Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 24.01.2016 19:36

http://www.automapa.pl/pl/sprzedaz/auto ... i-upgrade/

Na allegro można znaleźć trochę taniej.
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 25.01.2016 08:35

Bodek1 napisał(a):Tak na marginesie , ile kosztuje roczne odnowienie licencji AM.

na rok od 140 do 150 zł (w zależności od sklepu. Mowa o licencji na Win CE - ja ostatnio płaciłem 144 zł). Taniej wychodzi na 2 lata (tam gdzie ja kupuje kosztuje to 259 zł).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.01.2016 09:28

słoma79 napisał(a):Próbował ktoś na HERE Maps śmigać do Cro? Po Polsce i w Niemczech jestem zadowolony, wie ktoś jak dalej na południe się spisuje? :?

Używam wyłącznie Here'a i Yanosika (po Polsce z wiadomych względów). Yanosikowi czasem się poknoci ale używam na trasach na których nie potrzebuję navi tylko powiadomień. Here w trasie do Cro spisuje się całkiem przyzwoicie. Oczywiście nie zastępuje w pełni papieru i drogowskazów, jednak w sytuacjach kiedy jest najbardziej potrzebna czyli w miastach działa. Podstawa to to że jest bezpłatna :) Inna sprawa, że większym kłopotem dla mnie jest zajechać do Dąbrowy Górniczej niż do Splitu, ale to z racji tego że w Dąbrowie byłem może ze 3-4 razy w życiu a w Splicie kilkanaście :wink:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 25.01.2016 10:17

Też używam Here jako dodatkowej navi. Pokazuje dużo bardziej realne czasy dojazdu niż navi fabryczna w samochodzie ( i aktualizacje nie kosztują po tysiąc złotych :twisted: ) W drodze Grecji też się sprawdzi.
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 25.01.2016 10:26

Pytałem dlatego ,że korzystam z Garmina ,mam już teraz zabytkowe 765T ,dokupowałem swego czasu jednorazowo za 300zł dożywotnią aktualizację ,kiedyś 4 teraz 2 nawet 3 w roku aktualizacje.
Widzę więc ,że AM ma duży apetyt na kasę użytkowników , co roku woła "wrzuć monetę..." i to solidną porcję monet.
Na kraj to chyba lepsza jeszcze jest AM ale na Bałkanach to Garmin nie zawiódł mnie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.01.2016 11:38

Ja używam Here od wielu lat i nigdy nie odczułem potrzeby zastąpienia jej czymś innym. Drobne błędy zdarzały się, gdy miałem smartfon na Symbianie. Mapy nie były pod koniec już wspierane i aktualizowane. Od kiedy przeszedłem na Windows Phone jest ok. Od pewnego czasu Mapy Here dostępne są także dla Androida.
Inna sprawa, że nie należę do kierowców, którzy włączają nawigację jadąc do pracy czy do swojego marketu dwie przecznice dalej (a wiem, że są tacy :D ). Używam jej tylko, gdy jadę w jakieś miejsce po raz pierwszy a to nie zdarza się zbyt często. No a mapę papierową mam zawsze ze sobą obowiązkowo :oczko_usmiech:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 25.01.2016 11:47

Weźcie pod uwagę ze do Chorwacji dla większości droga jest prosta.... ale obecnie nawigacji nie tylko kieruja nas w okreslone miejsce wedlug algorytmu jakiegos programatora... ale np zeszlego roku ppdczas piatkowego powrotu tomtom bardzo szybko i sprawnie omijał korki w tym olbrzymie w okolicach Brna. Oczywiście nie tylko tomtom ma trafik ale w innych nie wiem jak dziala. A na plus traficu w tym roku przemawia jeszcze to iz od kwietnia roaming w ue w tym transmisja danych bedzie tania jak barszcz. Cena spadna w porownaniu z tym co jest teraz nawrt o okolo 80%. Zeszlwgo roku trasa do Cro i spowrotem zjadla mi okolo 10mb tanych. A i pogoda sie aktualizowala i moze cos jeszcze. Yanosik dziala w tle. Czyli w 2016r koszt transmisji w ue dla traficu powinien wyniesc okolo 1-2 zlote.... dlatego po raz kolejny polecam tt w cenie 189zl za 3 lata za caly swiat.. ja w grudniu skorzystalem z promocji i 3 lata byly za 150zl.
ernestkwapisz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ernestkwapisz » 05.02.2016 01:46

Sygic Europe daje radę, nigdy mnie nie zawiódł, chociaż teraz w aplikacji Mapy Google masz możliwość zgrania do pamięci tel pewnego obszaru map (opcja mapy offline). Zupełnie za darmo i najnowsze mapy, możliwość aktualizacji co miesiąc. Testowałem po Polsce i ok, nawet roboty drogowe i zmiany ruchu z tym związane pokazuje. Interfejs tylko cienki ale zdaje egzamin. Warto przetestować. I przypominam to każdemu, wszystkie nawigacje są ok, bo większość działa na tych samych mapach, kwestia dobrego skonfigurowania navigacji, wtedy nie poprowadzi drogą do urwiska i prosto do morza ;-)
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 05.02.2016 06:23

Od 10lat używam automapy zawiodła mnie kilka razy ale wydaje mi się, że na wskutek samej nawigacji jako urządzenia niż samego programu. Od około 3 lat używam automapy w wersji na androida i jest super (potrzebny jest tylko średniej klasy telefonik który poradzi sobie z jej obsługą).
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 06.02.2016 20:53

Automapa prowadzi mnie od kilku lat po Europie i zawsze doprowadza mnie do celu. :papa: :papa: :papa:
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 08.02.2016 00:00

Na wyjazdach zagranicznych używam zwykle apki Navigator - można korzystać z darmowych map, które są zupełnie przyzwoite, można też wgrać płatne od TomToma. Do tego jest do wgrania (trzeba pamiętać, że osobno - nie zrobiłem tego po zmianie telefonu i ciągle czekam...) baza stacjonarnych fotoradarów, przydatna szczególnie podczas tranzytu przez Austrię. Interfejs jest trochę sztywny, ale można przeżyć.
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 08.02.2016 10:18

kropi napisał(a): (...) baza stacjonarnych fotoradarów, przydatna szczególnie podczas tranzytu przez Austrię. (...)

Moja AutoMapa krzyczała przy przekraczaniu granicy austriackiej, że używanie programów ostrzegających o fotoradarach jest w Austrii nielegalne i że opcja ta zostanie wyłączona.
Zresztą podobnie jest z video rejestratorami. Można sobie nieświadomie narobić kłopotów.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 08.02.2016 10:53

arek_sosnowiec napisał(a):
kropi napisał(a): (...) baza stacjonarnych fotoradarów, przydatna szczególnie podczas tranzytu przez Austrię. (...)

Moja AutoMapa krzyczała przy przekraczaniu granicy austriackiej, że używanie programów ostrzegających o fotoradarach jest w Austrii nielegalne i że opcja ta zostanie wyłączona.
Zresztą podobnie jest z video rejestratorami. Można sobie nieświadomie narobić kłopotów.

Miałem podobnie w 2013r-za Mikulovem zostałem poinformowany, że nie można itd, po czym za kilka czy kilkanaście kilometrów pojawiło się ostrzeżenie, że za kilkaset metrów czeka przy drodze fotoradar.
Nawet nie pamiętam, czy wyłączyłem ostrzeganie czy nie.
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 08.02.2016 17:22

arek_sosnowiec napisał(a):Moja AutoMapa krzyczała przy przekraczaniu granicy austriackiej, że używanie programów ostrzegających o fotoradarach jest w Austrii nielegalne

Moja na szczęście nic takiego nie mówi :mrgreen:

kojacek napisał(a):Miałem podobnie w 2013r-za Mikulovem zostałem poinformowany, że nie można itd, po czym za kilka czy kilkanaście kilometrów pojawiło się ostrzeżenie, że za kilkaset metrów czeka przy drodze fotoradar.
Nawet nie pamiętam, czy wyłączyłem ostrzeganie czy nie.

Zapewne w Poysdorfie na dość stromym zjeździe i ograniczeniu chyba do 40. :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.02.2016 18:57

Oprócz AutoMapy, którą znam i cenię, testuję jeszcze Sygic i IGO. Na razie bardziej podoba mi się IGO.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone