Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miras1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras1 » 20.08.2014 23:40

Mikromir napisał(a): 8O
Czeba raczej uważniej czytać to forum, bo naprawdę nietrudno zauważyć, że to właśnie pani Kasia jest jedną z osób, które najcierpliwiej i najbardziej rzeczowo odpowiadają na pytania (bardzo często wkoło Macieju te same, bo ludziom się szukać i czytać nie chce, tylko wolą dostać gotową odpowiedź na tacy). A już na pewno jest tu najbardziej kompetentna jako mieszkanka Chorwacji. Zatem wyhamuj miras1, bo wkład w to forum pani Katarzyna ma o niebo większy niż Ty.

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...

Pani Katarzyno, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pani wszelkie wcześniejsze posty na temat Hvaru - były dla mnie największą pomocą w planowaniu pobytu. Właśnie przed dwoma godzinami wróciłam z Chorwacji i jestem jeszcze pod wrażeniem tej pięknej wyspy. Wałęsaliśmy się w okolicy wiadomej budki w Starim Gradzie, ale była tylko pani koleżanka, miła blondynka, która pomogła nam znaleźć drogę na Glavicę.

Czeba - tak mi się napisało bo ... jakoś tak z automatu. Trudno, błędy się zdarzają i już. Jesteśmy w dziale "Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji" Wszyscy/większość to czyta co widać po odwiedzinach tego wątku, ja osobiście chcę to czytać bo mnie to interesuje i gdzieś mam to, że kogoś to nudzi/traci cierpliwość a przy tym krytykuje wszystko i wszystkich a przynajmniej od jakiegoś czasu bo ... stara gwardia??? Śmiech na sali,skoro tak ma być to może trzeba rozważyć brak możliwości rejstrowania nowych użytkowników a ci co mają poniżej 1200 postów poprostu ich usunąć. Bo przecież po co kolejne "głupie" pytania jak wszystko można wyszukać w internecie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.08.2014 23:43

Otok Pag. 25 i naokoło jasno. W nocy możliwa tramontana. Cumy poprawiłem :mrgreen: Może rano gumjak będzie tam gdzie postawiłem :)

PAX Słowiany :!: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.08.2014 23:48

Ostatnia noc w Breli pogodna, niebo z gwiazdami, słyszę szum morza.
Idę spać :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.08.2014 23:50

Laku noć :papa:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 21.08.2014 00:20

Orebic, 24st., swierszcze cykaja, cykady spia ;)
Gwiazdy miedzy chmurkami.
Przedostatnia noc :?
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 21.08.2014 06:23

romuald22 napisał(a):Pani Kasiu.
Chciałbym uprzejmie Panią prosić aby Pani nie traciła cierpliwości.
Piszę od siebie ale na pewno jest cała masa forumowiczów którzy zgadzają się ze mną i doceniają Pani pomoc zarówno w prognostyce tej (przepraszam) przesranej :wink: pogody jak i w tłumaczeniu tekstów.
Jest Pani cenna i pomocna. I proszę się nie przejmować głupotami.
Pozdrav z Beskidu Żywieckiego :)

..masz 100% racji..na każdym forum rezydenci to skarb nieoceniony. Można im tylko dziękować za chęć pomocy. Ciekawe jest to że paręnaście domów w miejscowości w kraju to dziura i zadupie :mrgreen: a w Chorwacji to pewnie już miasto. :roll:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.08.2014 07:16

alechandro napisał(a): może trochę mniej Polaków będzie tam z puszkami Żubra jeździło... :lol: :mrgreen:

A nie pisałem, że w niektórych tematach się zgadzamy :lol: :smo:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 21.08.2014 07:18

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Właśnie w tym rzecz, że to nie jest forum o pogodzie.. a przynajmniej kiedyś nie było. Nic dziwnego, że "stara gwardia" się wylogowuje.

Mam odmienne zdanie - to jest ogólne forum o Chorwacji w tym o pogodzie w Chorwacji.
Mało tego, pisze się tu też o innych zakątkach świata.
Użytkownicy forum to nie tylko stara gwardia, która ma obcykane wszystkie sprawy związane z wyjazdem do Cro i pobytem tam.
Takie życie starzy odchodzą nowi przychodzą i forum żyje.
Naprawdę jak ktoś nie ma ochoty odpowiadać to przymusu nie ma, tym bardziej nie powinien pouczać w stylu "to jest nudne, poszukaj w Google itp."
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.08.2014 07:20

miras1 napisał(a):
Mikromir napisał(a): 8O Czeba raczej uważniej czytać to forum, bo naprawdę nietrudno zauważyć, że to właśnie pani Kasia jest jedną z osób, które najcierpliwiej i najbardziej rzeczowo odpowiadają na pytania (bardzo często wkoło Macieju te same, bo ludziom się szukać i czytać nie chce, tylko wolą dostać gotową odpowiedź na tacy). A już na pewno jest tu najbardziej kompetentna jako mieszkanka Chorwacji. Zatem wyhamuj miras1, bo wkład w to forum pani Katarzyna ma o niebo większy niż Ty.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...

Pani Katarzyno, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pani wszelkie wcześniejsze posty na temat Hvaru - były dla mnie największą pomocą w planowaniu pobytu. Właśnie przed dwoma godzinami wróciłam z Chorwacji i jestem jeszcze pod wrażeniem tej pięknej wyspy. Wałęsaliśmy się w okolicy wiadomej budki w Starim Gradzie, ale była tylko pani koleżanka, miła blondynka, która pomogła nam znaleźć drogę na Glavicę.

Czeba - tak mi się napisało bo ... jakoś tak z automatu. Trudno, błędy się zdarzają i już. Jesteśmy w dziale "Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji" Wszyscy/większość to czyta co widać po odwiedzinach tego wątku, ja osobiście chcę to czytać bo mnie to interesuje i gdzieś mam to, że kogoś to nudzi/traci cierpliwość a przy tym krytykuje wszystko i wszystkich a przynajmniej od jakiegoś czasu bo ... stara gwardia??? Śmiech na sali,skoro tak ma być to może trzeba rozważyć brak możliwości rejstrowania nowych użytkowników a ci co mają poniżej 1200 postów poprostu ich usunąć. Bo przecież po co kolejne "głupie" pytania jak wszystko można wyszukać w internecie.

Cóż.... tylko to właśnie ci starzy wyjadacze mają wiedzę i doświadczenie; od "nowicjuszy" (przepraszam, specjalistów, co to raz byli, ale już wiedzą wszystko i na każde pytanie odpowiedzą) dowiesz się co najwyżej... jaka jest pogoda...
Pozdrawiam serdecznie, a w kwestii pogody na Hvarze i nie tylko odsyłam tradycyjnie i niestrudzenie na stronę DHMZ.. zakładeczka "aktualni podaci".. tam aktualizują częściej i bardziej rzetelnie niż ktokolwiek tutaj jest w stanie.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.08.2014 07:26

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Cóż.... tylko to właśnie ci starzy wyjadacze mają wiedzę i doświadczenie; od "nowicjuszy" (przepraszam, specjalistów, co to raz byli, ale już wiedzą wszystko i na każde pytanie odpowiedzą) dowiesz się co najwyżej... jaka jest pogoda...
Pozdrawiam serdecznie, a w kwestii pogody na Hvarze i nie tylko odsyłam tradycyjnie i niestrudzenie na stronę DHMZ.. zakładeczka "aktualni podaci".. tam aktualizują częściej i bardziej rzetelnie niż ktokolwiek tutaj jest w stanie.

Wielu wyjadaczy spędziło tegoroczny, deszczowy lipiec w Chorwacji.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 21.08.2014 07:54

Stara czy nowa gwardia - dla ludzi którzy jadą z dziećmi nie ma to znaczenia, a każda rada może się przydać, nawet od nowicjusza który był pierwszy raz.
Nawet wielkiego miłośnika Chorwacji szlag trafi jak przez tydzień leje i wieje, a coś trzeba zrobić z dzieciakami...
miras1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras1 » 21.08.2014 08:01

gusia-s napisał(a):Takie życie starzy odchodzą nowi przychodzą i forum żyje.
Naprawdę jak ktoś nie ma ochoty odpowiadać to przymusu nie ma, tym bardziej nie powinien pouczać w stylu "to jest nudne, poszukaj w Google itp."

Dokładnie tak jest. Widzę, że niektórzy tego nie rozumieją. Przez takie właśnie zachowanie "starej gwardi" w stylu "... i po co się odzywasz, bo nie chce ci się szukać, przecież wszystko jest w internecie" jedno z Polskich forum padło. Forum które było skarbnicą wiedzy dla wszystkich zainteresowanych. Starzy udawali, że pozjadali wszystkie zmysły a nowi takimi wpisami byli zniechęceni. Czy tutaj też o to chodzi? Oczywiście nie dotyczy to wszystkich ponieważ są tutaj ludzie /a nawet spora większość/ bardzo pomocni którzy chcą szczerze pomóc pytającemu.
Nie chcesz komuś odpowiedzieć to nie odpisuj, nawet jeśli ktoś pyta o to samo któryś raz to można napisać na PW czy w wątku podać linka gdzie to można znaleźć i po sprawie.

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Cóż.... tylko to właśnie ci starzy wyjadacze mają wiedzę i doświadczenie; od "nowicjuszy" (przepraszam, specjalistów, co to raz byli, ale już wiedzą wszystko i na każde pytanie odpowiedzą) dowiesz się co najwyżej... jaka jest pogoda...

Pani Kasiu, czytałem wile wcześniejszych postów od Pani, które były konkretne i bardzo pomocne, natomiast od jakiegoś czasu nie da się ich czytać z odczuciem niechęci Pani do niektórych użytkowników. Chyba, że akurat mam takiego pecha i na parę takich postów trafiłem.

(przepraszam, specjalistów, co to raz byli, ale już wiedzą wszystko i na każde pytanie odpowiedzą)

W moim odczuciu to zdanie jest napisane trochę w drugą stroną tym bardziej napisane przez kogoś tak doświadczonego i odczytać można je tak - ja w Chorwacji byłem już x razy/mieszkam i wszystko wiem a ty poszukaj sobie w internecie odpowiedzi.

Proponuję wrócić do wątku i niech każdy pisze gdzie jest i jaka jest tam obecnie pogoda a kto nie chce niech do tego wątku nie wchodzi/nie odpisuje/nie marudzi
torreso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) torreso » 21.08.2014 08:02

slapol napisał(a):
torreso napisał(a):...

Wiadomo że DMHZ jest najbardziej wiarygodna ale tam tylko tydzień i nie każda lokalizacja.

Torreso, NIE MA w żadnym miejscu na świecie (a więc w HR i PL także) wiarygodnej prognozy na większą ilość dni niż 7 :!: :!: Nie można wierzyć w bajki typu "pierwsza połowa września będzie w miejscu X słoneczna". Takie "prognozy" są wyłącznie oparte o statystyczne pomiary w ciągu kilkudziesięciu ostatnich lat. Do tego dochodzą jakieś modele matematyczne z kawałkiem rachunku prawdopodobieństwa....i mamy prognozę tzw. długoterminową, czyli w dużej mierze bzdurę :wink: :D
Zgadzam się z Katarzyną - przewidywania ponad 24 h obarczone są już dużym błędem, co niejednokrotnie pewnie przetrenowaliście w realu.
Owszem, czasami sprawdzają się przewidywania np. bardzo ciepłego, przyszłego tygodnia...ale czy ocieplenie nastąpi od razu w poniedziałek, czy się przesunie na środę lub czwartek...tego nie wie nikt.
W Formule 1 każda z ekip ma własną stację meteorologiczną za dziesiątki tysięcy baksów, mają radary pogodowe sporego zasięgu próbując przewidzieć, czy za 15 min (lub 25 min) spadnie deszcz, by zmienić opony. I co ??? Setki razy im się nie sprawdziło :lol:
Zatem rób co radził Maniust :lol:
maniust napisał(a):...
torreso patrz na DHMZ lub na żywo na livecamcroatia. :wink:

Prognozy traktuję jako ciekawostkę, a nie kluczowy warunek mojego wyjazdu.
Nie przywiązuje aż takiej wady pogody, bo po prostu wiem że ona będzie.
To tak bardziej dla innych którzy mogą się wahać ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2014 08:04

jara napisał(a):Wielu wyjadaczy spędziło tegoroczny, deszczowy lipiec w Chorwacji.

Trza było spędzić go w słonecznej Polsce. Już wiesz dlaczego w tym roku, zamiast do Cro na Mazury pojechałem, oczywiście dzięki temu, jakże pomocnemu tematowi :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.08.2014 08:23

dids76 napisał(a):
jara napisał(a):Wielu wyjadaczy spędziło tegoroczny, deszczowy lipiec w Chorwacji.

Trza było spędzić go w słonecznej Polsce. Już wiesz dlaczego w tym roku, zamiast do Cro na Mazury pojechałem, oczywiście dzięki temu, jakże pomocnemu tematowi :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tylko tak na logikę, to dlaczego ja miałem się przejmować deszczowym lipcem, jadąc do Chorwacji w sierpniu :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ? - strona 156
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone