Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 25.06.2011 19:29

Nie posiadam urządzenia z Androidem, ale śledzę postępy w rozwoju Igo.
Ogólnie wersje są 4 (gałęzie rozwoju):
8.0 - wychodzi już z użycia
8.3 - na jej bazie powstały kolejne odmiany (np. te co poniżej). Mapy różnią się od tych z wersji 8.0 i pasują do poniżej wypisanych wersji.
Igo Amigo - prosta nawigacja i to chyba właśnie ona pojawiła się na Androida (trochę jest w tym wątku: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=16638&postdays=0&postorder=asc&start=0 - w wersji na winCE można było zmieniać skórki - warunkiem jest dopasowanie odpowiedniej rozdzielczości.
Igo Primo (1.1 i 1.2) - najnowsza wersja programu

Więcej nie pomogę, bo używam Igo na urządzeniu z winCE
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 25.06.2011 20:08

No właśnie. Wydaje mi się, że na Androida (a tego dotyczy wątek) jest dostępna tylko wersja 8.4.2...., a więc Amigo; czyli okrojona.
I dlatego napisałem, że funkcjonalność (jak dla mnie) z uwagi na możliwości konfiguracji tras, punkty VIA, jest nie najlepsza. Jak dla mnie oczywiście.
Ale jeśli komuś to nie przeszkadza to jest dobra; zwłaszcza, że są nowe mapy 2011 Q1 :)
grundfos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grundfos » 25.06.2011 21:01

Nie , oprócz iGO Amigo na androida jest też iGO Primo oraz iGO My Way którą aktualnie posiadam , lecz chcę skórki do iGO MY WAY i wszystko wgrałem lecz nie chodzi ta skórka, więc nie wiem jak ją włączyć , ale oprócz iGO Amigo na androida są jeszcze 2 wersje tego programu :)
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 25.06.2011 21:14

grundfos napisał(a):Nie , oprócz iGO Amigo na androida jest też iGO Primo oraz iGO My Way którą aktualnie posiadam , lecz chcę skórki do iGO MY WAY i wszystko wgrałem lecz nie chodzi ta skórka, więc nie wiem jak ją włączyć , ale oprócz iGO Amigo na androida są jeszcze 2 wersje tego programu :)

Które Primo podchodzi pod Andro?; bo te które spotkałem nie miały wersji *.apk. Podobne pytanie do My Way??
Czy w Twojej wersji My Way masz możliwość zapisywania tras? Jaka to wersja?
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 25.06.2011 21:42

grundfos napisał(a):Nie , oprócz iGO Amigo na androida jest też iGO Primo oraz iGO My Way którą aktualnie posiadam , lecz chcę skórki do iGO MY WAY i wszystko wgrałem lecz nie chodzi ta skórka, więc nie wiem jak ją włączyć , ale oprócz iGO Amigo na androida są jeszcze 2 wersje tego programu :)

Hmm... co prawda ta rozmowa powinna toczyć się na innym forum, ale może nikt nas nie wyrzuci (w razie czego proszę dać sygnał i zamknąć wątek).
Sprawdź dokładnie jaką masz wersję Igo (menu pomoc - o programie). Igo Amigo to wersja 8.4.x, Igo Primo 8.5.x lub 9.x Do Igo Primo bez problemu znajdziesz pliki skórki. Pliki takie dostarczane są w dwóch wersjach - schemat dzienny i nocny. Wrzucasz je jako pliki zip do katalogu content/skin. Następnie wybierasz skórkę w menu ustawienia->ekran->wygląd w dzień. Przy ponownym uruchomieniu programu wygląd mapy powinien być już inny. Ważne, by plik skórki zawierał ustawienia dla Twojej rozdzielczości.
Nie wiem jakie masz objawy i jak wygląda w tej chwili Twój program, więc ciężko mi coś więcej napisać.
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 25.06.2011 21:56

Osobiście będę jechał na Sygic Mobile 10 na HTC Wildfire, jak wrócę podzielę się wrażeniami. W drugim samochodzie będzie Automapa w nawigacji Nokii.
BubblesGirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BubblesGirl » 01.07.2011 14:46

Mam nawigacje GPS z mapami iGo ale z 2006/7 roku, czy od tamtego czasu w drodze na Chorwacje wiele się pozmieniało czy damy rade dojechać na takiej mapie czy raczej powstało od tego czasu wiele dróg i navi pobłądzi??

Przepraszam, zapytałam w złym wątku.
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 01.07.2011 15:32

Dopiero zauważyłem wątek, a to mój konik ;-)

Wróciłem z Cro w zeszłym tygodniu i testowałem różne navi.

Ponieważ mam telefon HTC HD2 to miałem zarówno windows jak i android.

Sygic:
Mnie aura odrzuciła właśnie przez punkty via. Po prostu jakby nie zaliczała ich i kierowała w nieskończoność do punktu na trasie. Poza tym często dawała mylne komunikaty. Widzę np. na mapie jak wół skret w prawo a głos mówi skręć w lewo... Wersja to Aura v.11.01

Igo: ktoś miły z forum teraz podesłał lokalne mapy Chorwackie. może z tym byłoby fajnie ale wersja androidowa igo jest prymitywna, trudno tam zaplanowac trasę z objadami autostrad.

Całkiem fajne jest HTC Locations. Proste ale mapy ma ok.

Nie przetestowałem niestety tego co od 2 dni zapewne jest absolutnie THE BEST!
COPILOT LIVE PREMIUM 9!
- wyszedł dokładnie 2 dni temu. Do ściągnięcia z android marketu i uwaga! - można kupić za 3$ licencję na tydzień. Pod względem możliwości po prostu nokautuje wspomnianą resztę.

Ja wróciłem na trasie do automapy. Krzyś nawigował zdecydowanie najlepiej.
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 01.07.2011 15:35

Idziol napisał(a):Osobiście będę jechał na Sygic Mobile 10 na HTC Wildfire, jak wrócę podzielę się wrażeniami. W drugim samochodzie będzie Automapa w nawigacji Nokii.

Nie warto. Stara wersja słabego programu. Jedyna jego zaleta to fakt że prosty w obsłudze dla początkujących, a popularny tylko ze względu na wszechobecne pirackie wersje.
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 01.07.2011 15:36

hoborg napisał(a):

Hmm... co prawda ta rozmowa powinna toczyć się na innym forum, ale może nikt nas nie wyrzuci (w razie czego proszę dać sygnał i zamknąć wątek).
Sprawdź dokładnie jaką masz wersję Igo (menu pomoc - o programie). Igo Amigo to wersja 8.4.x, Igo Primo 8.5.x lub 9.x Do Igo Primo bez problemu znajdziesz pliki skórki. Pliki takie dostarczane są w dwóch wersjach - schemat dzienny i nocny. Wrzucasz je jako pliki zip do katalogu content/skin. Następnie wybierasz skórkę w menu ustawienia->ekran->wygląd w dzień. Przy ponownym uruchomieniu programu wygląd mapy powinien być już inny. Ważne, by plik skórki zawierał ustawienia dla Twojej rozdzielczości.
Nie wiem jakie masz objawy i jak wygląda w tej chwili Twój program, więc ciężko mi coś więcej napisać.

\
Nie ma IGO Primo na androida - bardzo stara i okrojona. Na szczęście mapy można wrzucać nowe.
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 01.07.2011 15:41

A odnośnie drugiej części pytania z pierwszego postu. Chorwacja to cywilizowany kraj, internet jest prawie wszędzie.

dodatkowo jakbyś był z warszawy to moge ci dać darmową kartę prepaid.
W bankomacie możesz sobie załadować za 20 kuna i będziesz miał internet tam gdzie nie ma wifi. Jak nie to nic zstrasznego na miejscu tesz dostaniesz. Mi jakieś miłe hostess dały kilka takich - tylko na każdej jest tylko jeden kuna załadowane -> Bonbon
grundfos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grundfos » 01.07.2011 22:25

lulmar napisał(a):
Nie przetestowałem niestety tego co od 2 dni zapewne jest absolutnie THE BEST!
COPILOT LIVE PREMIUM 9!

A co te COPILOT ma takiego że się nim zachwycasz ? Szczerze mówiąc to nawet nie słyszałem o takim programie na androida, a testowałem już dużo nawigacji , więc mógłbyś być tak uprzejmy i mi napisać co w tym COPILOCI'E jest takiego wyjątkowego?
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 04.07.2011 11:41

copilot live premium 9 -http://www.youtube.com/watch?v=OXyCIRpfL3A

Copilot w przeciwieństwie do pozostałych navi na androida nie uległ modzie na upraszczanie wszystkiego co się da i ma najbogatsze możliwości konfiguracyjne.

Niestety nie posiadam najnowszej wersj wersji 9, która dopiero co została wydana i z tego co słyszałem zawiera najnowsze mapy ale jedyną wadą poprzedniej wersji była starsza mapa (z 2010) i bardziej złozona instalacja programu. Z pierwszych review wnoszę, że zostały one już wyeliminowane a możliwości konfiguracji jeszcze większe.

Dziwne, że nie słyszałeś o copilocie bo to wielki potentat program jest pod Winmo, Androida i IPhone. Możesz tam planować podróż w przeciwieństwie do np. Sygic Aura wraz z danymi odnośnie zbiornika paliwa, średnim zużyciem paliwa na różnych rodzajach dróg, indywidualnie ustawionych parametrach gdzie z jaką prędkością się poruszasz itd... Z pewnością więcej roboty ze skonfigurowaniem ale moim zdaniem to się opłaca bo tylko taki program pozwoli ci dobrze zaplanować trasę, będzie sugerować postoje i tankowanie paliwka.
grundfos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grundfos » 05.07.2011 08:46

Dzięki za odpowiedź :]
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 20.01.2012 22:20

Idziol napisał(a):Osobiście będę jechał na Sygic Mobile 10 na HTC Wildfire, jak wrócę podzielę się wrażeniami. W drugim samochodzie będzie Automapa w nawigacji Nokii.

sygic poradził sobie świetnie polecam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone