Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka jest dopuszczalna zawartość alkoholu dla kierowców

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 22:22

alutka9 napisał(a):......ale niedawno byl pod wroclawiem przypadek tira ktory wyprzedzajac innego tira przejechal ciezarna kobiete razem z jej autem , wpisy na forum pod artykulem byly straszne,wina kobiety i jej hormonow bo byla w ciazy 8O ....

Tak na marginesie....8 lipca byliśmy na jej pogrzebie w Trzebnicy, bo to była koleżanka z pracy mojej żony.
Jechała prawidłowo swoim pasem, widząc DEBILA - kierowcę TIRa wyprzedzającego innego TIRa na krętej drodze i podwójnej linii ciągłej, uciekła do rowu (bo pewnie hormony podpowiedziały jej, że jest szansa na uratowanie jej samej oraz dziecka). :!:
Jednakże przyczepa DEBILNEGO TIRowca złapała miękkie pobocze i zmiażdżyła JĄ w miejscu, w którym szukała instynktownie ratunku :!:
Próbowano reanimować JĄ i JEJ SYNA - nie było szans i pochowano ICH w jednej trumnie obok siebie.
Miała 25 lat i życie przed sobą, a synkowi wypisano na klepsydrze taką samą datę urodzin i śmierci :!:

NIECH DEBILE ZA KIEROWNICĄ POMYŚLĄ DO CZEGO MOGĄ DOPROWADZIĆ :!:
NIE CZYTAJCIE KOMENTARZY POD WYPADKOWYMI NEWSAMI W SIECI - TAM ZDARZAJĄ SIĘ KOMENTARZE DEBILI :!:
alutka9
Cromaniak

Postnapisał(a) alutka9 » 20.07.2011 08:48

slapol wyrazy wspolczucia :(
ja niestety przeczytalam kilka wpisow pod tym artykulem,dlatego taka moja reakcja,bo to sie zdarza nagminnie,jak kobieta za kolkiem niewazne ze poszkodowana ,napewno jej wina :!: bo albo okres ,albo pms,albo ciaza,albo szminka,albo szpilki.... a tak jak w tym przypadku tir( nie zawsze to akurat musi byc tir,sa tez normalni kierowcy ciezarowek),coz tir-wal w osobowke i pedz dalej,ktos posprzata... :(
turan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) turan » 23.07.2011 23:02

slapol napisał(a):NIECH DEBILE ZA KIEROWNICĄ POMYŚLĄ DO CZEGO MOGĄ DOPROWADZIĆ :!:
NIE CZYTAJCIE KOMENTARZY POD WYPADKOWYMI NEWSAMI W SIECI - TAM ZDARZAJĄ SIĘ KOMENTARZE DEBILI :!:

Kiedyś na tym forum pisałem o tragedii moich znajomych - wracali po pracy z Warszawy w okolice Krakowa. W świętokrzyskim pijany rowerzysta wyjechał im pod samochód, kierowca próbując odruchowo go ominąć wjechał na lewy pas doprowadzając do czołowego zderzenia z busem. Wszyscy moi znajomi, pięć młodych osób, zginęli w tym wypadku. Jeden z userów naszego forum też popisał się wówczas "stosownym" komentarzem.
A wracając do sedna wątku - w Chorwacji jakiś czas temu wprowadzono przepis o dopuszczalnej zawartości alkoholu we krwi kierowców 0,0 promila. Ale po pewnym czasie zmieniono ten zapis - obecnie obowiązuje 0,5 promila. Podaję tę informację na podstawie dzisiejszej rozmowy z właścicielem apartmana, w którym teraz kwateruję.
PozdraV
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2011 02:35

turan napisał(a):
slapol napisał(a):NIECH DEBILE ZA KIEROWNICĄ POMYŚLĄ DO CZEGO MOGĄ DOPROWADZIĆ :!:

Kiedyś na tym forum pisałem o tragedii moich znajomych - wracali po pracy z Warszawy w okolice Krakowa. W świętokrzyskim pijany rowerzysta wyjechał im pod samochód, kierowca próbując odruchowo go ominąć wjechał na lewy pas doprowadzając do czołowego zderzenia z busem. Wszyscy moi znajomi, pięć młodych osób, zginęli w tym wypadku. Jeden z userów naszego forum też popisał się wówczas "stosownym" komentarzem.
A wracając do sedna wątku - w Chorwacji jakiś czas temu wprowadzono przepis o dopuszczalnej zawartości alkoholu we krwi kierowców 0,0 promila. Ale po pewnym czasie zmieniono ten zapis - obecnie obowiązuje 0,5 promila. Podaję tę informację na podstawie dzisiejszej rozmowy z właścicielem apartmana, w którym teraz kwateruję.
PozdraV

Wiesz, u południowców 0,5 promila znaczy tyle, że po lampce wina na śniadanie jedzie się na trasę, w naszym rozumowaniu....po wczorajszej, mocnej bani lekko trzeźwy możesz jechać dalej....to różnica.....
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 24.07.2011 08:10

Shadi napisał(a):Kurde, ja zapytałem tylko o obowiązujące przepisy a tu "jazda na całego" :cry:

Może byś przy okazji poprawił ortografa. W oczy kłuje. :(
Shadi
Globtroter

Postnapisał(a) Shadi » 27.07.2011 19:30

woka
Gdzie doszukałaś/eś się błędu bo ja go nie widzę. Może w Twojej szkole uczyli innej ortografi jak w mojej, ale to już wina MEN-u
Liquid
Cromaniak

Postnapisał(a) Liquid » 27.07.2011 19:38

Shadi napisał(a):woka
Gdzie doszukałaś/eś się błędu bo ja go nie widzę. Może w Twojej szkole uczyli innej ortografi jak w mojej, ale to już wina MEN-u

Zapewne chodziło mu o tytuł Twojego wątku. W mojej szkole też uczyli że słowo alkohol pisze się przez "h".
Jarko1
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Jarko1 » 30.07.2011 22:54

h czy ch oto jest pytanie ?
Lepiej tak:
matrix02
Croentuzjasta

Postnapisał(a) matrix02 » 31.07.2011 13:30

?????????????
Ostatnio edytowano 31.07.2011 15:27 przez matrix02, łącznie edytowano 1 raz
kleeberg
Koneser

Postnapisał(a) kleeberg » 31.07.2011 14:23

matrix02 napisał(a): odceciło by to wszyskich zawalidrogów

matrix02 napisał(a):Ps.nie jestem kierowcom TIRa

Temat poważny jest.

Przepraszam
Ale jakoś nie mogłem się powstrzymać :devil:
matrix02
Croentuzjasta

Postnapisał(a) matrix02 » 31.07.2011 15:30

To popuść
para-35-38
Croentuzjasta

Postnapisał(a) para-35-38 » 06.08.2014 21:55

0.0 to wymysł czystego biurokratycznego idiotyzmu . Zjesz MonCheri i pechowo masz "zawiasy" na kolejne X lat !!!
Dla hardcorów to "od 0.2" jak obecnie w PL jest wystarczająco ostre.
Dla cywilizowanych narodów 0.5 jest sensowne ( po piwie lub małej lampce wina - ale jednej ! - jedziesz dalej ) . Bez stresu ale i bez "ułańskiej fantazji" :oczko_usmiech:
klopot
Cromaniak

Postnapisał(a) klopot » 06.08.2014 22:02

para-35-38 napisał(a):0.0 to wymysł czystego biurokratycznego idiotyzmu . Zjesz MonCheri i pechowo masz "zawiasy" na kolejne X lat !!!
Dla cywilizowanych narodów 0.5 jest sensowne ( po piwie lub małej lampce wina - ale jednej ! - jedziesz dalej ) . Bez stresu ale i bez "ułańskiej fantazji" :oczko_usmiech:

To tak z doświadczenia, czy czysta teoria?
para-35-38
Croentuzjasta

Postnapisał(a) para-35-38 » 06.08.2014 22:11

klopot napisał(a):
para-35-38 napisał(a):0.0 to wymysł czystego biurokratycznego idiotyzmu . Zjesz MonCheri i pechowo masz "zawiasy" na kolejne X lat !!!

Zjedz np. MonCheri, dmuchnij od razu to się przekonasz , że teoria zmienia się w praktykę :lol: .
Wydmuchasz na bank z 0.2 a będziesz nawalony :wink: jak szpak :idea:
klopot
Cromaniak

Postnapisał(a) klopot » 06.08.2014 22:18

para-35-38 napisał(a):
klopot napisał(a):

Zjedz np. MonCheri, dmuchnij od razu to się przekonasz , że teoria zmienia się w praktykę :lol: .
Wydmuchasz na bank z 0.2 a będziesz nawalony :wink: jak szpak :idea:

Jasne, że tak. Tylko dmuchanie od razu jest niezgodne z obowiązującym prawem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Jaka jest dopuszczalna zawartość alkoholu dla kierowców - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies