Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 08.08.2014 09:22

piotrulex napisał(a):Tym bardziej, że żona coraz bardziej mnie ciśnie o jakiegoś samolotowego lasta w wersji z wszelkimi wygodami ...

Na szczęście okazało się, ze córce skończył się paszport a wniosek złożyłem w poniedziałek czyli 4 dni temu a wyjazd w czwartek czyli za 6 dni

Kupić więc wycieczki nie mogę bo jest ryzyko a do cro to marna szansa na kontrolę paszportową ;)

Tylko to mnie ratuje przed jakimś leniuchowaniem w turystycznym molochu :(

Eeeeeee tam ......last nie jest zły , w 2012 miała być Chorwacja , już mieliśmy wszystko zaplanowane i z różnych przyczyn by pomóc naszym przyjaciołom , wylądowaliśmy w Turcji , było zajebiaście. :)
Polecam! :)
Za 38 dni znów do Turcji (Cro była w czerwcu ), chociaż nie powiem , że wolałbym do Cro , ale taka praca że więcej niż tydzień nie mogę :( , a jechać 3 dni (dwie strony) i być tylko 4 w Cro ......bez sensu.

......aha .......melduję że w Podgorze lampa.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.08.2014 09:26

maniust napisał(a):
piotrulex napisał(a): ... córce skończył się paszport a wniosek złożyłem w poniedziałek czyli 4 dni temu a wyjazd w czwartek czyli za 6 dni ...

Eeeeeee tam ......last nie jest zły , w 2012 miała być Chorwacja , już mieliśmy wszystko zaplanowane i z różnych przyczyn by pomóc naszym przyjaciołom , wylądowaliśmy w Turcji ...

Jak pisałem na szczęście chwilowo nie mamy paszportów :)

Jakiś last na wygrzanie kości szykuje się w terminie ferii zimowych: kujawsko-pomorskie 16 lutego - 1 marca 2015 r.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 08.08.2014 10:20

golibroda napisał(a):Dokładnie.

Co prawda w zeszłym roku miałem te 15 dni mitycznej "żarówy". W tym roku oceniam moją pogodę na 4+
Na 18 dni jeden dzień i jedno przedpołudnie zmarnowane.

To przedpołudnie zmarnowałem na zdjęcia "z jajem" na pustej plaży. Były grzmoty i solidna ulewa :!:

Oj Piotrze - byliśmy w tym samym czasie, tych kiepskich dni było jednak więcej, może akurat w "te" dni jeździłeś gdzieś poza Orebic i tam była inna pogoda.
Z mojego doświadczenia było to tak:
20.07 - plażowo czyli słoneczko i ciepło, 21.07 - cały dzień pochmurny i kilka razy deszcz więc ani zwiedzanie ani opalanie, co prawda poszliśmy do klasztoru ale zmoczyło nas ze 3x, 22.07. - rano troszkę plażowo a potem pochmurno, deszcz, burza a nad Korczulą trąba, po południu zdecydowanie plażowo, 23.07 - byliśmy po drugiej stronie półwyspu, było plażowo choć po południu całe niebo zaciągnęło się białą kurtyną, 24.07. - plażowo, popłynęliśmy na Korculę a z niej obserwowaliśmy że nad Peljesacem od strony północnej wiszą ciężkie chmury, nad Orebicem jednak było czysto, 25.07 - byliśmy w Ston i potem w Prapratno - plażowo, 26.07. - plażowo, 27.07. cały dzień pochmurny i pokropiło, 28.07. - pojechaliśmy za Dubrownik, po drodze lało jak z cebra, po południu jak już wracaliśmy to w Dubrowniku zrobiło się pogodnie z tego co wiem w Orebic też było w kratkę - 1 z nas zostało na miejscu, 29.07 - luka w pamięci ale raczej pochmurno bo brak zdjęć z tego dnia więc chyba nie plażowo było, 30.07. - ruszyliśmy na Mostar lało nieprzeciętnie kilka razy po drodze i w Mostarze również, i w drodze powrotnej również, jak wróciliśmy na kemp. było mokro, bardzo mokro - sąsiadom połamało rurki od pawilonu więc chyba nieźle dawało, 31.07 - od rana padało, podjęliśmy decyzję o powrocie dzień wcześniej, czekaliśmy aż przejdzie żeby trochę przedsionek wysechł i aby się spakować, wyjeżdżaliśmy o 12 wyszło słońce ale po przejechaniu kilkunastu km już lało - po drodze lało średnio co 50km aż do granicy gdzie stanęliśmy na nocleg.

Na 12 dni naszego pobytu - 1 czyli dzień przyjazdu był zupełnie bezchmurny przynajmniej od momentu wjazdu na półwysep czyli ok. godz. 11, 2 dni od rana do wieczora pochmurne i przelotne opady lub burze + chyba ten 29 ale nie jestem pewna, deszcz krótszy lub dłuższy odnotowaliśmy w ciągu 7 dni w tym te 2 dni jako całkiem pochmurne, dni opisane jako plażowe - oznaczają że było słonecznie aczkolwiek niekiedy występowały przejściowe zachmurzenia.

Jednym słowem pogoda była w kratkę - ciężko było coś zaplanować - czy zostaje się na plażowanie czy jedzie na zwiedzanie. Temperatura nie wymagająca klimy, mieszkaliśmy na kemp. i wiem jak potrafi przygrzać, wieczorami było czym oddychać, czasem długi rękaw, noce z temp. dobrą do spania, pod letnią kołderką :),
Mimo wszystko woda bardzo ciepła w Jadranie ale niedosyt błękitnego nieba pozostał :?
no_fear
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) no_fear » 08.08.2014 11:14

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Takie mity budują "znawcy Chorwacji", którzy spędzają tu 7 do 10 dni swojego urlopu przeważnie jednorazowo lub dwukrotnie.. to samo dotyczy zresztą tez, że w tym roku w Chorwacji lata nie ma...

bez urazy ale co mnie (czy innego statystycznego turystę) interesuje średnia miesięczna temperatura czy średnia opadów ?

Nie mieszkam tam. Zbieram $, żeby wypocząć. Przyjeżdżam na urlop na te np 14 dni i liczę, że pogoda mi "dopisze" :wink:
Dzień, dwa, trzy "gorsze" - OK bywa.

Ale jeżeli od kilku znajomych i niezliczonej rzeszy ludzi w internetach słyszę, że generalnie tegoroczne lato w Chorwacji jest SŁABE - to dla mnie w tym roku lata w Chorwacji nie ma :roll:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 08.08.2014 11:21

no_fear napisał(a): to dla mnie w tym roku lata w Chorwacji nie ma :roll:

Lato w Chorwacji się jeszcze nie skończyło.
Ja byłem w 2009 nawet po 15 września i wróciłem zjarany .
Kto na jaka pogodę trafi , to na to nikt wpływu nie ma.

Chorwacja to nie Egipt czy Turcja , że przez 14 dni będą tropiki.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.08.2014 11:33

maniust napisał(a):

W tym roku na szybko licząc to będzie nasz co najmniej 6-ty wyjazd i zawsze wrcalismy zjarani na maksa ale i też nie czytalismy wcześniuej tylu deszczowych i pochmurnych relacji

To wiec nas nieco niepokoi zwłaszcza jak w PL idzie zdechnac w robocie od upałów ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 08.08.2014 11:37

piotrulex napisał(a):W tym roku na szybko licząc to będzie nasz co najmniej 6-ty wyjazd i zawsze wrcalismy zjarani na maksa ale i też nie czytalismy wcześniuej tylu deszczowych i pochmurnych relacji

To wiec nas nieco niepokoi zwłaszcza jak w PL idzie zdechnac w robocie od upałów ;)

maniust napisał(a):
wiola3131 napisał(a): Chorwacji pogoda piękna, prawdziwie chorwacka :lol: :lol: :lol: :hut: urlop, urlop urlop

Widać role się odwróciły.....

Lipiec w PL lampa i skwar , w Cro w kratkę , sierpień w PL w kratkę , w Cro lampa i skwar jest ........i będzie.

Przyjemnego urlopowania. :D

:wink: Będzie dobrze.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 08.08.2014 12:00

maniust napisał(a):

I co z tego że nie Egipt ani Tunezja, Polska też nie Egipt a w tym czasie kiedy ja byłam w Cro w PL były tropiki i to dłużej niż 14 kolejnych dni. Nie spadła nawet 1 kropla deszczu.

Chodzi o to, że od lat w Cro od czerwca do min. września była pewna pogoda, nawet jak walnęła burza czy deszcz to w nocy a w dzień sporadycznie i zaraz słońce grzało, piękne niebo. A w tym roku niestety pogoda w Cro jest taka rozmemlana. Pada, nie pada, świeci słońce, za chwilę już nie. Nie może się w pełni wyklarować. Więc w porównaniu do lat ubiegłych jest słabo.
Kamerki w Makarskiej obserwuję od czerwca to lipa - praktycznie non stop chmury wiszą nad Biokovem a słońce przedziera się tylko przez nie choć czasem nawet i nie to.
Może klimat się zmienia i Cro traci.
2 lata temu 38 st. w cieniu mieliśmy ok. g. 19 kiedy słońce się chowało już za górami - w tym roku nawet w słońcu nie było tyle.
I nie ma co się dziwić, że ludzie narzekają jak za ciężką kasę muszą potem ganiać za słońcem lub co gorsza siedzieć w apartmanie wyglądając na niebo czy się przejaśni czy nie.
Z powodu pogody w tym roku musieliśmy zrezygnować z wielu miejsc, które zamierzaliśmy odwiedzić.
Jak ktoś tam mieszka na stałe to sobie może filozofować o znawcach czy nieznawcach.
Turysta jedzie wypocząć, wygrzać się, skosztować ciepłego morza i pozwiedzać bo kraj piękny.
torreso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) torreso » 08.08.2014 12:15

gusia-s napisał(a):
maniust napisał(a):

I co z tego że nie Egipt ani Tunezja, Polska też nie Egipt a w tym czasie kiedy ja byłam w Cro w PL były tropiki i to dłużej niż 14 kolejnych dni. Nie spadła nawet 1 kropla deszczu.

Chodzi o to, że od lat w Cro od czerwca do min. września była pewna pogoda, nawet jak walnęła burza czy deszcz to w nocy a w dzień sporadycznie i zaraz słońce grzało, piękne niebo. A w tym roku niestety pogoda w Cro jest taka rozmemlana. Pada, nie pada, świeci słońce, za chwilę już nie. Nie może się w pełni wyklarować. Więc w porównaniu do lat ubiegłych jest słabo.
Kamerki w Makarskiej obserwuję od czerwca to lipa - praktycznie non stop chmury wiszą nad Biokovem a słońce przedziera się tylko przez nie choć czasem nawet i nie to.
Może klimat się zmienia i Cro traci.
2 lata temu 38 st. w cieniu mieliśmy ok. g. 19 kiedy słońce się chowało już za górami - w tym roku nawet w słońcu nie było tyle.
I nie ma co się dziwić, że ludzie narzekają jak za ciężką kasę muszą potem ganiać za słońcem lub co gorsza siedzieć w apartmanie wyglądając na niebo czy się przejaśni czy nie.
Z powodu pogody w tym roku musieliśmy zrezygnować z wielu miejsc, które zamierzaliśmy odwiedzić.
Jak ktoś tam mieszka na stałe to sobie może filozofować o znawcach czy nieznawcach.
Turysta jedzie wypocząć, wygrzać się, skosztować ciepłego morza i pozwiedzać bo kraj piękny.

Taka sytuacja...
Jest tyle innych pięknych miejsc na świecie, że niekiedy na prawdę nie trzeba się zmuszać do Chorwacji.
Niestety ale pogody tam w pakiecie "All In" nie można dostać.
Raz na ileś tam lat wszędzie zdarzają się większe lub mniejsze anomalie. Chorwacja nie jest "zielona wyspą"
Niektórzy tak piszą jakby chcieli wytoczyć proces Państwu Chorwackiemu pozew w związku ze złą pogodą.
Myslę że źli Chorwaci kupili maszynki do sterowania pogodą od NASA i specjalnie to zrobili bo po prostu chcą jeden sezon trochę odpocząć od przyjezdnych, jednak mogę się mylić...
Ostatnio edytowano 08.08.2014 12:24 przez torreso, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.08.2014 12:17

gusia-s napisał(a): ... lub co gorsza siedzieć w apartmanie wyglądając na niebo czy się przejaśni czy nie ...

lub co gorsza pod namiotem ;)

wierzę jednak, że będzie dobrze :)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 08.08.2014 12:22

gusia-s napisał(a):Z powodu pogody w tym roku musieliśmy zrezygnować z wielu miejsc, które zamierzaliśmy odwiedzić.

Domniemywam , że pomimo tego warto było ......... być w Cro?
torreso napisał(a):Jest tyle innych pięknych miejsc na świecie, że niekiedy na prawdę nie trzeba się zmuszać do Chorwacji.Niestety ale pogody w pakiecie nie można dostać.
Raz na ileś tam lat wszędzie zdarzają się większe lub mniejsze anomalie. Chorwacja nie jest "zielona wyspą"
Niektórzy tak piszą jakby chcieli wytoczyć proces Państwu Chorwackiemu pozew w związku ze złą pogodą.

Dobrze że kolega mnie uprzedził to już nie muszę się produkować.......
mars30
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars30 » 08.08.2014 12:34

Witam
Dla wszystkich pesymistów, mam propozycję wyjazdu nad polskie morze.
Pogoda pewna 30 stopni, morze 17-18 stopni ( było nawet 8 stopni we Władysławowie), a w morzu atrakcje typu "sinica" i zakaz kąpieli.
Ceny apartamentów podobne do Cro a nawet droższe i wydatki dzienne około 150-200zl.
Zaoszczędzicie na paliwie 500zł.
Więc nikt Mnie nie namówi na Polskie wakacje (chociaż jest pięknie), i tak wolę Cro chociażby z taką pogodą jak w tym roku.
Byłem na Korculii od 20.07- 3.08.2014 i nawet jak padało bez problemu można się było kąpać.
I proszę dajcie spokój z tymi narzekaniami bo nie ma na co.
Wolę Cro !!!!!!!!!!!!!!!!!!
elzbieta59
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta59 » 08.08.2014 12:35

:wink: JA byłam w czerwcu 10 dni Cro i ( 6-17.06. na Pagu w Mandre ) i był skwar nie do wytrzymania, teraz jedziemy od 31.08 tez na 10 dni i mam nadzieję , że też będzie cieplutko,( jadę do Privlaki ) :papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 08.08.2014 12:45

maniust napisał(a):
gusia-s napisał(a):Z powodu pogody w tym roku musieliśmy zrezygnować z wielu miejsc, które zamierzaliśmy odwiedzić.

Domniemywam , że pomimo tego warto było ......... być w Cro?

Pewnie że warto ale tak mnie w środku ściskało :cry: jak musiałam odpuścić to czy tamto :cry:

torreso napisał(a):Jest tyle innych pięknych miejsc na świecie, że niekiedy na prawdę nie trzeba się zmuszać do Chorwacji.Niestety ale pogody w pakiecie nie można dostać.

Zgadzam się z tym, ja się nie zmuszałam ani pretensji nie mogę mieć do nikogo przecież.
Ale urlop 14 dniowy mogę mieć 1x w roku i teraz na następny muszę tyyyyyyyle czasu czekać :cry:

mars30 napisał(a):Witam
... i tak wolę Cro chociażby z taką pogodą jak w tym roku.
Byłem na Korculii od 20.07- 3.08.2014 i nawet jak padało bez problemu można się było kąpać.
I proszę dajcie spokój z tymi narzekaniami bo nie ma na co.
Wolę Cro !!!!!!!!!!!!!!!!!!

A ja własnie sobie ponarzekam :evil: i pożalę się a co ... :cry: :cry: :cry: bo nie byłam do końca zadowolona więc czemu mam udawać??? I co ma do tego Bałtyk lub Egipt, rozmawiamy tu o pogodzie jaka jest/ była w Cro a nie gdzie indziej.

Wiesz, pewnie że można się było kąpać, bo woda naprawdę super - cieplejsza niż w miałam w tamtym roku na Pagu przy nieporównywalnie wyższych temperaturach i słonecznych dniach, ale czy to tak samo przyjemne jak kąpiel w promieniach słońca, kiedy woda ma przepiękne kolory i można obserwować dno morza???
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 08.08.2014 12:50

gusia-s napisał(a):Pewnie że warto

gusia-s napisał(a): nie byłam do końca zadowolona więc czemu mam udawać???

I Jacek w "Dzień dobry" napisał , że ja marudzę........... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ? - strona 144
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone