Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.05.2016 22:33

funkyman3 napisał(a):Witam,

Zastanawiam się nad wykupieniem u operatora paczki internetu UE 25 MB, 100 MB, 300 MB lub 500 MB i pojechać do Cro na Google Map online. Moje pierwsze pytanie to co sądzicie o GM na taką trasę, a drugie pytanie to ile na taką podróż w przybliżeniu taka nawigacja może pociągnąć danych.

Pozdrawiam!

Moim zdaniem sprawa kompletnie nieopłacalna. Mapy Google są mało precyzyjne, co sam możesz sprawdzić na domowym laptopie. Internet w roamingu ciągle jest drogi a trochę tych danych pociągną - choć sam nigdy nie sprawdziłem ile dokładnie.
Jeśli już chcesz korzystać ze smartfona jako nawigacji to polecam Ci ściągnięcie darmowej aplikacji Here Drive i Here Maps z uwzględnieniem interesujących Cię krajów. Moim zdaniem jest dokładniejsza i co najważniejsze działa offline. Nie będziesz miał tu ostrzeżeń o korkach i innych chwilowych utrudnieniach ale myślę, że bez tego można się obejść. Mnie nigdy nie było to potrzebne :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2016 23:17

Zgadzam się z przedmówcą :D

Ja mapy here mam teraz w aucie, zamontowane jako nawigacja do samochodu i ujdą.
Nie jest to cud, ale pomagają trafić do celu :D

Można też ściągnąć na komórkę aplikację firmy Sygic, tu trzeba dopłacić do pełnej wersji ze 100 złotych
Ale ta za darmo też nie jest zła :roll:
Da się mapy wgrać na kartę SD
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 20.05.2016 15:37

google coś mi tam niedawno chciało mapy wgrać, lokalni. Czy są dokładnie czy nie, myślę że do Chorwacji spokojnie doprowadzą.
Ja jeźdzę na tomtomie za 80zł rocznie, lub 180 chyba za 3 lata i jeszcze wiem gdzie i jakie korki są:)
ART74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ART74 » 21.05.2016 11:38

Mapy Google w telefonie zużyją na trasie do Chorwacji do 100 mb
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.05.2016 12:01

Należy pamiętać, żeby ograniczać włączanie widoku satelitarnego, bo wówczas pobieranie danych mocno wzrasta. Przy ustawionym widoku mapy, informacje są zapisywane jako dane wektorowe, a nie obrazy.
freon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freon » 25.05.2016 09:31

Witam

Zainstalowałem w swoim Honor 7 nawigację HERE.
Na pierwszy rzut oka działa nieźle. Jazda po Warszawie z prawidłowymi komunikatami (na razie nie pcha mnie pod zakaz lub w drogę jednokierunkową).

Jest jednak jeden f**k up.
Telefon łączy się z zestawem głośnomówiącym w samochodzie (Hynunday) przez BT. Niestety w tej sytuacji nie ma komunikatów głosowych ani przez telefon ani przez zestaw. Przy wyłączeniu BT w telefonie - komunikaty w telefonie się pojawiają.

Ktoś miał coś takiego podobnego? W ustawieniach Here nie ma żadnej opcji do ustawienia (w Google Moap trzeba było wyłączyć w ustawieniach opcję komunikacji przez BT i komunikaty chodzą jak należy).

pozdr
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 25.05.2016 14:23

Mapy google możesz sobie sciągnąć offline - szukaj "Obszary offline" wtedy tylko ruch będzie na aktualizacji trafiku.

Jeśli bardzo chcesz jechać na google - to już lepiej polecam waze - tez obecnie produkt google- taka społecznościówka ala nasz Yanosik.

Here szczerze mi nie pasuje brak fotoradarów i jakiś dziki interfejs.

Ostatnia wersja Sygica powiem szczerze że całkiem ciekawa - fajnie pokazany trafik i zdarzenia na drodze do tego możesz dać kilka punktów pośrednich co jest ważne w przypadku trasy do cro - obecnie na europę nie ma wielkiego wyboru w dostawcach map - albo Tomtom albo Here .
Alternatywa jak pisano już wiele razy świetne openstreetmap niestety nie znalazłem dobrego oprogramowania z porządnym algorytmem wyznaczania tras na tych mapach (na czele z Yanosikiem który jako navi się nie nadaje) .

Co do Waze to taka mapa google z poprawkami społeczności - obecnie wydarzenia typu wypadek itp google zapoźycza własnie od nich co widać na ich mapach.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 26.05.2016 22:37

Zastanawiam się nad wykupieniem u operatora paczki internetu UE 25 MB, 100 MB, 300 MB lub 500 MB i pojechać do Cro na Google Map online. Moje pierwsze pytanie to co sądzicie o GM na taką trasę, a drugie pytanie to ile na taką podróż w przybliżeniu taka nawigacja może pociągnąć danych.

Pozdrawiam!

Mapy googla mozna pobrać offline-owo do telefonu - szukaj aplikacji maps.me
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 17.06.2016 19:31

Stendo napisał(a):

Pozdrawiam!

Mapy googla mozna pobrać offline-owo do telefonu - szukaj aplikacji maps.me

Czy maps me to jest jakiś oddzielny program do nawigacji, czy są to tylko mapy do google map ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.06.2016 23:06

shrek napisał(a):Czy maps me to jest jakiś oddzielny program do nawigacji, czy są to tylko mapy do google map ?

Maps.me to aplikacja oferująca bezpłatnie mapy offline dla Androida, iPhone'a, iPada i BlackBerry. Użytkownik nie potrzebuje połączenia z Internetem, aby mógł z nich korzystać, co jest szczególnie przydatne dla osób korzystających z połączeń roamingowych. Pozwala ona na wyszukiwanie interesujących punktów oraz określanie odległości do nich.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2016 09:33

Coś mi się obiło o uszy że Traffic nie działa w Chorwacji, jak jest faktycznie :?: :?:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 18.06.2016 14:42

Na googlu dziala na tomtomie nie dziala jak na innych... Trzeba sprawdzic...lub ktos wie...
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 18.06.2016 14:55

Here maps.... Za darmo na smartfon i off-line
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2016 15:20

paulr napisał(a):Na googlu dziala na tomtomie nie dziala jak na innych... Trzeba sprawdzic...lub ktos wie...

No własnie ja mam TomToma :?
Potwierdzi ktoś czy działa :?: :?:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 21.06.2016 11:59

Czy mi się wydaje, czy jeszcze nikt nie podał darmowego Mapfactor Navigator'a
https://play.google.com/store/apps/deta ... ator&hl=pl

Aplikacja może być zasilana mapami darmowymi lub TomTom'a. Ma kilka ciekawych opcji konfiguracyjnych oraz ostrzeganie przed fotoradarami.
Jak na razie dostrzegłem jedną, dość poważną wadę - brak możliwości detalicznego konfigurowania ikon POI na mapie, powoduje ze wybierając kategorię do wyświetlenia przykładowo związaną z autem/podróżą, obraz mapy zostaje totalnie zaśmiecony znaczkami "P" reprezentującymi parkingi (wszelkie parkingi).

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone