Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
torreso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) torreso » 20.08.2014 13:20

maniust napisał(a):
torreso napisał(a):http://www.accuweather.com/pl/hr/split/121161/august-weather/121161

Prognozy dla Pagu na koniec Sierpnia i początek Września zaczynają się krystalizować ;)

Na tym badziewiu co podlinkowałeś to się jeszcze ze 4 razy skrystalizuje.

Co nie zmienia faktu że tym co dopiero jadą życzę pogody i słońca . :wink:

Mi tam z reguły się sprawdza. Niech się krystalizuję i z 10 oby na plus tak jak teraz ;)
A masz jakąś lepsza? Chętnie zobaczę.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 20.08.2014 13:26

Andzia* napisał(a):Uzasadnienie potrzeby bytu tego wątku : np. w Makarskiej chmury, zero słońca , a kilkanaście km dalej dokładnie 16 w Baśka Voda - lampa i proszę Cromaniak X pisze jak to super w Baśce Voda, a Cromaniak Y siup do samochodu i wszyscy szczęśliwi !!!!!!! :hut: :hut: :hut: :hut: :hut:

No tu się z tobą zgodzę czasem te 10-20 km robi sporą różnicę w pogodzie w Cro , zwłaszcza między lądem a wyspą , przeżyłem to w 2011 i 2014 r. :)

torreso patrz na DHMZ lub na żywo na livecamcroatia. :wink:
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 20.08.2014 13:30

Dobrze, że choć jedna osoba się ze mną zgadza :mrgreen:
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 20.08.2014 13:59

Brela-pięknie i słonecznie 8)
torreso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) torreso » 20.08.2014 14:23

maniust napisał(a):
Andzia* napisał(a):Uzasadnienie potrzeby bytu tego wątku : np. w Makarskiej chmury, zero słońca , a kilkanaście km dalej dokładnie 16 w Baśka Voda - lampa i proszę Cromaniak X pisze jak to super w Baśce Voda, a Cromaniak Y siup do samochodu i wszyscy szczęśliwi !!!!!!! :hut: :hut: :hut: :hut: :hut:

No tu się z tobą zgodzę czasem te 10-20 km robi sporą różnicę w pogodzie w Cro , zwłaszcza między lądem a wyspą , przeżyłem to w 2011 i 2014 r. :)

Wiadomo że DMHZ jest najbardziej wiarygodna ale tam tylko tydzień i nie każda lokalizacja.
agaro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agaro » 20.08.2014 15:25

Od 15 sierpnia jestem w Orebic, gorąco, ponad 30 stopni, woda cieplutka.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.08.2014 15:36

kasiaa2604 napisał(a):Hm, czy Dubrownik, Split, Brela, Baska Voda, Makarska to dziura?
Od dłuższego czasu nie rozumiem skąd tyle jadu od pani Kasi. Jeszcze nie spotkałam ani jednej miłej odpowiedzi z pani strony. Dla ludzi mieszkających w Polsce, a wybierających się na dniach do Chorwacji informacje o pogodzie są bardzo istotne, zważywszy na to, że sprawdzalność prognoz pozostawia wiele do życzenia.

Może dlatego, że za krótko jesteś na forum.... zapytaj, czy ktokolwiek zna lepszego darmowego tłumacza....
A tak w ogóle, to jak sam tytuł wskazuje, mowa tu nie o prognozach, a o aktualnej pogodzie... te dane na stronach krajowego zakładu meteo DHMZ naprawdę są wiarygodne. Sama niejednokrotnie podkreślałam, że prognozy na dłużej niż na 24 h są do niczego... proponuję śledzić przede wszystkim aktualne dane - zgodnie z tematem wątku. Do tego naprawdę nie są potrzebne głosy przebywających w każdej mniejszej czy większej miejscowości (jeśli słowo "dziura" wzbudziło aż takie emocje) na hr wybrzeżu. Skoro wszyscy mamy dostęp do Internetu, warto korzystać z sieci i z najprzeróżniejszych jej błogosławieństw (web kamer np., co godzina uzupełnianych stron z aktualnymi danymi).
To naprawdę żenujące, co się z tym forum porobiło.....Kiedyś, to było forum miłośników Chorwacji...
Święty straciłby cierpliwość.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2014 16:27

torreso napisał(a):...

Wiadomo że DMHZ jest najbardziej wiarygodna ale tam tylko tydzień i nie każda lokalizacja.

Torreso, NIE MA w żadnym miejscu na świecie (a więc w HR i PL także) wiarygodnej prognozy na większą ilość dni niż 7 :!: :!: Nie można wierzyć w bajki typu "pierwsza połowa września będzie w miejscu X słoneczna". Takie "prognozy" są wyłącznie oparte o statystyczne pomiary w ciągu kilkudziesięciu ostatnich lat. Do tego dochodzą jakieś modele matematyczne z kawałkiem rachunku prawdopodobieństwa....i mamy prognozę tzw. długoterminową, czyli w dużej mierze bzdurę :wink: :D
Zgadzam się z Katarzyną - przewidywania ponad 24 h obarczone są już dużym błędem, co niejednokrotnie pewnie przetrenowaliście w realu.
Owszem, czasami sprawdzają się przewidywania np. bardzo ciepłego, przyszłego tygodnia...ale czy ocieplenie nastąpi od razu w poniedziałek, czy się przesunie na środę lub czwartek...tego nie wie nikt.
W Formule 1 każda z ekip ma własną stację meteorologiczną za dziesiątki tysięcy baksów, mają radary pogodowe sporego zasięgu próbując przewidzieć, czy za 15 min (lub 25 min) spadnie deszcz, by zmienić opony. I co ??? Setki razy im się nie sprawdziło :lol:
Zatem rób co radził Maniust :lol:
maniust napisał(a):...
miras1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras1 » 20.08.2014 20:15

gusia-s napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
witia napisał(a):Ten cały wątek jest nieco bez sensu :)

...bo wystarczy zajrzeć na przykład na stronę .....DHMZ; tylko kiedy Kowalski i Nowak pojmą, że naprawdę nie jest potrzebne, by codziennie dawali znać z jakiejś tam dziury z nowiną "jak jest"...?

Jak komuś szkodzi niech tu nie wchodzi :papa:
Jest tyle innych wątków do czytania.

kasiaa2604 napisał(a):Hm, czy Dubrownik, Split, Brela, Baska Voda, Makarska to dziura?
Od dłuższego czasu nie rozumiem skąd tyle jadu od pani Kasi. Jeszcze nie spotkałam ani jednej miłej odpowiedzi z pani strony. Dla ludzi mieszkających w Polsce, a wybierających się na dniach do Chorwacji informacje o pogodzie są bardzo istotne, zważywszy na to, że sprawdzalność prognoz pozostawia wiele do życzenia.

Nic dodać nic ująć.
Piszcie dziennie gdzie jesteście i jaka pogoda. Jutro wyjeżdżam do Chorwacji i po lipcowych anomaliach dziennie przeglądam ten wątek.
miras1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras1 » 20.08.2014 20:25

Może dlatego, że za krótko jesteś na forum.... zapytaj, czy ktokolwiek zna lepszego darmowego tłumacza....
A tak w ogóle, to jak sam tytuł wskazuje, mowa tu nie o prognozach, a o aktualnej pogodzie... te dane na stronach krajowego zakładu meteo DHMZ naprawdę są wiarygodne. Sama niejednokrotnie podkreślałam, że prognozy na dłużej niż na 24 h są do niczego... proponuję śledzić przede wszystkim aktualne dane - zgodnie z tematem wątku. Do tego naprawdę nie są potrzebne głosy przebywających w każdej mniejszej czy większej miejscowości (jeśli słowo "dziura" wzbudziło aż takie emocje) na hr wybrzeżu. Skoro wszyscy mamy dostęp do Internetu, warto korzystać z sieci i z najprzeróżniejszych jej błogosławieństw (web kamer np., co godzina uzupełnianych stron z aktualnymi danymi).
To naprawdę żenujące, co się z tym forum porobiło.....Kiedyś, to było forum miłośników Chorwacji...

Pani Kasiu, nie ma co mądrkować bo to nie ma sensu. Forum o pogodzie jest po to żeby w nim pisać jaka jest aktualna pogoda w danym miejscu i danej chwili. Gdybym miał patrzeć w inne strony internetowe i tam wszystkiego się dowiadywać to po co nam forum o pogodzie w CRO?
Mam od dłuższego czasu wrażenie, że Pani nie ma nic lepszego do napisania jak tylko wyrażać ogólne niezadowolenie i krytykę, w sumie czymś czeba sobie posty nabijać. Pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.08.2014 22:33

Właśnie w tym rzecz, że to nie jest forum o pogodzie.. a przynajmniej kiedyś nie było. Nic dziwnego, że "stara gwardia" się wylogowuje.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 20.08.2014 22:37

miras1 napisał(a):

Pani Kasiu, nie ma co mądrkować bo to nie ma sensu. (...)
Mam od dłuższego czasu wrażenie, że Pani nie ma nic lepszego do napisania jak tylko wyrażać ogólne niezadowolenie i krytykę, w sumie czymś czeba sobie posty nabijać. Pozdrawiam.

8O
Czeba raczej uważniej czytać to forum, bo naprawdę nietrudno zauważyć, że to właśnie pani Kasia jest jedną z osób, które najcierpliwiej i najbardziej rzeczowo odpowiadają na pytania (bardzo często wkoło Macieju te same, bo ludziom się szukać i czytać nie chce, tylko wolą dostać gotową odpowiedź na tacy). A już na pewno jest tu najbardziej kompetentna jako mieszkanka Chorwacji. Zatem wyhamuj miras1, bo wkład w to forum pani Katarzyna ma o niebo większy niż Ty.

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...

Pani Katarzyno, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pani wszelkie wcześniejsze posty na temat Hvaru - były dla mnie największą pomocą w planowaniu pobytu. Właśnie przed dwoma godzinami wróciłam z Chorwacji i jestem jeszcze pod wrażeniem tej pięknej wyspy. Wałęsaliśmy się w okolicy wiadomej budki w Starim Gradzie, ale była tylko pani koleżanka, miła blondynka, która pomogła nam znaleźć drogę na Glavicę.

Żeby nie był to zupełny OT - mieliśmy kilkanaście słonecznych i ciepłych dni na Hvarze od 7 do 19 sierpnia. Jedno popołudnie z chmurami bez deszczu, czasami wiał jugo, ale generalnie pogoda fantastyczna. Wyjątkowo musiałam jechać w tym roku w sierpniu - zazwyczaj wybieram lipiec - i przypadkowo okazał się to strzał w dziesiątkę.
marekmarecki-86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki-86 » 20.08.2014 22:51

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Właśnie w tym rzecz, że to nie jest forum o pogodzie.. a przynajmniej kiedyś nie było. Nic dziwnego, że "stara gwardia" się wylogowuje.

Śmieszne to troche. Jak by jakiś podział na lepszych i gorszych się zrobił :)
Forum jak forum, każdy ma ochotę pisać co mu się podoba.
Ja tam mimo wszystko chętnie czytam na bieżąco jaka pogoda i gdzie oraz prognozy na najbliższy czas.
Jako że nie jestem ze starej gwardi forumowej (choć w Hr już od lat) pozdrawiam tą starą, jak i nową gwardię :D
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.08.2014 23:08

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Może dlatego, że za krótko jesteś na forum.... zapytaj, czy ktokolwiek zna lepszego darmowego tłumacza....

Pani Kasiu.
Chciałbym uprzejmie Panią prosić aby Pani nie traciła cierpliwości.
Piszę od siebie ale na pewno jest cała masa forumowiczów którzy zgadzają się ze mną i doceniają Pani pomoc zarówno w prognostyce tej (przepraszam) przesranej :wink: pogody jak i w tłumaczeniu tekstów.
Jest Pani cenna i pomocna. I proszę się nie przejmować głupotami.
Pozdrav z Beskidu Żywieckiego :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2014 23:19

witia napisał(a):Ten cały wątek jest nieco bez sensu :)

A ile stron tych wypocin... :lol:
Lampa, upał...
Co z ta pogodą - widzę chmurkę :(
A mówili, że pogoda gwarantowana...nigdy więcej tam nie pojadę... :lol:

Życzę wszystkim pochmurnej pogody, może trochę mniej Polaków będzie tam z puszkami Żubra jeździło... :lol: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ? - strona 155
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone