napisał(a) noemi_s » 02.07.2018 22:13
komaciek napisał(a):noemi_s napisał(a):piotrekbeti napisał(a):Portale z pogodą pokazywały inaczej i chłodniej. ?
Portale z pogodą pokazywały tak, jak było. Kukljica, wyspa Ugljan, jesteśmy tu od niedzieli, 24 czerwca. Pierwsze plażowanie zaliczyliśmy w sobotę, 30 czerwca. Wcześniej się nie dało, byliśmy w wodzie tylko raz, zanurzenie do pasa i szybka ewakuacja. Nie ma się co dziwić, nasi gospodarze siedzieli w kurtkach i grubych bluzach. Teraz wszystko wróciło do normy, żar leje się z nieba i woda w miarę ciepła. Specjalne pozdrowienia dla Janusza w Bibinje, dokładnie naprzeciwko nas
- komu my teraz będziemy wieczorami machać
?
Dobrze, że masz dłuższy urlop, to złapiecie trochę słońca. W zeszłym roku ostatni tydzień czerwca też było ochłodzenie, chmury i zimniejsza woda, ale nie aż takie. Dobrze, że w tym roku przesunął mi się urlop na sierpień
Odnośnie pogody w czerwcu to z własnych obserwacji z ostatnich trzech lat generalnie zawsze była zmienna i nigdy nie trafiłem dwóch tygodni bez opadów i dni pochmurnych.
Byłam w Chorwacji w różnych terminach, od maja do września, przez ostatnie sześć lat jeżdżę na przełomie czerwca i lipca i z reguły co roku, w drugiej połowie czerwca jest miejsze lub większe ochłodzenie. Mnie to nie przeszkadza, dobrze się tu czuję nawet w deszczu i wietrze
, ale muszę przyznać, że ostatni tydzień był najzimniejszy ze wszystkich moich wyjazdów - a było ich trochę. Zapowiedź tego, co nas czeka była już po drodze - w niedzielny poranek, ma trasie między Bosiljevem a Svetim Rokiem termometr wskazywał całe sześć stopni. Mimo wszystko, jeśli w przyszłym roku wrócę tu znowu, to także końcem czerwca. Zapakuję tylko cieplejszą bluzę - na wszelki wypadek
.