Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką cyfrówke wybrac?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.10.2010 14:52

janniko napisał(a):...
ale i tak w wielu sytuacjach Nikony mi się podobają... żadnym aparatem nie uzyska się wrażenia takiej żylety!
:P

Rafał ma Canona, ja mam Nikona Rysiek ma Sony ;)

Żyletowatość zależy od szkła a nie od puszki ;)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.10.2010 15:39

Leszek Skupin napisał(a):
janniko napisał(a):...
ale i tak w wielu sytuacjach Nikony mi się podobają... żadnym aparatem nie uzyska się wrażenia takiej żylety!
:P

Rafał ma Canona, ja mam Nikona Rysiek ma Sony ;)

Żyletowatość zależy od szkła a nie od puszki ;)

Leszku, wiem że szkła nadają ostrości i wyrazistości

Ale napisałem wyraźnie WRAŻENIA żyletowatości..

może użyłem złego określenia
chodzi mi o odwrotność canonowskiej pastelowej kolorystyki..
nie wiem jak to ująć

A czy twoim zdaniem coś odróżnia zdjęcia wyplute z Nikona od zdjęć z Canona? (uwzględniając wyłącznie body)
jeśli tak, to co?

:P 8O
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.10.2010 15:56

Wiesz Rafał nigdy raczej nie wrzucił tu surówki ;) a z Canonem nigdy nie miałem styczności ;) Te zdjęcia to kwestia obróbki raczej ;)

Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2010 19:23

janniko napisał(a):A czy twoim zdaniem coś odróżnia zdjęcia wyplute z Nikona od zdjęć z Canona? (uwzględniając wyłącznie body)
jeśli tak, to co?

Janek, nie pękaj, kupuj sprzęt, cykaj fotki a resztę zrobi za Ciebie Photoshop :P
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 01.10.2010 20:01

Piotrek_B napisał(a):
janniko napisał(a):A czy twoim zdaniem coś odróżnia zdjęcia wyplute z Nikona od zdjęć z Canona? (uwzględniając wyłącznie body)
jeśli tak, to co?

Janek, nie pękaj, kupuj sprzęt, cykaj fotki a resztę zrobi za Ciebie Photoshop :P

Co prawda to do janniko, ale do mnie też pasuje. :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.10.2010 21:58

no.. muszę wydać tę kasę (co mi bokiem wpadła) bo się rozpłynie i aparata nie budjet :(
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 03.10.2010 09:35

Jeżeli choć przez chwile zaświtał Ci pomysł zakupu N D80, to nie zastanawiaj się ani chwili dłużej i kupuj!

Jeżeli ktoś na siłę chciałby się przyczepić do N D80, to można by pomarudzić na brak stabilizacji w body, ale przy zastosowaniu obiektywów VR ten problem przestaje istnieć.

Przy zakupie lustrzanki warto dodatkowo pomyśleć o ergonomii, tzn. o rozmieszczeniu wszystkich pstryczków i pokręteł... Dwa kółeczka w Nikonie D80 są naprawdę wspaniałe i obsługa tegoż jest (dosłownie) intuicyjna. Ja dodatkowo ustawiłem sobie pod przyciskiem funkcyjnym sposób pomiaru AF i niczego mi więcej do szczęścia nie potrzeba...

Sposób oddawania barw można sobie zdefiniować w menu, ale nie warto, bo lepiej pstrykać standardowe Rawy i później ewentualnie skorygować w PS.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.10.2010 18:23

janniko napisał(a):no.. muszę wydać tę kasę (co mi bokiem wpadła) bo się rozpłynie i aparata nie budjet :(

No i co? Jesteś już na coś zdecydowany?

smer dobrze pisze, mnie już wcześniej Rafał ustawił na N D80. Pomimo zrozumiałych ograniczeń (kasa :lol: ) zdecydowałem się na lustrzankę. Po kilkudniowym ślęczeniu nad różnymi opcjami uznałem, że N D80 to jest to. Boję się jednak brać kota w worku. Chciałbym go wcześniej obejrzeć. Daję sobie na to 2-3 miesiące. W ostateczności mam plan B - nowy Optimus E-420. Wiem, że porządne szkła do niego są diablo drogie, ale podobno te dwa standardowe nie są najgorsze.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.10.2010 19:07

jan_s1 napisał(a):... mam plan B - nowy Optimus E-420...
Znam stare Olympusy E-420 :lol:

Ten twój plan B zakłada zakup nierozwojowego systemu, którego nawet producent wysyła do piachu ... Oni teraz PEN'y będą próbowali wciskać ...

To już lepiej zobacz Alfy 230, 290 ... 230 z kitem 18-55 masz nową za 1250.00 .-,
a możesz dokupywać stare, b.dobre, obiektywy Minolty.

Olympus zeżre cię w kosztach obiektywów i skończysz z kitem 14-42 i starym body.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.10.2010 19:23

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):... mam plan B - nowy Optimus E-420...

Ten twój plan B zakłada zakup nierozwojowego systemu, którego nawet producent wysyła do piachu

Nie wykluczam stworzenia planu C. :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.10.2010 05:43

Mój plan już od dawna zakłada dwa aparaty:
Canon 400d
Nikon D80

był jeszcze Nikon D5000 (syn kolegi ma i bardzo zacna zabawka), ale chyba mnie nie będzie stać.. :(

No i wciąż jeszcze walczę z pokusą poprzestania na Canonie G11...

mój budżet pozwala mi na:
C 400d + Tamron 17-50
N D80 + Nikkor 18-105

też chcę kupić w Krakowie, bo nie chcę kota w worku..

PS
Kurde! Jak to żółtko nie elegancko wygląda! Wolałbym już jakąś niebieską lub różową karteczkę (Pitorze_B nie da się w drodze wyjątku różową albo ostatecznie czarną?)
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 04.10.2010 10:50

janniko napisał(a):Mój plan już od dawna zakłada dwa aparaty:
Canon 400d
Nikon D80

był jeszcze Nikon D5000 (syn kolegi ma i bardzo zacna zabawka), ale chyba mnie nie będzie stać.. :(

janniko, a po jaką chorobę chcesz się pchać w Nikona D5000? On nie chodzi w tej samej wadze z D80...

Analogia otwierająca oczki:
Mój plan już od dawna zakłada dwa samochody:
Audi A4
VW Passat

był jeszcze Nissan Micra (syn kolegi ma i bardzo zacna zabawka), ale chyba mnie nie będzie stać.. :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2010 16:21

janniko napisał(a):Kurde! Jak to żółtko nie elegancko wygląda! Wolałbym już jakąś niebieską lub różową karteczkę (Pitorze_B nie da się w drodze wyjątku różową albo ostatecznie czarną?)

Janie,
no nie osłabiaj mnie :roll:
Różowy ??? 8O
A co Ty na gejowo.pl się przestawiłeś czy za dużo Dody się naoglądałeś ? :lol:
Niebieski kolor już masz w avatarze to by Ci się zlewał z kartką
Czarny ? To jakoś tak za ponuro.
A żółty to kolor nadzei, jakbyśmy mieli teraz Wielkanoc to byłbyś trendy :lol:
Generalnie, masz teraz bardzo gustowny i rzucający się w oczy avatar - nikt nie przejdzie obok niego obojętnie :lol:

A wracając do tematu przewodniego....
Z jedną rzeczą celujesz bardzo dobrze (choć nie wiem czy masz tego świadomość)
Leszek już Ci pisał, że "żyletę" na fotkach nie robi body tylko szkło.
Ten Tamron 17-50 mm to jest to !.
I dodatkowo ze stałym światłem 2,8 w pełnym zakresie ogniskowych.
Niedługo wywalam swojego kita na rzecz właśnie tego szkiełka.

Kupuj jak masz kasę bo im więcej będziesz pytał, tym mniej będziesz wiedział a kasa Ci się rozpłynie w międzyczasie na inne pierdoły.

Jakbyśmy rozmawiali tu na poziomie fotografów - zawodowców to każdy szczegół miałby znaczenie w dyskusji.
A tak, dla nas amatorów to tylko bicie piany w stylu "wojenek podjazdowych": Canon vs. Nikon vs. Sony vs. Pentax itd,
których w sieci jest cała masa.
Każdy z tych aparatów ma swoje plusy i minusy bo jakby któryś z producentów był ideałem to by inne firmy popadały jak muchy.
Ale jeden punkt mają wspólny - to nie są zabawki tylko kawał dobrego sprzętu.
I to rozwojowego bo z czasem sam dojdziesz do wniosku o co go rozbudować - a kompakt czy hybryda nie da Ci takich możliwości.
Pozdrav
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.10.2010 19:49

No tak...
Z tym D5000 to pomysł głównie wyłuskał się stąd, że zasugerowałem się pewną sugestią, że lepiej kupić nowe body... albo używkę ale tylko z pewnych rąk...
właśnie pewne pewne ręce mi się wyślizgły i facet chyba zrezygnował ze sprzedaży C 400d... a ostrzyłem sobie ząbki..

I bądź tu mondry:
jedni mówią, że body nie ma znaczenia, że ważne jest szkło
ale jak chcę kupić np. D5000 to od razu larum jest, że to Nissan Micra..
:P :P :P

Jeśli tylko znajdę w miarę "pewne rence" to biere alba C 400d bąć N d80
no bo cenowo to jedyne dwa modele dla mnie osiągalne..

PS
Piotrze_B
rozumiem, że niebieski, czarny i różowy odpada
ale może np. zielony!?
To taki pogodny i łagodny kolor.. zupełnie jak mój charakter..
No, albo przynajmniej fiolet.. symbolizował by moje proklerykalne poglądy..
ten żółty to taki pisklaczkowy.. nie przystoi do mojego poważnego wieku..
pzodro
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.10.2010 20:56

Przepraszam, jakoś mi umknęło za co Janek, Jan, przepraszam,
tę kartkę dostał, ale w sumie to grzeczny jest,
a ja mam, akurat, przypadkiem, pod ręką, taką bardziej do forum kartkę pasującą

Obrazek

Może by pasowała bardziej, niż te piłkarskie (?) oznakowanie?
Oczywiście jeżeli byście obaj reflektowali ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaką cyfrówke wybrac? - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone