Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
radekp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radekp » 03.09.2014 12:43

walp napisał(a):
radekp napisał(a):
kudłata napisał(a):Od 4 lat co roku Chorwacja we we wrześniu ale już zapowiedziałam mężowi że w następnym roku nie przejeżdżamy Może Bałtyk przeprosimy :smo:

Oh koniecznie. Szczegolnie polecam waszej uwadze jakze czeste w Baltyku zjawisko upwellingu. Niezapomniane przezycia tylko dla wytrawnych koneserow ;-)

U nas najczęściej spotykane chyba na środkowym wybrzeżu. Ja przeżyłem to zjawisko w okolicach Kołobrzegu.

Ja w tym roku spotkalem to zjawisko przez niemal tydzien na wybrzezu w okolicach Wladyslawowa takze tego...
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 03.09.2014 12:54

My jutro wyjeżdżamy- na cały m-c. Choćby miało rzucać przez cały okres żabami, będzie to lepszy wypoczynek, aniżeli w lokalizacjach, gdzie normą jest petowanie/kapslowanie w piach, urynowanie wydmowe, psie zaprzęgi czy wysokodecybelowe rozmowy telefoniczne "bizMesmenòw" zaznaczających kilkakrotnie to, że "dzwonio z ajpoda"...

;-)
Johny_Walker
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Johny_Walker » 03.09.2014 13:43

Byliśmy od połowy lipca do połowy sierpnia. Niemal codziennie sprawdzałem sat24.com. Wnioski z obserwacji pogody były takie: północ i Istria często zachmurzone, tak samo BiH i obszar lądowy. Wiatr wiał głównie z zachodu. Cumulusy wypiętrzały się nad morzem i przechodziły w cumulonimbusy nad lądem. Często mając słoneczną pogodę na plaży widzieliśmy burzę nad górami. Niemal codziennie burze nad Bałkanami, ale bardzo rzadko nad morzem.
Z tego powodu trzymaliśmy się na południe od Sibenika i cały czas nad morzem. Trasa była planowana pod pogodę. Jeśli np. na południu szedł front, to czekaliśmy z dalszą wędrówką. Z powodu pogody i zniszczonych powodzią dróg zrezygnowaliśmy z Czarnogóry i Bośni. Przez miesiąc w samej Chorwacji i dwóch dni w Hercegowinie mieliśmy tylko pół dnia ulewy i kilka razy pochmurno z pojedynczymi kropelkami. Uniknęliśmy burz, a niemal codziennie widzieliśmy burze przechodzące bokiem. W tym czasie były gradobicia w Dubrowniku i na Istrii.
Pomimo uniknięcia złej pogody to za rok jeśli będzie taka zmienna pogoda jak teraz to zmienię plany wakacyjne. Za duże ryzyko. Wkurzało mnie, że w Polsce było cieplej. Za to morze w Chorwacji nadawało się do kąpieli, czego nie można powiedzieć o Bałtyku. :)
bykman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bykman » 03.09.2014 13:48

Rozmawia dwóch Chorwatów
- te Josip słyszałem, że w tym roku znów kiepskie lato się zapowiada
- ajde na kurac!!!! to dudków nie bedzie
- nic się nie przejmuj Polacy i tak przyjadą.
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 03.09.2014 16:29

Makarska dziś nie zawiodła od 12 słońce :) ani kropelka deszczu :) plażowanie zaliczone , ja nie wiem kto te prognozy prowadzi...
Krzysiek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek88 » 03.09.2014 16:58

A to ciekawe, bo w Promajnej 10km od Makarskiej od rana slonce, tylko ze nie mogace sie przebic przez chmury, no, na pol godziny w ciagu calego dnia sie przebilo :lol: :lol: :lol: no i oczywiscie zero deszczu, haha
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 03.09.2014 17:10

to musisz na Makarska przyjechać :]
Krzysiek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek88 » 03.09.2014 17:18

brzo1985 napisał(a):My jutro wyjeżdżamy- na cały m-c. Choćby miało rzucać przez cały okres żabami, będzie to lepszy wypoczynek, aniżeli w lokalizacjach, gdzie normą jest petowanie/kapslowanie w piach, urynowanie wydmowe, psie zaprzęgi czy wysokodecybelowe rozmowy telefoniczne "bizMesmenòw" zaznaczających kilkakrotnie to, że "dzwonio z ajpoda"...

;-)

Zycze Ci pogody.
Natomiast w Chorwacji nie ma petow w plazy tylko w zwirze :) do tego niestety robiac sobie dlugi spacer od breli do makarskiej co chwile widzialem kąpiele psów w adriatyku, dzieciaczki tez nie wagowaly sie siusiac do wody przy aplauzie rodzicow. tfuuu ....
Cudze chwalicie choc nie znacie :wink:
medmad
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) medmad » 03.09.2014 17:52

Krzysiek88 napisał(a):...do tego niestety robiac sobie dlugi spacer od breli do makarskiej co chwile widzialem kąpiele psów w adriatyku, ... :wink:

super:)
Będzie czy nie będzie pogody to za tydzień i mój dog będzie się kąpał w adriatyku:)
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 03.09.2014 17:55

medmad napisał(a):
Krzysiek88 napisał(a):...do tego niestety robiac sobie dlugi spacer od breli do makarskiej co chwile widzialem kąpiele psów w adriatyku, ... :wink:

Będzie czy nie będzie pogody to za tydzień i mój dog będzie się kąpał w adriatyku:)

Nic się nie martw :) są specjalne plaże dla ludzi z pieskami :)
medmad
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) medmad » 03.09.2014 18:02

KrzychuZiom napisał(a):
medmad napisał(a):

Nic się nie martw :) są specjalne plaże dla ludzi z pieskami :)

Wiem wiem, w Breli są dwie ale nie mogę dokładnie ich zlokalizować - zobaczy się na miejscu (chyba że ktoś z Was mnie oświeci tutaj - pierwszy raz jedziemy do Cro, do Breli).
Ale widzę że niektórym pieski przeszkadzają, dzieciaczki przeszkadzają, pogoda przeszkadza, winiety, objazdy... jest coś co się podoba?
radekp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radekp » 03.09.2014 18:04

medmad napisał(a):Ale widzę że niektórym pieski przeszkadzają, dzieciaczki przeszkadzają, pogoda przeszkadza, winiety, objazdy... jest coś co się podoba?

To sie nazywa nerwica natrectw. Adas Miauczynski na to chorowal...;-)
medmad
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) medmad » 03.09.2014 18:10

radekp napisał(a):
medmad napisał(a):Ale widzę że niektórym pieski przeszkadzają, dzieciaczki przeszkadzają, pogoda przeszkadza, winiety, objazdy... jest coś co się podoba?

To sie nazywa nerwica natrectw. Adas Miauczynski na to chorowal...;-)

sic! ja tu nowy, od wczoraj...
choroby nie znam, człowieka też nie :lool: mam nadzieję, że się w tej Chorwacji nie nabawię żadnej z tych przypadłości :mrgreen: ?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 03.09.2014 18:28

Johny_Walker napisał(a):Byliśmy od połowy lipca do połowy sierpnia. Niemal codziennie sprawdzałem sat24.com. Wnioski z obserwacji pogody były takie: północ i Istria często zachmurzone, tak samo BiH i obszar lądowy. Wiatr wiał głównie z zachodu. Cumulusy wypiętrzały się nad morzem i przechodziły w cumulonimbusy nad lądem. Często mając słoneczną pogodę na plaży widzieliśmy burzę nad górami. Niemal codziennie burze nad Bałkanami, ale bardzo rzadko nad morzem.
.................
Za to morze w Chorwacji nadawało się do kąpieli, czego nie można powiedzieć o Bałtyku. :)

Takie zjawisko pogodowe najlepiej widać na Istrii, konkretnie pomiędzy Poreć a Rabac, W Poreć piękne słoneczne i bezchmurne niebo ale spojrzenie w kierunku wschodnim (kier. Rabac) a tam chmury i zimniej.
Załamania pogody na przełomie sierpnia i września to normalka, tzn. trzy dni deszczowe przeważnie w pierwszym tygodniu września. Na Istrii to praktycznie norma.
Wszyscy malkontenci sprawdzający prognozy pogody zwróćcie uwagę, że temperatura dla Dubrownika jest zawsze niższa niż dla środkowej Dalmacji co oznacza, że na południe nie zawsze oznacza cieplej.

Chwała tym co w przyszłym roku rezygnują z naszej ukochanej, więcej miejsca i mniej korków będzie.
A najważniejsze, że woda w Adriatyku zawsze ciepła .... i o to tu między innymi chodzi.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 03.09.2014 18:38

A sympatyczny pan pogodyn z Polsatu mówi: jutro deszcze i zimno w Chorwacji, a u nas ciepło i sucho, temp. od 22 na Pomorzu do 25 a lokalnie więcej na południu (Polski) w weekend od 25 do 29..... no dobra już was nie droczę.

Chorwacka pogoda też ma humorki a i tak jest najlepsza, jak co roku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ? - strona 174
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone