Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką cyfrówke wybrac?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 07.10.2010 19:31

pipeman napisał(a):Samsung to lipna firma, w europie jego optyczne zabawki się jako Pentax sprzedaje ..... bez komentarza.

Pentax i Samsung nawiązały współpracę przez co niektóre obiektywy można stosować zamiennie. O ile Samsung jest dosc krótko na rynku to Pentax jest jedną za starszych firm w tej branży.

janniko napisał(a):Nie podoba mi się ten samsung.. przynajmniej z wyglądu, z nazwy i z dotyku.
Mały i bez wizjerka optycznego (wizjerek można dokupić za 300 zeta, co w efekcie daje cenę wyższą od g11)
Samsung - to firma, która robi wszystko...
jak sama nazwa wskazuje (samsung = trzy gwiazdy) - poziom raczej średni.. trzygwiazdkowy.. .

powracając do EX1 Samsunga ...to jeden z najbardziej zaawansowanych kompaktow ,calą metalową obudową , Swietnym wyswietlaczem i okraszonym obiektywem o parametrach przewyzszających wszystkie inne kompakty. Co do stylistyki ...no cóz o gustach sie nie dyskutuje
dostał nagrodę EISA 2010/2011 w kategorii Europejski zaawansowany aparat kompaktowy
longtom napisał(a):I tak wszyscy macie lepiej. Ja już trochę mniej kocham mojego canona sx10, zaczynam przemyśliwać o czymś innym ale bym chciał aby to nowe coś miało taki obrotowy wyświetlacz jak canon.
Wszystkie kamery mogą tak mieć a w aparatach tylko canon to robi. Dlaczego .

Co ty za herezje prawisz....obrotowy wyświetlacz spotkasz w produktach kazdej firmy...
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 07.10.2010 20:33

A to że Pentax K10 i K20 to Samsung GX10 i GX20 to przypadek ...

Sam używam sprzętu tejże dojść marginalnej w Polsce firmy, do ter pory nie miałem powodu do narzekań. Bardzo dobre lustra ...
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 07.10.2010 20:41

pipeman napisał(a):A to że Pentax K10 i K20 to Samsung GX10 i GX20 to przypadek ...

Sam używam sprzętu tejże dojść marginalnej w Polsce firmy, do ter pory nie miałem powodu do narzekań. Bardzo dobre lustra ...

taki sam przypadek jak Panasonic i Leica produkują identyczne aparaty rózniące się symbolem no i przede wszystkim ceną. A przecież to dwie rózne firmy w dwóch rożnych krańcach świata...;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.10.2010 20:46

pipeman napisał(a):A to że Pentax K10 i K20 to Samsung GX10 i GX20 to przypadek ...

Miesiąc po premierze dobrze zapowiadającego się Pentaxa K10D narodził się jego bliźniak. Samsung GX-10 jest kopią, ale nie identyczną - dodano programy tematyczne i zmieniono stylistykę wykończeniową obudowy. Resztę właściwości zachowano.

W ślad za wczorajszą premierą topowej lustrzanki Pentaksa swoją wersję tego modelu pokazał Samsung. Model GX20 od strony technicznej niewiele różni się od K20D. Pomijając stylistykę korpusu, według informacji producenta GX20 odróżnia menu oraz algorytm kompresji JPEG.

Współpraca Pentax-Samsung nie jest tajemnicą. Dzisiejsza premiera Samsunga, to już kolejna generacja cyfrowych lustrzanek zaprojektowanych i wyprodukowanych dla Samsunga przez japoński koncern. Dlatego też dla nikogo nie było zaskoczeniem, że w dzień po wczorajszej premierze najnowszej lustrzanki Pentaksa światło dzienne ujrzał model Samsung GX20 będący klonem modelu K20D.

Za - fotopolis

Przypomnę, że sugerowałeś odwrotny kierunek :lol:
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 11.10.2010 15:25

Chcę kupić taki obiektyw, tylko nie wiem, czy nie będzie zbyt nieporęczny... Czy Waszym zdaniem warto go kupić, nawet gdyby mało się to odbyć kosztem doprawienia mu szelek i noszenia na plecach?? :? :?

http://www.okazje.info.pl/okazja/fotografia/sigma-af-200-500-mm-f-2-8-apo-ex-dg-hsm-sigma.html
:lol: :lol: :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.10.2010 15:39

Ty się nie martw, jak ty go będziesz nosić ...

Ty się martw, ile firma ochroniarska weźmie za tego bodyguarda, co za tobą będzie chodził ...

:wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 11.10.2010 20:22

smer napisał(a):Chcę kupić taki obiektyw...

Jak piszą, że to okazja, to bierz. :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.10.2010 21:18

Janie
I jak tam?

Z tych aparatów które wymieniłeś zdecydowanie polecam Canon 1000d
Co prawda "fachowcy" na forach nie wyrażają się z zachwytem, ale kupił go mój kolega i miałem okazję się nim pobawić. Bardzo fajna, jak na amatora, puszka! I co najważniejsze, da się nią zrobić b. dobrej jakości zdjęcia.
Sony 230 odpuść sobie w przedbiegach i wogóle zastanów się czy podobają ci się te cukierkowe soniofotki! Owszem, wnętrza robi piękne (przykład Piotra_B z Izraela), ale pejzaże .. hm.. no cóż..

Ja się "wyleczyłem" z Canona G11. Miałem przez kilka dni. Owszem, to świetny kompakt, chyba jeden z najlepszych, robi naprawdę piękne fotki, ale .. to jednak "tylko" kompakt i na pewno nie da rady zastąpić (pod kątem jakości zdjęć) najtańszego lustra! Nie ma bata!

Mój budżet pozwala mi na kilka opcji.
za tą samą kasę mogę kupić
1. Nikon D80 (przebieg - 32 tyś) + 18-55 (bez vr), + 2 aku, + grip, + karta 4 GB (z czasem nikkor 18-105)
2. Nikon D5000 + 18-55 vr (nowy) .. i z czasem nic nie dokupię.. chyba że kiedyś
3. Canon 1000d z kitem (nowy) i z czasem dokupić jakąś dłuższą lufę..

generalnie fajna sprawa z tym poznawaniem i wybieraniem aparatu..
:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 08:58

janniko napisał(a):i wogóle zastanów się czy podobają ci się te cukierkowe soniofotki! Owszem, wnętrza robi piękne (przykład Piotra_B z Izraela), ale pejzaże .. hm.. no cóż..

Janek dzieki za recenzje ale:

- po pierwsze primo: nie podawaj ich za wzór bo te zdjęcia z Izraela są spier....na maxa i dużo trzeba było się namęczyć, żeby "zdjąć" mgiełke z każdego zdjęcia, żeby jakoś w miarę sensownie to wyglądało.. Cóż taki klimat, tak czasami bywa, z klimatem nie wygram :twisted:

- po drugie primo: to nie Sony robi cukierkowe fotki tylko PS :lol:
Jak chcesz moge Ci je wkleić w temperaturze barwowej, takiej jaką sobie zażyczysz :lol: :wink:

janniko napisał(a):Canona G11....to świetny kompakt, chyba jeden z najlepszych, robi naprawdę piękne fotki, ale .. to jednak "tylko" kompakt i na pewno nie da rady zastąpić (pod kątem jakości zdjęć) najtańszego lustra! Nie ma bata!

janniko napisał(a):2. Nikon D5000 + 18-55 vr (nowy) .. i z czasem nic nie dokupię.. chyba że kiedyś

Jest bat :lol:
Spokojnie kompakt zastapi Ci lustro.
Widzisz w swoich ww. cytatach sprzeczność logiczną ?
Lustro ma sens przy dobrej optyce - jak będziesz jechał tylko na mniej lub bardziej dziadowskim kicie to nie jeden kompakt Cię przebije :lol:
Kity (nowe, bez wzgledu na system) na allegro chodzą poniżej 4 stów. Jak chcesz kupić konkretny zamiennik takiego obiektywu to minimum 1300 nie twoje.

Jak wychodzisz z góry z założenia, że: "i z czasem nic nie dokupię.. chyba że kiedyś" - radze Ci z ręką na sercu: szkoda kasy a przede wszystkim miejsca w bagażu na lustro :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.10.2010 12:07

Pitorusiu_B
Nie bądź taki skromny.
Zdjęcia robisz coraz ładniejsze!
Wnętrza wychodzą bardzo ładne.
A pisząc o pejzażach wykonanych Alfą "... hm... no cóż.. " miałem na myśli nie żadną tam mgiełkę i nie obróbkę, ale to, że jednak z Sonjkaka wychodzą fotki zbyt "podbite" i cukierkowe.. :)))
np. twoja sesja z zeszłorocznej Turcji, ta którą mi przysłałeś na CD, i która nota bene b. mi się podoba. O wiele ładniej by wyszła, gdyby była robiona nikonem lub canonem... bez urazy..
to sony może się urazić a nie fotograf..
Alphy są cukierkowe i basta!

Piotrek_B napisał(a):Jest bat :lol:
Spokojnie kompakt zastapi Ci lustro. ... Lustro ma sens przy dobrej optyce - ... Jak wychodzisz z góry z założenia, że: "i z czasem nic nie dokupię.. chyba że kiedyś" - radze Ci z ręką na sercu: szkoda kasy a przede wszystkim miejsca w bagażu na lustro :wink:

Piotrek
Nie ma BATA!!!!!!!!!!!!
Pokaż mi kompakt, który sprosta np. choćby nawet zwykłemu Canonowi 1000d + kit 18-55 vr!
Od razu kupuję.
Jedyny kompakt który jako-tako w miarę blisko był tanich lustrzanek (z kitem) to była seria Nikona cp 5700, 8700, 8800!
Potem już nic w tej klasie nie wyszło!
Ale to cacko jest wolne jak glut na szybie.. i nie nadaje się do zdjęć para-reporterskch i wakacyjnych..
Z nowych żaden tej serii nie dorównuje.
Jeśli jakiś znasz, to napisz.

Niedawno byliśmy z kolegą na foto-sesji (w parku, nad Wisłą itp). On z Canonem 1000d + chamski kicior 18-55, a ja z Canonem G11
Jakbyś nie mącił, to 1000d wygrywa!! (pod kątem jakości zdjęć, ostrości, odwzorowania kolorów itp). ! I niech mi nikt nie wmawia, że to to samo.
Podobny jest Lumix lx-3 i Samsung ex-1
przetestowałem kilka spośród najnowszych super-kompaktów i .. kupa.

Nikkor 18-55 vr to całkiem przyzwoity kit, a 18-105 to naprawdę bardzo dobry kit (tak niektórzy go określają)

pzodro
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.10.2010 12:17

janniko napisał(a):generalnie fajna sprawa z tym poznawaniem i wybieraniem aparatu..

Pewnie fajna, ale absorbująca, jak diabli.

Ja już jestem niemal zdecydowany na używany (czasem na allegro sprzedają sklepy, co jest chyba pewniejszą opcją) :
- canon 400D (450D)
- canon 1000D
- nikon 80D
- nikon 3000D
lub coś w tym rodzaju.

Starsze modele nie posiadają pewnych fukcji - np wolałbym mieć podgląd na żywo (zdjęcia ze statywem), choć można sobie poradzić i bez tego. Nie bardzo wiem natomiast na ile ważny jest praktycznie rzecz biorąc system czyszczenia matrycy. Wydaje mi się dość istotny, ale może ktoś mnie oświeci w tym względzie. Może się mylę, ale istotny wydaje mi się również punktowy pomiar światła. No i funkcja Auto Lighting Optimiser. Funkcje te nie warunkują oczywiście kupna aparatu, ale co by szkodziło, gdyby były? :lol:

janniko napisał(a):za tą samą kasę mogę kupić
1. Nikon D80 (przebieg - 32 tyś) + 18-55 (bez vr)

Bez vr bym raczej nie brał.

Piotrek_B napisał(a):Lustro ma sens przy dobrej optyce - jak będziesz jechał tylko na mniej lub bardziej dziadowskim kicie to nie jeden kompakt Cię przebije

I znowu być może, że się mylę, ale myślę, że ma sens nawet z kitami, bo oprócz optyki są i inne ważne elementy np szybkość, a te kity, przynajmniej niektóre wcale nie są takie dziadowskie. No i tak, czy owak, masz cel w życiu: wziąwszy pod uwagę ilość i cenę potrzebnych obiektywów będzie to cel aktualny do końca życia. :wink: :lol:

Ps. Zapytałem 4-letniego wnuka, jaki mam kupić aparat. Powiedział, że czerwony. Co Wy na to? :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.10.2010 12:33

jan_s1 napisał(a):Ps. Zapytałem 4-letniego wnuka, jaki mam kupić aparat. Powiedział, że czerwony. Co Wy na to? :D

Że wskazał na Pentaxa K-x.

Ma gust.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 13:56

janniko napisał(a):Nie ma BATA!!!!!!!!!!!!
Pokaż mi kompakt, który sprosta np. choćby nawet zwykłemu Canonowi 1000d + kit 18-55 vr!
Od razu kupuję.
Jedyny kompakt który jako-tako w miarę blisko był tanich lustrzanek (z kitem) to była seria Nikona cp 5700, 8700, 8800!
Potem już nic w tej klasie nie wyszło!
Ale to cacko jest wolne jak glut na szybie.. i nie nadaje się do zdjęć para-reporterskch i wakacyjnych..
Z nowych żaden tej serii nie dorównuje.
Jeśli jakiś znasz, to napisz.

Janek, sorki wyskakuje z dyskusji bo to nie ma sensu - tyś się k...... "literatury" za dużo w necie naczytał i efekt widać.
Jesteś idealnym celem dla speców od marketingu :lool:
:papa: :papa: :papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 16.10.2010 14:31

Pentaxy k-x też są czarne bo właśnie takiego mam.

jan_s1 napisał(a):Starsze modele nie posiadają pewnych funkcji - np wolałbym mieć podgląd na żywo (zdjęcia ze statywem), choć można sobie poradzić i bez tego. Nie bardzo wiem natomiast na ile ważny jest praktycznie rzecz biorąc system czyszczenia matrycy. Wydaje mi się dość istotny, ale może ktoś mnie oświeci w tym względzie. Może się mylę, ale istotny wydaje mi się również punktowy pomiar światła. :lol:

Mam też już zebrane bardzo krótkie doświadczenie z używania lustrzanki.

Podgląd na żywo jest mi niepotrzebny, sam aparat jest o wiele cięższy niż nasz kompakcik canon 710is i utrzymanie go przed nosem i wykonywanie zdjęć z machającym się z przodu obiektywem jest za trudne dla mnie. Dlatego robię przez wizjer i zmieniam nastawienia i pstryk.

System czyszczenia matrycy okazał się nie do wyszorowania kilku bardzo widocznych małych okrągłych plamek (pojawiły się już po 2 tygodniach od zakupu aparatu). Ręczne czyszczenie polecane na forach za pomocą pałeczek do uszu wyczyściło matrycę bardzo skutecznie.

Bardzo lubię używać punktowego pomiaru światła. Nie wiem dlaczego przecież 11- punktowy widzi cały kadr a jednak ten 1 punktowy częściej używam.

Podobno jeden z najlepszych kitów, kit do pentaxa (18-55) okazał się do KITU. Po jednym urlopie natychmiast w pośpiechu szukaliśmy czegoś co go zastąpi.

To tak w skrócie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.10.2010 15:58

Lidia K napisał(a):Pentaxy k-x też są czarne ...

O ile się orientuje, to tylko k-x'y, w przeciwieństwie do konkurencji,
oferują spory zakres barw obudowy, w tym czarny, niebieski, biały
i, właśnie, czerwony.

Inne firmy nie są tak wesołe w doborze barw i robią tak jak zalecał ś.p. pan Ford. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaką cyfrówke wybrac? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone