Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jaką kartę pamięci?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gandolfini
Podróżnik
jaką kartę pamięci?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandolfini » 23.08.2006 19:25

Postanowiłem ograniczyć wybór do marek : Kingston, Sandisk, Lexar. Porównywalne pojemności i transfery, kolejność cenowa od najtańszej Kingston do najdroższej Lexar, różnica w cenie 100%. Czy takie są też różnice jakości? Jakoś nie wierzę. Chyba mogę liczyć na fachową i praktyczną podpowiedź forumowiczów?
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 23.08.2006 19:32

... roznia sie czasem dostepu do danych...Roznice sa nieistotne dla przecietnego sprzetu i fotografowania co najwyzej dluzej bedzie sie zapisywaly fotki i moga byc pewne zwolnienie podczas zdjec seryjnych. Ma to czasem znaczenie dla wystepujacych juz kamer na karty. Choc patrzac na testy opublikowane w komputerswiecie Wygraly karty nieznanych marek i w dodatku najtansze i majace wlasnie najkrotszy czas dostepu
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 23.08.2006 20:03

gandolfini osobiście używam karty Lexar.
Zależy jaki masz sprzęt bo przy zwykłym kompakciku bezsenowny jest zakup szybkiej karty.
Nie polecam natomiast Kingstona,kilka razy sie na nim zawiodłem......
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 24.08.2006 13:49

ja wrecz przeciwnie - polecam Kingoston-a. od ponad roku uzywam karty SD HS o poj 512MB a niedawno zakupilem karte SD Elite Pro o pojemnosci 2GB. rowniez spisuje sie bez zarzutu a uzywam jej codziennie w palmtopie.
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 24.08.2006 13:57

A ja polecam Sandisk oraz od niedawna Corsair
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 24.08.2006 14:14

fokstrot być może na SD działa poprawnie, ja korzystam z nośników CF
gandolfini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandolfini » 24.08.2006 17:00

Zależy jaki masz sprzęt bo przy zwykłym kompakciku bezsenowny jest zakup szybkiej karty.

Przymierzam się do lustrzanki Samsung GX-1L albo Pentax K100D. W obu przypadkach matryca 6 mln, seria 5 klatek w 2 sekundy, dlatego zależy mi na dobrej i szybkiej karcie. Nawet zadałem Samsungowi pytanie czy lepiej kartę z transferem ~8MB czy 20 MB, ale jeszcze nie odpowiedzieli.
Pozdrav
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 24.08.2006 17:36

Na korzyść Pentaxa przemawia stabilizacja obrazu oraz większy wybór szkieł w tym manualnych, z tego co się orientuje najlepiej współpracuje z Sandiskiem.Najlepsza opcja to Extreme III.
Samsung jak dla mnie ma za małe doświadczenie fotografii, tym bardziej jesli chodzi o segment lustrzanek na którym dopiero debiutuje.
Wybór zostawiam Tobie
:D
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 24.08.2006 17:37

ostatnio test kart pamieci i to roznych typow zostal opublikowany w
PC Format w numerze 8/2006. Warto tam spojrzec wyniki sa dosc zaskakujace zwlaszcza ,ze pomierzono wszystkie parametry kart niezaleznie a nie wedlug pseudoreklamowych zyczen producentow.
Podobne teskty sa w KomputerSwiatTesty
i jeszcze....ExtremeIII sa w tych testach na 5 miejscu a np.
Lexar Platinum na 3
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 24.08.2006 17:43

mab do wszelkich testów podchodzę dość sceptycznie ale zapytam z ciekawości jaka karta wygrała oba testy?

Jeśli chodzi o wysoką pozycje Lexara nie jestem zdziwony, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 24.08.2006 17:46

Widzialem te karty w sklepach i dla mnie wygladaly na "no name" a okazuje sie ,ze sa takie dobre i koszt 1MB =12groszy i maja wieczysta gwarancjea nazywaja sie
pq1HI-Speed133 o pojemnosci 1GB
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 24.08.2006 17:53

Nie sugerowałbym się testami kart z gazet komputerowych,często są sponsorowane.........
Czy to nie dziwne że tzw."no name" wygrywa z kartami typu Lexar czy Sandisk?

:wink:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 24.08.2006 17:58

W cos trzeba wierzyc ... w koncu wszystko moze byc teoria spisku.;)
Ja kupuje EMTEC dawny BASF dzialaja juz 2 sezon i nie mam z nimi problemu .
gandolfini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandolfini » 25.08.2006 19:58

Pentax i Samsung wspólnie produkują lustrzanki. Pentax *ist DL2 ( czyli unowocześniony DL sprzedawany obecnie w Polsce ) i Samsung GX-1L różnią się tylko napisem, oraz rynkami : pentax jest sprzedawany w USA, Samsung w Europie. Pasują wszystkie obiektywy Pentaxa. Tak więc nie mam obaw co do kupowania samsunga, raczej sądzę że to Pentax skrzysta na sieci sprzedaży i marketingu Samsunga.
Co do karty, zastanawiam się. Czytałem uwagi ludzi posiadających Kingstony że ich karty nie są czytane w czytnikach USB Kingstona, to raczej odstręcza. Na szczęście mam jeszcze parę tygodni do namysłu. A może Pretec? Mam pendriva i jest OK.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 25.08.2006 20:10

To nie wkladaj do czytnika tylko polacz za pomoca kabla do PC.
Następna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

jaką kartę pamięci?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone