Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mikell2323
Turysta
Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikell2323 » 23.07.2020 05:49

empire13 napisał(a):
dids76 napisał(a):Jeżdżę zamiennie na Waze i GM, każdy ma swoje plusy. GM fajnie że można zrobić sobie trasę na kompie i przesłać na tel, w Waze się nie da. Waze ma więcej możliwości powiadomień lepszy prędkościomierz i pokazuje ograniczenia prędkości.

GM ma 1 poważny błąd. Czasem (a może częściej?) wyznacza najlepszych (najszybszych) połączeń.
Waze pobawiłem się przed chwilą kilka minut. Zaznaczyłem mu że mam winietę Słowacką i Węgierską a mimo to z Bytomia na Pag prowadzi mnie przez Czechy. Może coś źle robię. Przed wyjazdem na wczasy pobawię się w Polsce.

Dokładnie. to jest zasadnicza różnica która troche dyskwalifikuje Waze. Defacto nawet na tym przykładzie jak piszesz nie pokazuje alternatywnych tras i w sumie jedynym wyjsciem jest łopatologiczne przeprowadzenie go przez punkty pośrednie ( tak aby prowadził np przes Slowacje i Hu), no to jest dramat. tym bardziej ze trzeba to zrobić na tablecie w aucie, lub tel. Ewentualnie prowadzić go do 1 postoju, i dalej znowu. tracic czas na zabawe. Dziwne bo w PL czesto jezdziłem i były trasy alternatywne. GM to przede wszystkim brak limitów predkosci i info o radarach ...powoduje ze zastanawiam sie dalej nad WaZe tak jak mówie i ustawić punkty pośrednie i wkoncu moze załapie moja trase ;)
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 23.07.2020 06:11

Ja osobiście polecam nawigacje TomTom Go. Przetrenowałem Waze i okazjonalnie GM i zdecydowanie wracam do Tomka. Fakt jest ona płatna ale można wykupić pełen dostęp np. tylko na 1 miesiąc za ok. 15 PLN. Całoroczna wersja kosztuje coś ok. 90 PLN ale nie pamiętam dokładnie. Wracając do TomToma mnie także odpowiada sposób planowania trasy (także tras alternatywnych), prosta obsługa i stabilna praca.
mikell2323
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikell2323 » 23.07.2020 06:32

Crocodyl napisał(a):Ja osobiście polecam nawigacje TomTom Go. Przetrenowałem Waze i okazjonalnie GM i zdecydowanie wracam do Tomka. Fakt jest ona płatna ale można wykupić pełen dostęp np. tylko na 1 miesiąc za ok. 15 PLN. Całoroczna wersja kosztuje coś ok. 90 PLN ale nie pamiętam dokładnie. Wracając do TomToma mnie także odpowiada sposób planowania trasy (także tras alternatywnych), prosta obsługa i stabilna praca.

Jeśli ktoś dużo jeździ w takie trasy to jak najbardziej 3 nawigacja płatna ma sens, w przeciwnym wypadku 90 % wystarcza GM a Waze na wakacje.

Własnie sie dalej bawie Waze,po aktualizacji 1 raz wytyczyło mi trase przes SL i HU, porównując z GM na kompie dluzsza o 16 km ( o skrót na Wegrzech ), ale w zasadzie idento, i chyba bede jechał na tym. tym bardziej ze mam nocleg Heviz na Wegrzech wiec musiałem mu zaznaczyć tylko 1 punkt posredni.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2020 07:23

Mnie, jak wyrzucę czeską winietę Waze prowadzi przez Czechy (ale niepłatnymi przez Karwinę , Cieszyn do Żyliny) i otem już standardowo przez Słowację i Węgry. Na Węgrzech jedynie nie robi skrótu przez 86 tylko prowadzi do M85 i nią do M86.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 23.07.2020 07:27

W ubiegłym roku jechałem na TomTom NDS:
https://www.gpspower.net/tomtom-android.html

Dała radę, na bieżąco wytyczała objazdy. Nawet na 200 metrów przed korkiem, gdzie widziałem już stojące auta, zrzuciła mnie na równoległą, szutrową drogę, a po 500 metrach (już po zatorze) wróciłem na główną trasę.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.07.2020 15:36

dids76 napisał(a):Mnie, jak wyrzucę czeską winietę Waze prowadzi przez Czechy (ale niepłatnymi przez Karwinę , Cieszyn do Żyliny) i otem już standardowo przez Słowację i Węgry. Na Węgrzech jedynie nie robi skrótu przez 86 tylko prowadzi do M85 i nią do M86.

Aa. Tego nie sprawdziłem.
Możliwe że ta trasa w Czechach drogami niewinietowymi ma sens
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.07.2020 13:39

dids76 napisał(a):

Jeżdżę zamiennie na Waze i GM, każdy ma swoje plusy. GM fajnie że można zrobić sobie trasę na kompie i przesłać na tel, w Waze się nie da. Waze ma więcej możliwości powiadomień lepszy prędkościomierz i pokazuje ograniczenia prędkości.
Mapy.cz własnie ściągnąłem na tel, jak się jest zalogowanym to można stworzyć sobie trasę w kompie i otworzyć ją w telefonie.
Jak działa nawigacja to sprawdzę dopiero w trasie, w przyszłym tygodniu jadę do Rzeszowa to wypróbuje

Dzisiaj przejechałem się na navi z Mapy.cz i o ile sama nawigacja działa bez problemu i ma bardzo czytelne komunikaty, asystenta pasa ruchu (na autostradzie pokazuje jakimi pasami trzeba jechać przy każdym zjeździe), poprawnie zaznaczone ograniczenia prędkości itp. To jak dla mnie nie ma rzeczy najważniejszej nie ma informacji o ruchu na drodze (pisze że Traffic uwzględnia natężenie ruchu tylko online i w Czechach) :? Nie wiem jak jest aktualizowana bo kazała mi jechać drogą nr 921 która jest zamknięta w Pilchowicach (chyba że posłała by mnie jakimś objazdem). Nie ma też możliwości (tak jak Waze czy GM) informowania o niebezpieczeństwach na drodze czy policji. Nie ma tez (bądź nie potrafię znaleźć) przydatnej opcji jaką ma Waze: "utrzymuj Waze na pierwszym planie", czyli nawet jak ktoś zadzwoni, nawigacja zostaje na ekranie - często mam takie szczęście że akurat jak zbliżam się do jakiegoś manewru to ktoś zadzwoni :oczko_usmiech:
Chyba jednak w tym roku pojadę na Waze :papa:
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 28.07.2020 13:55

@dids76, sprawdź jeszcze TomTom NDS o którym pisałem wyżej.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 28.07.2020 16:32

dids76 napisał(a): często mam takie szczęście że akurat jak zbliżam się do jakiegoś manewru to ktoś zadzwoni :oczko_usmiech:

Też tak mam :D
marcox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcox » 28.07.2020 21:17

A ja 4 lata temu przed pierwszym wyjazdem zakupiłem Sygic Europe Premium + traffic - licencja dożywotnia
obecnie kosztuje 13,99euro
Mapy są offline wiec nie martwisz się o net w czasie jazdy. Jak jest net to od razu też działa traffic i sugeruje alternatywne trasy.
Na bieżąco masz info za ile następna stacja czy punkt odpoczynku na austostradzie co jest bardzo przydatne gdy trzeba podjac decyzje o postoju - czy już tutaj czy jeszcze napić się coli i pociągnać jeden punkt dalej ;)
Do tego informuje o ograniczeniach czy fotoradarach
Jak dla mnie w sam raz.
jezdze na niej co roku.
Art_Ed
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Art_Ed » 29.07.2020 20:28

Też tak twierdzę, na androida tylko Sygic + traffic, nie ma chyba obecnie lepszej
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 29.07.2020 22:15

marcox napisał(a):A ja 4 lata temu przed pierwszym wyjazdem zakupiłem Sygic Europe Premium + traffic - licencja dożywotnia
obecnie kosztuje 13,99euro

A porównujesz czasem do (niedoskonałego jakby nie było) google maps?
Jest lepszy?

W wersji premium nie ma reklam?
Zainstalowałem przed chwilą wersję bezpłatną na testy. W niej reklamy są. 14euro to nie majątek jeśli to najlepsza navi ;)

Edit: Fajna opcja to możliwość ustawienia typu dróg (i wyłączenie płatnych dróg) dla każdego kraju.

Edit2: Przez pierwsze 7 dni testowo premium jest za free. Warto to uwzględnić jeśli ktoś chce przetestować na dłuższej trasie.

Edit3: Nie jestem pewny czy navi wyznaczyła najlepszą możliwą trasę ze Śląska na Pag. Założyłem brak opłat w Czechach i w Słowenii. Navi prowadzi na Budapeszt. Wydaje mi się że są krótsze i szybsze połączenia (ale to już pytanie do ekspertów).
Załączniki:
Screenshot_20200730-080648.png
marcox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcox » 30.07.2020 12:53

Ogólnie moje porównanie do GM to tylko w Polsce.
Jak chcesz zajechać pod kontretny adres z dokładnością do numeru to pewnie GM moze wydawać się lepsza.
Natomiast na dłuższe trasy nie włączam GM wogóle.
Sygic załatwia sprawę.
na pewno Sygic przewiduje lepiej ETA ( czas dojazdu) względem GM które zawsze ten czas zaniża.
do tego masz min 4x w roku darmową aktualizację map, mozesz udostępniać swoją pozycję znajomym, HUDa, videorejestator jeżeli potrzebujesz i pewnie jeszcze kilka innych przydatnych funkcji się znajdzie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2020 13:00

Przecież udostępnianie pozycji jak i fotoradarów w GM już jest od jakiegoś czasu a aktualizacja map zależy od wielkości zaludnienia (gęsto zaludniony obszar = aktualizacja raz na tydzień) i raz w miesiąc z Landsatu.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 30.07.2020 17:04

Wiele lat jezdziłem na GM do Cro a od dwóch lat jadę na Sygic. Ustalam sobie punkty pośrednie, bo chcę jechać wg moich upodobań. SPrawdza się wzorowo. Traffic super. Myślę, że w końcu GM też przejdzie na model biznesowy i zacznie udostepniać min. limit prędkości w aktualnym położeniu. Za Sygic dałem 14.99€, dożywotnia licencja na Europę. Pieniądz dobrze wydany
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji? - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone