rochu69 napisał(a):Byłem na Braću ,wróciłem 10 dni temu i było praktycznie bezwietrznie ,mam na myśli taki wiatr o jakim pisze Alka84, w nocy było tak ciepło że można było chodzić tylko w spodenkach -góra skóra ,ale byłem dwa lata temu w analogicznym okresie i wlaśnie tak wiało jak opisuje Alka84 ,szczególnie w nocy że wręcz nie można było spać od wycia wiatru,a wychodząc wieczorami trzeba było założyć coś cieplejszego ,więc wniosek jest taki że nie ma reguły, wszystko zależy od przechodzących frontów atmosferycznych .
O my też dziś zrobiliśmy wycieczkę ale do Primosten a wcześniej do Trogiru, pogoda na wycieczkę była super.Kobal66 napisał(a):Primosten - dziś wieje okrutnie ale ciepło - w związku z tym dziś była wycieczka do PN Paklenica i kanion rzeki zrmanja tam pogoda piekna bez wiatru.
magg5 napisał(a):Wczoraj wróciłam z 2-tygodniowego pobytu na Braču i potwierdzam kwestię wiatru. W pierwszym tygodniu naszego pobytu, kiedy temperatury w ciągu dnia przekraczały 30 stopni nie było problemu z wiatrem (oprócz jednego dnia, gdy było deszczowo i burzowo). W drugim tygodniu temperatury "spadły" do ok. 27 stopni i zaczęło strasznie wiać w nocy, w ogóle nie mogliśmy spać przez ten wiatr. Wiało całą noc i rano do ok. godziny 10-11, później wiatr się uspokajał i na nowo zaczynał wiać wieczorem.