Droga Trieste-Pula bez opłat w Słowenii
Trieste-Muggia-Ankaran-Jadranska cesta-droga 741-Pobeška cesta-Istarska cesta-droga E751-Dragonja-istarski Y-Pula
mirko napisał(a):Droga Trieste-Pula bez opłat w Słowenii
Trieste-Muggia-Ankaran-Jadranska cesta-droga 741-Pobeška cesta-Istarska cesta-droga E751-Dragonja-istarski Y-Pula
Abramsik napisał(a): Mnie bardziej chodzi właśnie aby ostatni etap podróży (już na Istrii) przelecieć niespiesznie, rozpocząć zwiedzanie i zacząć "łapać klimat". Pozdrawiam
mirko napisał(a):Abramsik napisał(a): Mnie bardziej chodzi właśnie aby ostatni etap podróży (już na Istrii) przelecieć niespiesznie, rozpocząć zwiedzanie i zacząć "łapać klimat". Pozdrawiam
Jeśli chcesz jeździć powoli i obserwować morze, proponuję trasę na Istrii:
Dragonja-Umag-Seget-Lovrećica-Dajla-Novigrad-Tar-Poreč-Funtana-Vrsar-Limski kanal-Pula
nmar napisał(a):Ja polecam;
Wiedeń, Graz, Klagenfurt, Udine, Trieste, Koper, Dragonija.
taką trasą jechałem do Rovinij. Dzięki temu, że zaraz za granicą włosko-słoweńską wjechałem na drogę lokalną nie płaciłem Słoweńskim zdziercom za autostradę .
- 10 min w korku w Dragoniji (granica SLO-CHR)
piotr62 napisał(a):Czyli z z Istrii do Polski, bedę wyjeżdżał z Poreca w sobotę (sierpień), boje sie troche korka do granicy w Dragonji.
jak to wyglądało w ubiegłym roku zależnie od pory dnia?
P.
wielbiciel napisał(a):Jeszcze lepiej jest jechać zjazdem Ćmj Kal na drogę nr 208, jest on pomiędzy Koziną a Koprem, droga 208 prowadzi do przejścia granicznego(Pozane) i dalej drogą D201 przez Buzet do D44 w kierunku tunelu Ućka by przed bramkami ostro w prawo na drogę nr 500. Pierwsze 2km przez wioskę a potem piękna szeroka trasa w kierunku Labina i dalej do Puli (Medulin)
Z powyższego przejścia korzystam od wielu lat jako wjazd i wyjazd z Istri, a w okolicy pierwszej soboty lipca lub ok 25 sierpnia zalecam jako obowiązkowe.
Dla tych co do Rovinji lub Poreć to w m.Buzet należy skręcić w prawo na drogę D44. W sierpniu tak będę znowu jechał do Poreć. Polecam!
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi