napisał(a) Muliness » 11.03.2010 13:44
Też jestem za tym aby kupować obiektyw body i cokolwiek innego w sklepie gdzie jest fachowa obsługa i wszystko można sprawdzic na miejscu. Fajnym miejscem gdzie mozna sobie wypróbować sprzęt są targi fotograficzne . Zapraszam do Łodzi w kwietniu;)
Co do preferencji wyboru aparatu nie ma złotego środka . Nikt nie jest w stanie doradzić
Po pierwsze kasa , jak wiadomo to podstawowy wyznacznik zakupu. Na proste pytanie lustrzanka czy kompakt mówię lustrzanka ale to jest moje subiektywne zdanie .
Przyzwyczajona jestem do body Nikona od D 50 do D 300 mimo że tak naprawdę dzieli ich przepaść. Druga sprawa to umiejętnosci zapał i zapotrzebowanie .
Laik z Nikonem D3 albo D 700 , D300 dostanie zawału
ale pomińmy tą półę . Zakładam , że najczęsciej kupowany jest D 5000. Bo cena przystepna i jest sie czym pobawić;)
Kolejna sprawa to czy fotografujemy ze statywem czy bez .
Fotografując zdjecia wnętrz z ręki ( koscioły muzea) jasne szkło to raz Iso to dwa ( oby szum nie powybijał nam oczu) Jasne szklo w wnętrzach nie do końca załatwia sprawę zależy z jaka głębią ostrosci mają być zdjecia czy mamy lampę zewnętrzną
max glębia ostrości jest na przysłonie F16 i F22 i wyżej niestety aby na niej fotografować potrzebny jest statyw z racji długiego czasu naświetlania.
Podobne definicje mogę tu pisać do każdego rodzaju zdjeć
Ale w zakupie szkieł nie czarujmy się generalnie priorytetem jest cena
dla przykładu Sigma 24-70 kosztuje 3000 zł a Nikor o tych samych parametrach 6 tysięcy
Kompakt jest miły , łatwy i przyjemny lekki poręczny . Banalny w obsłudze Nie poradzi sobie raczej we wnętrzach ale w widoczkach napewno da radę Obsługa kompaktów na ustawieniach manualnych to najczęsciej nieporozumienie Wiec powinny go kupować osoby które robią zdjecia w trybie automatycznym. Zapominajac o lustrach szkłach filtrach, weżykach spustowych i innych bajerach.. a czy to jest Fuji Sonyc zy inne nie ma takiego znaczenia przynajmniej dla mnie.
Kulka wypisałeś obiektywy o parametrach tzw niezbędnych do realizacji fotograficznych wizji:) Kupuj Nikona;)a skoro masz analoga to już nie straszne ci warunki
Widziałam Twoje zdjecia co nie kupisz efekt bedzie francja elegancja
Ostatnio edytowano 11.03.2010 13:55 przez
Muliness, łącznie edytowano 2 razy