Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 05.09.2014 22:29

slawek66 napisał(a):juz pada

Hehe, nic nowego :D
Krzysiek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek88 » 05.09.2014 23:34

Ja już na szczescie uwolniłem sie od Chorwacji :)
Zycze wszystkim pogody, troche jestem zdzwiony bo patrze na prognozy i w zasadzie wczoraj. tj piatek powinno juz byc lepiej a od soboty spoko, mam nadzieje ze sie wam sprawdzi, bo umordowałem sie ta pogoda jak i Wy przez chwile :evil: Dla mnie wakacje, to głownie LAMPA i chłodzenie się w wodzie, a nie zimno, wiatr i gapienie sie na zimną wode :lol:
Natomiast to najgorsze wakacje jak do tej pory :P Myslalem ze Chorwacja to choc troche Hiszpania, a okazuje sie ze dni sa takie same jak w Polsce, a noce tez tak samo zimne, no tylko zamiast Baltyku jest Adriatyk. To nie dla mnie :P Dramat :evil: Jak jechalem DO to myslalem ze 17 stopni na autostradzie pod Splitem to jakis zart, a okazalo sie ze na Riwierze Makarskiej niewiele cieplej. Nie wiem skad zachwty nad tym krajem, skoro temperatury jak w Polsce, ludzi napchane na żwirze i klifach, a trzeba jechać ponad 1000km.

Pogody wam zycze, bo Ona da wam szczescie na tych wakacjach, a i zapewne ostudzi napiecie na forum!

POZDRO
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 05.09.2014 23:44

Witam wszystkich spragnionych info o pogodzie.Mialam dzisiaj niezły przekrój jadąc z Trogiru do Stonu.
11 rano kolo Trogiru zachmurzenie totalne, 24 stopnie, im dalej za Splitem w kierunku Omiśa-slońce nieśmiałe które wyzierało spod zupelnej szarzyzny na niebie dając około 27 .Kąpiel na jednej z plaż przed Omiśem bardzo przyjemna, dodatkowy atut niepewnej pogody-prawie puste plaże! Tyle,że kolor Jadrana nie taki jak mógłby być :( Kawalek dalej, w przydrożnym barze jemy lignje na źaru w ..pełnym słońcu. :o No, to dalej do Tućepi na kolejną kąpiel..słońce podąża za nami, ale..tuż przed ulubiona plażą nadciągają czarne chmury, a góry dymią jak wulkany. :roll: Nic to, przebieramy się w samochodzie, bierzemy bambetle do plywania i idziemy. Pływanie przy ulewie -bezcenne (ci ,którzy są w Tućepi , Podgora wiedzą, jak lało po 15tej...).Ale cieplo było i romantycznie.
Jedziemy dalej w deszczu aź do Ploće, potem stopniowo się rozpogodziło, totez wieczór w Stonie uroczy, choć chlodny. Zachód słońca kolorowy, okolo północy "prawie" gwieździste niebo i księżyc :boss:
To moj pierwszy dzień wakacji..,wiem,że od wtorku ma być super :mrgreen: :papa:
miras1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras1 » 06.09.2014 00:39

Krzysiek88 napisał(a):Ja już na szczescie uwolniłem sie od Chorwacji :)
Zycze wszystkim pogody, troche jestem zdzwiony bo patrze na prognozy i w zasadzie wczoraj. tj piatek powinno juz byc lepiej a od soboty spoko, mam nadzieje ze sie wam sprawdzi, bo umordowałem sie ta pogoda jak i Wy przez chwile :evil: Dla mnie wakacje, to głownie LAMPA i chłodzenie się w wodzie, a nie zimno, wiatr i gapienie sie na zimną wode :lol:
Natomiast to najgorsze wakacje jak do tej pory :P Myslalem ze Chorwacja to choc troche Hiszpania, a okazuje sie ze dni sa takie same jak w Polsce, a noce tez tak samo zimne, no tylko zamiast Baltyku jest Adriatyk. To nie dla mnie :P Dramat :evil: Jak jechalem DO to myslalem ze 17 stopni na autostradzie pod Splitem to jakis zart, a okazalo sie ze na Riwierze Makarskiej niewiele cieplej. Nie wiem skad zachwty nad tym krajem, skoro temperatury jak w Polsce, ludzi napchane na żwirze i klifach, a trzeba jechać ponad 1000km.

Pogody wam zycze, bo Ona da wam szczescie na tych wakacjach, a i zapewne ostudzi napiecie na forum!

POZDRO

Sorry ale Twój post wynika z Twojej niewiedzy.
W tym roku w większości miejscowości turystycznych w Europie a nawet na świecie były dni deszczowe. Tak było we Włoszech, Hiszpani, Portugalii a nawet na Malediwach na wakacjach za 12 tyś od osoby to są informacje od znajomych którzy w tym roku tam byli więc wiadomości z pierwszej ręki.
Jeśli porównujesz ciepły, czysty Adriatyk do Żabioka jaki jest zimny, śmierdzący, brudny Bałtyk to Twoja sprawa. Temperatury jak w Polsce? W ubiegłym tygodniu byłem w Chorwacji, temperatury sięgały 33st w cieniu, w Polsce w tym czasie też tak było? Słyszałem, że lało a w nocy temperatury spadały do 10st. Zapewniam Cię, że do późnych godzin chodziliśmy wzdłóż promenady lub siedzieliśmy bez koszulek ze znajomymi na balkonie i było super. W następnym roku też tam jedziemy.
Ciekawi mnie gdzie gapiłeś się na zimną wodę? Chyba, że kompałeś się w Cetinie.
tomkos34
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkos34 » 06.09.2014 07:15

Miras-nie przetłumaczysz :) Bałtykowiec,jak się wyrwie kilka km za słupy graniczne z orłem, oczekuje noszenia na rękach,żaru z nieba i wody jak kryształ w temperaturze ciała :) A,że z umiejętnością zorganizowania sobie czasu ma problem,to i żal do całego świata :) Fakt,że w tym roku z różnych stron znajomi wracali opowiadając o szaroburym niebie :) No właśnie Krzysiek-gdzieś Ty tę lodowatą wodę spotkał?????
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.09.2014 08:35

tomkos34 napisał(a):Miras-nie przetłumaczysz :) Bałtykowiec,jak się wyrwie kilka km za słupy graniczne z orłem, oczekuje noszenia na rękach,żaru z nieba i wody jak kryształ w temperaturze ciała :) A,że z umiejętnością zorganizowania sobie czasu ma problem,to i żal do całego świata :) Fakt,że w tym roku z różnych stron znajomi wracali opowiadając o szaroburym niebie :) No właśnie Krzysiek-gdzieś Ty tę lodowatą wodę spotkał?????

Tomkos, czy Ty wiesz co piszesz?
Co to jest "bałtykowiec" ?
Kilka osób nie chce przyjąć do wiadomości, że w tym roku w Chorwacji , pogoda była dużo gorsza niż zazwyczaj.
Czy tak trudno to pojąć ?
Skąd wiesz, że ktoś nie potrafi zorganizować sobie czasu i jaki ma to wplyw na pogodę ?
Czy tak trudno pojąć, że pogoda ma olbrzymi wpływ na jakość wypoczynku?
Widać, że umiejętność wysłuchania argumentów drugiej osoby, to dla niektórych bardzo trudna sztuka :D
Pier. ..nie o Bałtyku w kontekście Adriatyku, to już totalne nieporozumienie.

W zeszłym roku na 25 dni pobytu dwa razy padał deszcz, w taki sposób, że pokropiło troszkę wieczorem.
Mam to porównywać z tym rokiem ?

PS Te chmury i anomalie pogodowe byly glownie na Bałkanach, zareczam ,że w Grecji było "normalnie" .

A teraz proponuję wrócić do tematu wątku.
pueblo83
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pueblo83 » 06.09.2014 08:41

Katerina napisał(a):..,wiem,że od wtorku ma być super :mrgreen: :papa:

Co prognoza to inaczej.Z moich obserwacji tutaj wynika, że prognoza na więcej niż 2 dni do przodu raczej się nie sprawdza.I jakoś nie wydaje mi się patrząc na to wszystko, że nagle diametralnie się odmieni,czyli będzie czasem słońce, czasem deszcz.
Miałem wczoraj wracać, po tym co zastałem w poniedziałek po przyjeździe tutaj i przez pierwsze dni, ostatecznie zostaje jednak do środy...magia Dalmacji działa :lol: Nie zmienia to jednak faktu, że w przyszłym roku nie zaryzykuję wyjazdu do Cro.Siedzieć i z dnia na dzień sprawdzać prognozy?!Nieee no way.Na jakiś czas odpuszcze Chorwację, a wrócę napewno.
Szczęście, że znajomi nie dali się namówić na ich pierwszy wyjazd do Cro.Jak ktoś już wczesniej napisał nasłuchał bym się oj nasłuchał :oops:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.09.2014 08:51

Pueblo 83 , a gdzie jesteś i jaką masz dziś pogodę?
lukas774
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas774 » 06.09.2014 09:00

Ja akurat jestem tym szczęśliwcem, którego deszcz w tym roku w Chorwacji oszczędził. Byłem d 10.08 do 22.08 w Podgorze i Rogoźnicy Lozicy. Był to mój 7 wyjazd do Chorwacji i jeżeli chodzi o pogodę był optymalny, temperatura max 30 stopni, natomiast temperatura wody nie spadła poniżej 24 stopni. Dodam jeszcze tylko , że mój 8 letni syn mógł się w tym roku naocznie przekonać o różnicy pomiędzy Bałtykiem a Adriatykiem ponieważ miał "szczęście" być wcześniej z dziadkami nad Bałtykiem. Po 3 dniach kąpieli w Bałtyckim akwenie znudziło mu się skakanie na falach i nie miał już większej ochoty wchodzić do wody, a jeszcze do tego ,temperatura wody spadła do 10 stopni. Kąpiel z dzieckiem w naszym morzu to też nie lada wysiłek dla opiekunów, bo niemal cały czas trzeba by było trzymać dzieciaka za rękę , aby nic mu się nie stało. Natomiast podczas naszego pobytu w Chorwacji zakładał maskę z rurką i godzinami nurkował w poszukiwaniu muszelek pod okiem rodziców , poskakać na falach , szczególnie w Podgorze też się udało, a dla urozmaicenia pobytu na plaży zawsze znalazło się jakąś fajną skałkę, z której można było poskakać do wody. W przyszłym roku zarówno ja jak i moje dzieci nie wyobrażamy sobie wakacji w innym miejscu niż Chorwacja :)
pueblo83
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pueblo83 » 06.09.2014 09:07

baunty napisał(a):Pueblo 83 , a gdzie jesteś i jaką masz dziś pogodę?

Jestem w Vodicach.Dziś od rana tak 50/50 słońce i chmury.W obecnych okolicznościach przyrody to super i wychodzi na to, że będzie w miarę słoneczny dzień.Zaraz na plaże :boss: Ciao
Krzysiek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek88 » 06.09.2014 09:16

Tomkos34 wyrażam własne zdanie.
Miras1 nie masz argumentów, a więc zaczynasz pisać teksty o "polaczkach".
To zalosne. Przepraszam bardzo, ale nigdy nie wymagam od zachodu luksusów, byłem tu i tam, troche na wczasach, trochę za pracą.
Fakt, ważna rzecz wynikła z mojej nie wiedzy. Należy w tym miejscu zaznaczyć, że ja nie porównuję Chorwacji do Polski, stwierdzam tylko, że w takiej sytuacji w jakiej ja ją poznałem jak dla mnie nie ma sensu bić tylu kilometrów tylko jechać po prostu nad Bałtyk. Jeżeli w końcówce sierpnia w kraju południowym temperatura w nocy to 17-20 stopni, to jestem niemile zaskoczony i to chyba wynika z mojej nie wiedzy, fakt nie doczytałem o tym, bo gdybym doczytał nigdy nie pojechał bym na wczasy gdzie noc ma 17stopni a w dzień ledwo 30 stopni i nadal pot nie leje się z czoła. To, że po kilku dniach jeszcze zaczęło padać i było zachmurzenie to już inna sprawa, która przelała czarę goryczy, ale mi się tam od początku nie spodowało.
To nie temat na relację, tylko o pogodzie, jednak dyskusja wynikła taka, a nie inna :P
Mi się absolutnie nie podobało, byłem pełen entuzjazmu po relacjach znojomych, czy tych na forum, plus fakt ze ludy północy jak my walą tam drzwiami i oknami, więc powinno być spoko, okazało się, że wiedza była by tu ważniejsza jak entuzjazm :P

Zyczę wam pogody a nie siedzenia na tym forum :P
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 06.09.2014 09:57

Melduję że w Podgorze lampa !
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 06.09.2014 10:19

lukas774 napisał(a):Ja akurat jestem tym szczęśliwcem, którego deszcz w tym roku w Chorwacji oszczędził. Byłem d 10.08 do 22.08 w Podgorze i Rogoźnicy Lozicy. Był to mój 7 wyjazd do Chorwacji i jeżeli chodzi o pogodę był optymalny, temperatura max 30 stopni, natomiast temperatura wody nie spadła poniżej 24 stopni. Dodam jeszcze tylko , że mój 8 letni syn mógł się w tym roku naocznie przekonać o różnicy pomiędzy Bałtykiem a Adriatykiem ponieważ miał "szczęście" być wcześniej z dziadkami nad Bałtykiem. Po 3 dniach kąpieli w Bałtyckim akwenie znudziło mu się skakanie na falach i nie miał już większej ochoty wchodzić do wody, a jeszcze do tego ,temperatura wody spadła do 10 stopni. Kąpiel z dzieckiem w naszym morzu to też nie lada wysiłek dla opiekunów, bo niemal cały czas trzeba by było trzymać dzieciaka za rękę , aby nic mu się nie stało. Natomiast podczas naszego pobytu w Chorwacji zakładał maskę z rurką i godzinami nurkował w poszukiwaniu muszelek pod okiem rodziców , poskakać na falach , szczególnie w Podgorze też się udało, a dla urozmaicenia pobytu na plaży zawsze znalazło się jakąś fajną skałkę, z której można było poskakać do wody. W przyszłym roku zarówno ja jak i moje dzieci nie wyobrażamy sobie wakacji w innym miejscu niż Chorwacja :)

Zgadzam się w całej rozciągłości.
Kąpiel w Bałtyku jest wyjątkowo niebezpieczna i naprawdę dużo trzeba wysiłku by upilnować dziecko przez kilka godzin.
Nie chodzi tutaj o temperatury wody tylko o jakość wypoczynku.
Całe życie jeździłem nad Bałtyk, od 2 lat nie jeżdżę ponieważ szkoda mi pieniędzy i nerwów. Bezpieczeństwo dziecka przedewszystkim.
Gradac - 17-29.08- w dzień 31 stopni, wieczorami 24 stopnie.
Nad Bałtykiem w tym czasie o 17 godzinie zakładasz już polar, w CRO cieszysz się pełni latem.
marekmarecki-86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki-86 » 06.09.2014 11:15

Dzis ostatni dzień na Brać. 26st słońce mocno grzeje. Jestem od23.08- pierwszy tydzień lampa po31st. W pon01.09 załamanie pogody - caly dzień burze i ulewa. Od Wtorku ok26st i słońce na przemian z chmurami ale bez deszczu. Dla nas idealnie bo jestesmy z psem. Jadran chyba najcieplejszy od3 lat. Żal wyjezdzac. Alwe za rok na pewno wracamy
olek111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olek111 » 06.09.2014 11:40

baunty napisał(a):
tomkos34 napisał(a):Miras-nie przetłumaczysz :) Bałtykowiec,jak się wyrwie kilka km za słupy graniczne z orłem, oczekuje noszenia na rękach,żaru z nieba i wody jak kryształ w temperaturze ciała :) A,że z umiejętnością zorganizowania sobie czasu ma problem,to i żal do całego świata :) Fakt,że w tym roku z różnych stron znajomi wracali opowiadając o szaroburym niebie :) No właśnie Krzysiek-gdzieś Ty tę lodowatą wodę spotkał?????

Tomkos, czy Ty wiesz co piszesz?
Co to jest "bałtykowiec" ?
Kilka osób nie chce przyjąć do wiadomości, że w tym roku w Chorwacji , pogoda była dużo gorsza niż zazwyczaj.
Czy tak trudno to pojąć ?
Skąd wiesz, że ktoś nie potrafi zorganizować sobie czasu i jaki ma to wplyw na pogodę ?
Czy tak trudno pojąć, że pogoda ma olbrzymi wpływ na jakość wypoczynku?
Widać, że umiejętność wysłuchania argumentów drugiej osoby, to dla niektórych bardzo trudna sztuka :D
Pier. ..nie o Bałtyku w kontekście Adriatyku, to już totalne nieporozumienie.

W zeszłym roku na 25 dni pobytu dwa razy padał deszcz, w taki sposób, że pokropiło troszkę wieczorem.
Mam to porównywać z tym rokiem ?

PS Te chmury i anomalie pogodowe byly glownie na Bałkanach, zareczam ,że w Grecji było "normalnie" .

A teraz proponuję wrócić do tematu wątku.

Zgadzam się całkowicie z bounty. We wcześniejszych postach też mnie pouczał jak organizować sobie czas gdy pada.Tylko nie wziął pod uwagę że jestem 6 raz w chorwacji i takie atrakcje jak padobran , skuter, wejście na św. Jure , Pitvice , zwiedzanie Dubrownika , Makarskiej i inne znane atrakcje już dawno mam zaliczone i nie mam potrzeby tego powtarzać. W tym roku przyjechałem po słońce którego zabrakło..... i nikt mnie nie przekona że pogoda w tym roku jest normalna jak na wrzesień. Ale co tam dla tomkos nawet jak mu wiadro wody na głowę będą wylewali to dalej będzie twierdził że nie pada i pogoda jest super.
Widać, że umiejętność wysłuchania argumentów drugiej osoby, to dla niektórych bardzo trudna sztuka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ? - strona 179
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone