doskonale przekonałem ;) droga od Włocławka w kierunku Gdańska (chyba E75) jest już niby na tej mapie otwarta, a na razie widziałem tam tylko góry piachu i pełno maszyn ;)
Tak jestem zadowolony, bo i tak najczęściej jeżdżę po zachodniej Europie :)
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 22.06.2012 20:21

Jaka nawigacja? To proste GARMIN nuvi 250 w oprowadzi nawet po Mongolii :)
Adax
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 31.07.2013 21:37

Witam, czy ktoś z Was korzysta z fabrycznej navi w Oplu DVD800 ? Czy mapa CRO jest tam wystarczająca?
Już myślę o alternatywnych na Windows CE, ale póki co... fabryczna :(
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 01.08.2013 10:17

AM regularnie aktualizowana (rok za free) pokazuje takie drogi, że mózg siada. Np w MNE choć asfaltowe, to dwa auta się nie mijają. Skoro przejechałem bezbłędnie na takim zadupiu, nie wiem jaka mapa może być lepsza. Tragedią są
Niestety mapy już zainstalowane w samochodach: często aktualizacja nie obejmuje Europy Wschodniej, albo kosztuje tyle co nowa nawigacja.

Tak kiedyś się nabrałem na MIO i po pół roku za aktualizację zabuliłem 100 Euro!!!
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 26.12.2015 10:10

Dotarliśmy na nasze pierwsze rodzinne wakacje z nawigacją Tom Tom. Bardzo dobrze prowadziła byłem mile zaskoczony. Zaprowadziła nas prościutko na Ścit w Breli dokładnie bez żadnych problemów.

Aktualizacja map dożywotnio, funkcja fotoradarów w Europie, aktualizacja warunków na drodze Tom Tom trafic. Bardzo jestem z niej zadowolony. Wcześniej jeździłem na GoClever i Garmin, ale teraz nie chce już innej niż TOMTOM Start 25 Europa 45.
Ostatnio edytowano 04.02.2016 20:48 przez pablos77, łącznie edytowano 2 razy
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 26.12.2015 10:18

Mam Garmina nuvi 3597 LMT, jest dość droga, ale w cenie jest dożywotnia aktualizacja map, w roku Garmin wydaje cztery aktualizacje, jak na razie nie miałem problemów.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 26.12.2015 11:32

nowotarżanin napisał(a):Mam Garmina nuvi 3597 LMT, jest dość droga, ale w cenie jest dożywotnia aktualizacja map, w roku Garmin wydaje cztery aktualizacje, jak na razie nie miałem problemów.

Mam już drugiego Garmina, w ub.roku kupiłem 56LM /kosztuje prawie 3 razy mniej, niż 3597LMT/, a też ma za darmo dożywotnią aktalicację map. Oczywiście nie ma tyle funkcji, co Twoja nawigacja, ale dla mnie najważniejsza była właśnie ta darmowa aktualizacja map i łatwość obsługi. Pozdrav :papa:
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 26.12.2015 11:37

macvw napisał(a):Mam już drugiego Garmina, w ub.roku kupiłem 56LM /kosztuje 3 razy mniej, niż 3597LMT/, a też ma za darmo dożywotnią aktalicację map. Oczywiście nie ma tyle funkcji, co Twoja nawigacja, ale dla mnie najważniejsza była właśnie ta darmowa aktualizacja map i łatwość obsługi. Pozdrav :papa:

Oczywiście w nawigacji najważniejsze są mapy i ich aktualizacje, wcale nie twierdzę, że mój Garmin jest lepszy bo droższy. :papa:
rusek_3000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rusek_3000 » 26.12.2015 12:07

Witam
Najlepsza to nawigacja to moja żona, która przed każdym wyjazdem korzysta z maps google. Przeleci ludzikiem po co ciekawszych skrzyżowaniach i zjazdach, trochę notatek w notesiku i zawsze doprowadzi naz do celu.
JACU
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JACU » 26.12.2015 13:37

Ja zmieniłem radio które ma za zadanie zastąpić starą przyklejaną do szyby nawigację. Zainstalowana z licencją AM na androida z AM Trafic stały dostęp do sieci ściągnięte na dysk mapy gogle z możliwością łączenia z netem aby z perspektywy ludzika popatrzeć. Jak się sprawdzi zobaczymy.
Załączniki:
Erisin-ES9005A-7-Touch-Screen-2-Din.jpg
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 28.12.2015 09:45

A ja polecam program do nawigacji AutoMapa Europa, na AutoMapie jeżdże od chyba 2005 lub 2006 roku i nigdy nie miałem problemów. Obecnie jest dwóch głównych dostawców map na Europę, tj. Here (dawny Navteq) i TomTom (np. w MapieMap EU). AutoMapa korzysta z Here i takie mapy znajdziemy również w Sygic czy iGo. Z AutoMapą zjeździłem pół Polski, 3 x Chorwacja i kilkadziesiąt razy Węgry i Słowacja, tylko podstawowa zasada - aktualizować tak często jak producent wydaje aktualizację czyli 6 razy w roku, aby mapa była świeża
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 28.12.2015 11:03

Raczej 4 max 5 razy w roku, ale i tak chętnie z niej korzystam.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 28.12.2015 12:30

marek.pl3 napisał(a):A ja polecam program do nawigacji AutoMapa Europa, na AutoMapie jeżdże od chyba 2005 lub 2006 roku i nigdy nie miałem problemów. Obecnie jest dwóch głównych dostawców map na Europę, tj. Here (dawny Navteq) i TomTom (np. w MapieMap EU). AutoMapa korzysta z Here i takie mapy znajdziemy również w Sygic czy iGo. Z AutoMapą zjeździłem pół Polski, 3 x Chorwacja i kilkadziesiąt razy Węgry i Słowacja, tylko podstawowa zasada - aktualizować tak często jak producent wydaje aktualizację czyli 6 razy w roku, aby mapa była świeża

A po co. Jechałem latem do HR z mapami 2014 i nie mialem żadnych problemów.
wegorz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wegorz » 28.12.2015 13:56

Ja też polecam Automapę. Legalną oczywiście. W większości zmiany w mapach nadążają ze zmianami na drogach. Próbowałem jeździć z Here czy MapFaktor na Lumi 930. Jednak do Automapy im trochę brak.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies