Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.07.2020 15:43

alechandro napisał(a):Ale taka prawda, jeżeli w cro wskazać miesiąc w którym może być lipna pogoda to wskazuje się właśnie lipiec i nawet sami Chorwaci to potwierdzają. Sam byłem kiedyś w lipcu ale pierwszy i ostatni raz.

6 razy byłem w lipcu, na samym początku (często nawet zahaczając o końcówkę czerwca) i ZAWSZE była lampa. Przez te pobyty deszcz widziałem w Chorwacji raz, temperatur poniżej 30 stopni nigdy.

Chyba że potem w lipcu robi się chłodniej, bo nigdy nie byłem później niż 15go.
W tym roku po raz pierwszy sierpień...
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 19.07.2020 15:46

Byłem 5 razy w lipcu i zawsze była dobra pogoda, no może jeden dzień był słabszy :) Jednak jak wracałem do domu to w Cro pogoda się psuła, woda robiła się chłodna... i tak jest też w tym roku.
Doniacro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doniacro » 19.07.2020 15:51

Lechoo napisał(a):Byłem 5 razy w lipcu i zawsze była dobra pogoda, no może jeden dzień był słabszy :) Jednak jak wracałem do domu to w Cro pogoda się psuła, woda robiła się chłodna... i tak jest też w tym roku.

Kiedy się w przyszłym roku wybierasz? :lol: jakos się dopasuję :D ja też najczęściej jeżdżę w lipcu i jest ok. Choć może w tym roku woda faktycznie była chłodniejsze. Ale myślę, że to też kwestia miejsca.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2020 16:03

Ale nie napisałem o regule lecz prawdopodobieństwie :wink:
Ja byłem raz w lipcu i nie do końca było kolorowo, przemyślenia nie moje lecz Chorwatów. Przeczytajcie jeszcze raz mój post i wyciągnijcie wnioski, jeżeli zawsze mieliście pogodę w lipcu to tylko się cieszyć.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 19.07.2020 16:16

.......w tym roku generalnie jest zimniej; zwykle spałem na "cushion deck'u'' bez przykrycia, tymczasem aktualnie nawet śpiworek nie wystarczył i około 3 trzeba było się ewakuować pod pokład.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2020 17:54

alechandro napisał(a):Ale taka prawda, jeżeli w cro wskazać miesiąc w którym może być lipna pogoda to wskazuje się właśnie lipiec i nawet sami Chorwaci to potwierdzają. Sam byłem kiedyś w lipcu ale pierwszy i ostatni raz.

Raczej słyszałem co innego - że pogoda w tym roku ogólnie jest inna. Wieje, chłodniej, zimna woda. Kurde, jak nad Bałtykiem ;)
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 19.07.2020 18:00

Dzisiejsza noc na Sveti Jure w Biokovie - 4ºC. :(
valverde20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) valverde20 » 20.07.2020 06:47

W Biogradzie 30°C i pełne słońce
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 20.07.2020 13:49

pääkäyttäjä napisał(a):
Raczej słyszałem co innego - że pogoda w tym roku ogólnie jest inna. Wieje, chłodniej, zimna woda. Kurde, jak nad Bałtykiem ;)

Czy w 2014 roku nie było podobnych anomalii?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 20.07.2020 13:55

pääkäyttäjä napisał(a):
..... pogoda w tym roku ogólnie jest inna. Wieje, chłodniej, zimna woda.

A to wszystko przez ocieplenie klimatu :roll:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.07.2020 13:57

Koenig napisał(a):

Były. To był mój najzimniejszy chorwacki sierpień. Choć i w innych latach w sierpniu zdarzały sie zimne, bardzo wietrzne dni kiedy trzeba było się solidnie ubierać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2020 14:16

Koenig napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):

Były. W sierpniu 2014 byliśmy nad Gardą, deszcz, dookoła podtopienia a na wybrzeżu tornada. Host mówił nam wtedy, że dawno takiej pogody nie bylo. Po wjechaniu na górę Baldo, termometr pokazał tam zaledwie 8 stopni.
mahum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahum » 20.07.2020 14:40

Nie ma znaczenia czy lipiec czy sierpień. W 2016r. miałem okazję rozmawiać z gościem z Dubrovnika, obserwującym przez szereg lat kwestie klimatyczne w tej części Dalmacji który powiedział, że latem mniej więcej co 3 tygodnie przychodzi front burzowy, po którym przez okres 2-3 dni występuje wyraźnie niższa temperatura powietrza.
A ten rok jest wyjątkowy, polecam poczytać o aktywności słonecznej, która ma decydujący wpływ na temperaturę na Ziemi.
Z tego co widzę, z miejscowości, które mam w telefonie jedynie w Marina di Grosseto jest aktualnie 30 stopni C. Inne miejscowości znajdujące się w następujących rejonach: Sithonia - 28, Peloponez 28, Lefkada 29, północna Dalmacja 28, Istria 28, Apulia 29, Kalabria 27 - temperatury zauważalnie niższe od tych których doświadczyłem w latach ubiegłych i na pewno niższe od średniej wieloletniej w tych miejscowościach.
spidey
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) spidey » 21.07.2020 09:13

Raport z Senj na północy wybrzeża, powietrze niedziela 29 stopni, poniedziałek 30 stopni, dziś zapewne ze 31 stopni. Bez chmur i praktycznie bez wietrznie. Woda rześka choć coraz cieplejsza. Przedwczoraj 22 stopnie, wczoraj już było około 23 stopnie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2020 10:36

Polecam poniższą stronę z prognozami. Link jest do prognozy 3-dniowej dla Pagu, miasto można zmienić w dropdownie na górze. Z obserwacji własnych - sprawdza się.
https://meteo.hr/prognoze.php?Code=Pag&id=prognoza&section=prognoze_model&param=3d
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ? - strona 401
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone