Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką cyfrówke wybrac?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.03.2010 12:35

Rysio napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Wymyśliłem sobie Sonny alfa 500 + może jakiś obiektyw 18-200 (lub coś)...no bo i cena... ale nie wiem czy to dobry pomysł ?

Dobry jeśli nie zamierzasz zmieniać obiektywów, jednak musisz wiedzieć jedno - obiektyw o tak szerokim zakresie ogniskowych raczej nie będzie najlepszy pod względem optycznym, choć z pewnością jego jakość będzie wystarczająca do większości zdjęć wakacyjnych czy rodzinnych :)

to może dwa... 18-55 i 55...coś...

tylko to zmienianie i targanie torby... właśnie :?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2010 12:44

mariusz-w napisał(a):...

Toż to sama radocha :lol:
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 10.03.2010 12:44

"Nieważne czy kot jest biały czy czarny, ważne aby myszy łapał"
I tak samo jest z aparatami :)

Jeśli chcesz dźwigać - kup lustrzankę.
Nie chcesz dźwigać - kup kompakta.
Chcesz mieć duży wpływ na ustawia aparatu - kup lustrzankę.
Nie interesuje Cię to - kup kompakta.

Chcesz mieć uniwersalny zakres ogniskowych - kup "dużego" zooma.
Chcesz mieć lepsze światło i jakoś kup 'krótsze" zoomy.
Chcesz mieć najlepszą jakość u światło - kup stałki.

Nie chcesz dźwigać - kup kompakta ... itd :lol:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.03.2010 12:46

Większość "fotocroklubowiczów" to lustrzankowcy. Ja mam kompakt canona sx10is i jestem zadowolony. Analogowo robiłem zdjęcia lustrznką, ale wygoda przeważyła. Zawsze kilka kg delikatnego towaru mniej do noszenia :wink:
Cóż wiem aberracja, zniekształcenia beczkowe itd. Ale przecież w National Geographic nie publikujemy :wink:
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 10.03.2010 12:47

mariusz-w napisał(a):
to może dwa... 18-55 i 55...coś...

Jak już nazbierasz dużo zabawek to do noszenia leszy jest plecaczek :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2010 12:47

marcin_es napisał(a):...
...

Nie koniecznie ;) są zoomy, które są nazywane "stałkojebcami", ale kosztują.... że ho ho ho :D... Spokojnie blisko 10 kPLN ;)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.03.2010 12:49

... ech ... niech będzie ...torba... na wakacjach chodzimy w dwójkę ;) jeśli większość "cromaniaków"...

..i stary kompakt się może zmieści :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.03.2010 12:52

Leszek Skupin napisał(a):
marcin_es napisał(a):...
...

Nie koniecznie ;) są zoomy, które są nazywane "stałkojebcami", ale kosztują.... że ho ho ho :D... Spokojnie blisko 10 kPLN ;)

...zarabiam w "złotych" to skąd wezmę te "10 kPLN" ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2010 12:53

Ja mam dwie torby (jedną małą na jeden aparat i przypętą do paska lampę i drugą dużą na wszystkie klamoty :lol:) i jeden plecaczek :lol: w zależności od potrzeb ;)

Uwierz mi, filtry, akumulatorki, karty, kabelki, może czytnik, może ściereczka do optyki, ładowarka do akumulatorków, ładowarka do akumulatora aparatowego, jeszcze jak ci lampa dojdzie, może jeszcze ze dwa obiektywy... a może jeszcze piwo w puszcze będziesz chciał zabrać... plecaczek to dobre rozwiązanie ;)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 10.03.2010 12:54

:D Mam te wszystkie dane techniczne i mądrości przed sobą:)
Napiszę Ci szczerze bo co mi tam nie będę ani cukroować ani krytykować;)

Tego soniaka przyrównuję do Niikona d 80 , tak w czysto teoretycznym załozeniu bo nie porównuje parametrów krok po kroku:). Osobiscie sony kojarzy mi sie z telewizorami co nie znaczy , że tym aparatem nie zrobisz fajnych zdjec bo napewno zrobisz;)
Dla mnie canon albo rzecz jasna Nikon ale ile osób Ci będzie radzic tym opinia będzie diametralnie różna

Do puszki w przypadku soniaka możesz wkręcić obiektywy typu Minolta Konica i znów nie chcę krytykować ale znam lepsze np nikory:) które jednak kosztuje majątek nie wiem czy cos w tym temacie nie proponuje Sigma . Co mi sie podoba to zakres Iso 200- 12800 przy czym chakakteryzuje się niskim poziomem szumów. Niestety nie znam tego aparatu musiałabym sie nim pobawić. Dla mnie łatwa i prosta jest obsługa Nikona jest prosty jak konstrukcja cepa;) ale Twój wybór jest ok ma wszystko co powinien mieći nie jest obsługiwany na zapałki :)
Szkło 18 -200 to taki obiektyw powiedzmy spełniający wszystkie potrzeby . Jeśli kupujesz tylko jeden to moze być;)
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 10.03.2010 13:02

mariusz-w napisał(a):Wymyśliłem sobie Sonny alfa 500 ...

A może lepiej a450 - wprawdzie cena jest teraz wysoka jako nowość (czyli wychodzi tyle samo co a500), ale powinna w miarę szybko spaść. A450 nie ma LV, ale ma za to troszeczkę większy wizjer. A moim zdaniem LV do fotografowania zwłaszcza w lecie na słońcu do niczego się nie przyda - nic nie widać na monitorze.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.03.2010 13:03

Muliness napisał(a): ale Twój wybór jest ok ma wszystko co powinien mieći nie jest obsługiwany na zapałki :)
Szkło 18 -200 to taki obiektyw powiedzmy spełniający wszystkie potrzeby . Jeśli kupujesz tylko jeden to moze być;)

Dzięki....

... troszkę mi lepiej :)

...z uwagi, że trochę czasu mam na realizację tej umowy "kupno-sprzedaż" to na pewno ...pomęczę Was tutaj jeszcze ... chwilowo TA opcja :).

...a i o oplecaku pomyślę ...:) no bo ten kompakt i piwo ... jak ONA sobie poradzi ?
Ostatnio edytowano 10.03.2010 13:04 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 10.03.2010 13:03

Leszek Skupin napisał(a):

Uwierz mi, filtry, akumulatorki, karty, kabelki, może czytnik, może ściereczka do optyki, ładowarka do akumulatorków, ładowarka do akumulatora aparatowego, jeszcze jak ci lampa dojdzie, może jeszcze ze dwa obiektywy... a może jeszcze piwo w puszcze będziesz chciał zabrać... plecaczek to dobre rozwiązanie ;)

Dla mnie na wakacjach to jest masakra :( dochodzi mi do tego dziecko sweterek dziecka , klamoty dziecka , torba ,portfel itd Na wszystkie wakacje zabierałam Nikona d 50 z racji totalnego lenistwa i obecnosci mojej małej części rodziny. W tym roku zabieram klamociarnię bo zrobię dziecku zdjecia do komunii.Poza tym myślę , że Chorwacja jest tego warta .. ale szczerze nie wyobrażam sobie urlopu , który zarazem będzie robotą:)) Dlatego rozumiem osoby , którym nie chce się nosić klamotów .
Wszystko zależy od potrzeb;)i chęci
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.03.2010 13:11

Wyrzucili mnie ;)

No, to kontynuuję :

Latałem z lustrem i:
praktycznie nie miałem czasu na zmianę obiektywów, zabawy w polaryzację itp.
Doszedłem do wniosku, że jak będę miał czas to będziemy z córą rozbudowywać
to co mamy (18-70, 70-300, UV, polar, szara połówka), ale, w sumie to,
tak jak u Mariusza, najbardziej pasowałoby mi założyć 18 - 300 na stałe i włączyć tryb auto.
Daltonista kupujący kolorowy telewizor?
Nie, potrzebuje czegoś, co zastąpi mi mojego UZooma (Minolta Z6) bo się już kończy.
Doskonała jest w macro i przy dobrych warunkach, ale przy cięższych już nie daje rady.
Kasy też mi się zrobiło szkoda. Teraz mam na oku takie coś, co samo robi panoramy,
ma tryb "nocny z ręki" (zdjęcia testowe mi się b. spodobały), ma serie 10 zdjęć na sekundę, ma duży ekwiwalent ogniskowej 28 - 560, ISO od 100 do 3200
i może to obsłużyć również moja małżonka w dwóch trybach auto,
tylko nie ma gwintu na filtr, tuleję czy przejściówkę, już tak z założenia.
Za zaoszczędzone kupię jeszcze Pentaxa Waterproofa, bo bardziej mi się przyda niż kompakt.

Na minoltę zakładałem filtry, ale traciłem przy gorszym świetle, no i tuleja mi winietowała - koszmar. Kieszenie i ręce miałem ciągle pełne elementów aparatu, dlatego, w pierwszej chwili, nie zwróciłem uwagi na ten "brak".
No ale skoro piszecie, że to źle?

W sumie też oscylowałem najpierw pomiędzy alfą 550 a 500, a teraz doszła 450, ale jak tak,
to, w zasadzie, może również wystarczyła by mi dwusetka z lepszym szkłem?
A jak tak - to sobie czasami od córy pożyczę - wyjdzie na jedno.

I tak się wszystko zamknie w jednym - brak czasu na naukę, a aparat sam zdjęć nie narobi :wink:
Chyba dam sobie spokój z również filtrami ...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2010 13:13

A nie brałbyś pod uwagę :arrow: Fuji :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaką cyfrówke wybrac? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone