napisał(a) jedrula » 23.08.2018 13:00
maniek21 napisał(a):Pytanie do tych, co jechali niedawno - ile pakietu danych zużyła Wam nawigacja? Myślałem o wyjeździe z Google Maps. Mam 500mb pakietu darmowego oraz 1GB (gdzie za 1mb naliczany jest chyba 1 grosz z "hakiem") - taka opcja jest chyba w Play, jak mam na kartę.
Kwestia czy ten pakiet mi wystarczy? Awaryjnie biorę zwykłego GPS.
Sa dwie apki GM i GM Offline.
Zainstaluj obie, ustaw w jednej i drugiej interesujaca Cie trase, wstawiaj punkty posrednie jesli nie chcesz by nawi non stop zmieniala trase. Im wiecej ustawisz punktow posrednich tym bardziej "sztywna" jest trasa.
W GM Offline pobierz mapy krajow przez ktore masz zamiar jechac.
Ja robilem tak ze:
Uzywalem po starcie normalny GM z wlaczonym netem. Apka pobierala info o korkach, utrudnieniach itp. Jadac non stop dlugomi odcinkami autostrad nie bardzo potrzebna jest wogole nawigacja, wystarczy czytac pojawiajace sie znaki.
Wylaczalem wtedy neta i GM a przelaczalem sie na GM Offline tak dla swietego spkoju bardziej zeby pokazywal predkosc brana z gps , aktualne ograniczenia predkosci itp.
Przed bardziej skomplikowanymi rozjazdami lub np. objazdem tuneli w Austrii lub autostrady w Sloweni odpalalem internet ponownie aby GM pobral info o korkach itp.
Mialem przed wyjazdem 3.1GB danych w roamingu , sam nie wiedzialem ile danych moze pobrac wiec stad te "kombinacje"
Ogolnie w 2 strony Swinoijscie - Podgora - Swinoujscie plus kilka wycieczek na miejscu i czasami podglad kamer z autostrad przy takim uzywaniu pobral okolo 400mb.
Na sama trase mysle ze 300mb spokojnie starczy, z tym ze wylaczaj net kiedy nie jest potrzebny.
Taka uwaga ze GM Offline ma gorsze mapy od GM. Podczas objazdow GM w miare normalnie widzial wiekszosc drog a GM Offline widzal jakbym jezdzil po lesie i sie gubil
Jesli jedziesz tylko glownymi drogami to GM Offline wystarczy w zupelnosci a jak chcesz wiecej inforamcji o biezacym ruchu i troche lepsze prowadzenie to GM z odpalanym raz na jakis czas internetem.