Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 22.06.2016 20:52

Ostatnio chyba najpopularniejsze DARMOWE programy OFFLINE na androida, to MAPS.ME i HERE Maps. Oczywiście pobrałem obydwa programy celem testowania i podam wyłącznie w celach statystycznych wielkość map w poszczególnych programach interesujących mnie krajów:
Polska - 774 MB (maps.me) ; 522,2 MB (here)
Słowacja - 126 MB (maps.me) ; 301 MB (here)
Węgry - 123 MB (maps.me) ; 346 MB (here)
Chorwacja - 66 MB (maps.me) ; 380,4 MB (here)

Oczywiście wielkość MB czasem może nie mieć przełożenia na jakość mapy, nawet ze względu na inną kompresję, ilość punktów POI, danych adresowych, wizualizacji budynków lub budynków 3D, a jeszcze tak dla przypomnienia AutoMapa Polska na Windows CE zajmuje ok. 400 MB (Targeo), a Polska + 3 powyższe kraje (również here) zajmuje ok. 1 GB.

Więc tak to statystycznie wygląda
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.06.2016 00:02

To wprawdzie wątek dla nawigacji pod androida ale może zaglądają tu też zwolennicy Windows Phone :)

Otóż od 1 lipca Here Maps wycofują wsparcie dla Windowsa 10 i po kolejnej aktualizacji aplikacje Here znikną z telefonu. Użytkownicy Windows Phone 8.1 mogą nadal korzystać lecz bez możliwości aktualizacji map :?
Rolę Here Drive i Here Maps przejmują Mapy Windows. Podobno to w pełni funkcjonalna nawigacja ze wszystkimi atutami Here. Sam nie sprawdzałem więc nie wiem.
ufon73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufon73 » 23.06.2016 18:06

Ja zawsze jeździłem po Polsce z Mapami Google albo Sygic. Z racji braku internetu po drodze kupiłem za 16£ wersje premium Sygic (bez trafika, bo przecież internetu nie będę miał po drodze :D). Zobaczymy jak się sprawdzi bo dobre parę lat nie używałem :D
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 23.06.2016 18:31

Używam wersji premium Sygic. Jestem zadowolony. PoPo ostatniej aktualizacji wybierasz rodzaj paliwa i dostajesz komunikaty o cenie paliwa na stacjach.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 14.07.2016 08:01

Wcześniej jeździłem z dedykowanym TomTomem później na telefonie z Automapą która w zupełności wystarczała, w tym roku postanowiłem powrócić do TomToma Mobile Go na androida, mam jakiś tam wykupiony pakiet internetu na Austrie i Włochy więc zobaczymy jak będzie działał z omijaniem ewentualnych korków i utrudnień na drodze w czasie rzeczywistym. Bo co do map to na zagranice chyba TomTom ma jedne z lepszym.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 14.07.2016 09:43

Map Factor Navigator - jest z darmowymi mapami offline ale jak ktoś chce może kupić sobie do tego mapy TomToma. Bardzo intuicyjna obsługa aplikacji
zaako
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaako » 15.07.2016 19:10

Właśnie w tym roku zamierzam z nią jechać,zobaczymy jak się sprawdzi.Ostatnie lata jeżdziłem z RNS Vw i była OK,ale Vw juz nie ma :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2016 19:32

Od kilku tygodni jeżdżę właśnie na Factor Nawigator. Prosta obsługa i łatwe dodawanie punktów trasy. Radzę jednak sprawdzić trasę bo lubi poprowadzić trochę "dziwnymi" drogami. Zmieniłem teraz trochę ustawienia i sprawdzę jak bedzie teraz działała. Pod koniec sierpnia pojadę z nią do Chorwacji ;)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 15.07.2016 20:01

dids76 napisał(a):Od kilku tygodni jeżdżę właśnie na Factor Nawigator. Prosta obsługa i łatwe dodawanie punktów trasy. Radzę jednak sprawdzić trasę bo lubi poprowadzić trochę "dziwnymi" drogami. Zmieniłem teraz trochę ustawienia i sprawdzę jak bedzie teraz działała. Pod koniec sierpnia pojadę z nią do Chorwacji ;)

Prowadzi dziwnie ze względu na społecznościowy charakter map (open street) i każdy może podać że jest np. objazd a wtedy masz zmianę trasy. Używałem jej jakiś czas temu ( w tym Ben-on-Read) ale z powodu j/w robiły, zmyłki więc sobie darowałem jeżdżąc lokalne. Główne ciągi pokazuje dobrze.
Teraz mam Sygic, jest bombowa w kraju i zagranicą, jedyny minus jednorazowo trzeba zapłacić ok.90 zł ale mamy aktualizacje na bieżąco, mapy tom-tom, asystent pasa ruchu (duży), ograniczenia prędkości itd.
W kraju najlepsze jest goole maps, nie do pobicia nawet przez płatne programy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2016 20:06

Tylko że ja do CRO też trochę "dziwnymi" drogami jadę. Ale nigdy nie ustawiam w nawi start-meta tylko zawsze kilka razy sprawdzam czy prowadzi tam gdzie ja chcę a nie gdzie ona ;)
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 15.07.2016 20:13

Ja w tym roku powracam do Chorwacji i jadę z Google maps. Ciekawe ile wciągnie mi neta.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 15.07.2016 20:41

dids76 napisał(a):Tylko że ja do CRO też trochę "dziwnymi" drogami jadę. Ale nigdy nie ustawiam w nawi start-meta tylko zawsze kilka razy sprawdzam czy prowadzi tam gdzie ja chcę a nie gdzie ona ;)

Nie dziwnymi tylko "krajowymi" tzn. głównymi, więc powinno być ok.
Raz zawierzyłem AM na objeździe D1 w rejonie Graćac, cztery lata temu i to był powód by ją wyłączyć i odinstalować, gdyż tak nielogicznie podpowiadającego programu nie spotkałem.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.07.2016 22:03

wielbiciel napisał(a):W kraju najlepsze jest goole maps, nie do pobicia nawet przez płatne programy.

Mam całkowicie odmienne doświadczenia. Dla mnie to najgorsza nawigacja, która wiele razy wyprowadziła mnie na manowce.
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 16.07.2016 13:26

greenrs napisał(a):
wielbiciel napisał(a):W kraju najlepsze jest goole maps, nie do pobicia nawet przez płatne programy.

Mam całkowicie odmienne doświadczenia. Dla mnie to najgorsza nawigacja, która wiele razy wyprowadziła mnie na manowce.

Popieram.... durnowate trasy czasami wyznacza... :|
michal301
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal301 » 16.07.2016 13:42

Bardzo polecam mapy here. Spisały się znakomicie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone