Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jaką drogę wybrać... jedziemy po raz pierwszy do HR na Rab?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
werekto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werekto » 22.07.2009 08:59

mam jeszcze kolejne pytanie... szukałam w innych postach ale nie znalazłam :(
Jak jest z promem na Rab... wiem już że sądo niego długie kolejki...ale jak to wygląda dokładnie... są jakieś godziny ustalone? Od której godizny taki prom pływa i do której...??
dzięki za odpowiedzi.
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 22.07.2009 12:59

dopiero co wrócilem z wyspy RAB, polecam na prom stawić się z samego rana ja byłem 0 7 rano i czekałem "tylko" ok 30 minut im póżniej tym kolejki większe.
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 22.07.2009 13:04

Wszystko jest dokładnie opisane w poście forum/viewtopic.php?t=19035&highlight=
Ja płynąłem promem w niedzielę po południu (w czerwcu) i nie było kolejek. Sam rejs z Jablanac to pewnie ok 10-15 min
werekto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werekto » 22.07.2009 21:52

ok :) dziękuję bardzo :) czy moze mi ktoś jeszcze podać linka do postu w którym jest dokłady opis drogi przez Austrię?
werekto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werekto » 22.07.2009 22:08

zrobiłam sobie mapę :) czy ktoś może mi napisać czy dobrze mam zaznaczone ominięcie autostrady w Słowenii??

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... 684&num=10

z góry dziękuję.
Piotr i Milka
Autostopowicz
Grodzisk Mazowiecki - Rab

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr i Milka » 25.07.2009 09:41

Witam!
Właśnie wróciliśmy z wakacji...,
wyjechaliśmy z Grodziska Maz. 13.07- poniedziałek godz 14.00 (wydaje mi się ,że dzień tygodnia ma znaczenie z uwagi na " wymianę" turystów),
o godzinie 17.45 - Cieszyn (przerwa 30 min), Mikulov godzina 21.00 (przerwa 20 min) - Wiedeń,- Graz,- Zagrzeb 2.40, - zjazd na Senij z autostrady 3.45 ( podaje w/g rachunków za autostradę w Chorwacji), Jablanec 4.30, Lopar 6.00 (oczywiście po przeprawie promem).
Prom-kursownie: z Jablanec co 30 minut od godziny 4.00.
Przeprawa promem koszt 135 kn - samochód + 2 osoby dorosłe + dzieci 3 i 9 lat (za darmo).Można płacić w euro - 18,90.
Jazda "nocna" ma swoje plusy z uwagi na ciszę w smochodzie (śpiące pociechy :) ), oraz puste drogi.... . Jeżeli chodzi o szybkość podróży to autostrady zwłaszcza w Austrii i Chorwacji pozwalają osiągnąć niezłą średnią..... Jeżeli o koszt winiet to wydaje nam się że lepiej kupować je w danym państwie- koszt.
łączny koszt autostrady w Chorwacji - 95 kn.
Jeżeli mogę w czymś jeszcze pomóc to pytajcie...!
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku.....
werekto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werekto » 26.07.2009 12:37

A gdzie kupowaliście winiety na Czechy, Słowację, Austrię i Słowenię? Omijaliście autostradę w Słowenii?
gacek.mw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek.mw » 26.07.2009 18:31

Ja zawsze kupuję winiety w budce w Cieszynie, zaraz za granicą. Podaję panience datę powrotu, mówię przez jakie kraje będę jechał (no i od ubiegłego roku dodaję, że na Słowenie winiety nie potrzebuję :-), płacę złotówkami - i na cały wyjazd mam spokój. Panienka sama mówi która kombinacja winietek na jaki kraj wyjdzie najtaniej (i nie kłamie), a mnie odpada zatrzymywanie się po drodze w celach innych niż fizjologiczne.
Co ma znaczenie, bo zawsze jadę w nocy (jedziemy w dwa auta i w tym roku po raz pierwszy nie będzie w nich dziecka < lat 2, najmłodsza córka ma już dwa lata i osiem miesięcy) i chcę jak najwięcej kilometrów mieć za sobą gdy dzieci się obudzą.
Piotr i Milka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr i Milka » 26.07.2009 20:57

Poszliśmy na "łatwiznę" i winiety na Czechy (1 m-c) i Austrię (10 dni) kupiliśmy na stacji benzynowej w Cieszynie (przed granicą). Jak się okazało w drodze powrotnej - w przypadku Austrii - za tę samą winietę (na 10 dni) zapłaciliśmy na Shell-u w Spielfeld 7,70 euro, tj. o ok. połowę taniej niż w Cieszynie. Jeżeli chodzi o Słowenię kupiliśmy winietę (7 dni) na pierwszej stacji po przekroczeniu granicy. Okazało się, że autostrada była tylko do Mariboru, a potem droga kierowała nas na Ptuj i dalej do granicy z Chorwacją "bocznymi drogami". Oczywiście byliśmy oburzeni, że 15 euro to dużo jak na około 17 km autostrady. Więc w drodze powrotnej postanowiliśmy nie kupować winiety, po czym po przekroczeniu granicy, po paru kilometrach, jadąc tą samą drogą, okazało się, że wjeżdzamy na nowootwartą autostradę. Z duszą na ramieniu :) na nieważnej już winiecie, zwiększyliśmy tempo jazdy i tak dojechaliśmy do granicy z Austrią. W zasadzie trudno coś doradzać, ale porównując czas przejazdu przez Słowenię "bokami" i autostradą, to wolimy jednak zapłacić i przejechać szybciej ze względu na dzieci.
werekto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werekto » 26.07.2009 21:15

no dobrze... to jest ta droga budka... czyli najlepiej wjechać do Czech i na pierwszej stacji kupić winetę... potem wjechać do Słowacji i tam też kupić winietę... to samo z Austrią... potem Słowenia... wjechać i nie kupować winiety, tylko ominąć autostradę... i potem Chorwacja płatność na bramkach... najlepiej kartą :)
majgat... nieco mnie przeraża, to kupowanie na pierwszych stacjach...:( w Czechach pewnie sobie jakoś poradzimy i przez Słowację też... ale Austria... zupełnie nie znam niemieckiego :)
A z ta autosrtadą w Słowenii... jeżeli ją ominę... jadąc przez Lenart.. to o ile dłużej będę jechała??
Zaczynam się chyba trochę denerwować :roll: wyjeżdżamy już za 3 dni!!! :lol:
Piotr i Milka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr i Milka » 28.07.2009 20:34

.... w sumie Słowacja Wam odpada, chyba że koniecznie chcecie przez nią jechać.... :) .Jeżeli chodzi o "szprechanie" to myśle że nie będzie to dla Was problem.... , a objazd przez Lenart - nie chce zgadywać...., ale myśle że 1-ną godzinę trzeba dodać, wszystko zależy o której porze będziecie jechać. Pozostaje jeszcze możliwość podłączenia się do Polaków spotkanych w Austrii, większość z nich ma na pewno "plan" na Słowenie i jej autostrady..... :wink:
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 29.07.2009 12:52

Jeśli chodzi o chorwackie autostrady to pozwolę sobie użyć tego fajnego linka do kalkulatora opłat http://www.hac.hr/index.php?task=aut Przejeżdżając przez bramkę tuż przed szlabanem trzeba nacisnąć przycisk i pobrać "bilecik" Przy zjeździe podać "bilecik" i zapytać o cenę. Wtedy zapłacić sprawdzając w oparciu o wyniki z ww kalkulatora czy kwota się zgadza (najlepiej równą kwotę w kunach). Ja przed Zagrzebiem podałem "bilecik" z gotówką, przejechałem przez bramkę i po przeliczeniu reszty okazało się, że wydano mi za mało 10 kun:)) No cóż później juz się nie dałem:))
werekto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werekto » 29.07.2009 19:13

jeszcze 19h do wyjazdu... a my jak zwykle w proszku :))) nic nie spakowane... jedyne co... to EURO kupione, konto bankowe zapakowane odpowiednimmi funduszami, nawigacja sprawdzona iii... nawet działa :D, ubezpieczenie zdrowotne wykupione :) kupiliśmy też nowe klapki i spodenki i oczywiście coś do plywania... :D to chyba jesteśmy gotowi :)

aaa... i oczywiście szczerze liczę na mobilków spotkanych po drodze...:)
AiP
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AiP » 29.07.2009 20:44

witam
tez ruszamy w piatek na Rab, ale trasa 86 przez Węgry (z noclegiem).
trase sprawdzilismy w zeszlym roku i jest ok, tylko w nocy lepiej uwazac na zwierzyne roznej masci...

jestesmy "prawie"przygotowani :) ale zostalo jeszcze kilkadziesiat godzin do startu, bedzie dobrze !
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

jaką drogę wybrać... jedziemy po raz pierwszy do HR na Rab? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone