Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką cyfrówke wybrac?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.09.2010 07:50

...napiszę tak - co chciałeś tym zdjęciem pokazać ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.09.2010 08:13

Jacek S napisał(a):...napiszę tak - co chciałeś tym zdjęciem pokazać ?

Czy ty nie bywasz czasem na forum użytkowników mojego aparatu? :?

Jakbym już to gdzieś słyszał ...

Pokazać to ja chciałem szerokim ujęciem, ale, pomału,
okroiliście mi to zdjęcie do takiego kadru, a teraz się pytacie po co?

Dziecko w Budapeszcie chciałem pokazać:lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.09.2010 08:47

weldon napisał(a):Czy ty nie bywasz czasem na forum użytkowników mojego aparatu? :?
Jakbym już to gdzieś słyszał ...

A jaki Masz aparat?
Chyba mnie z kimś Pomyliłeś...

weldon napisał(a):Pokazać to ja chciałem szerokim ujęciem, ale, pomału,
okroiliście mi to zdjęcie do takiego kadru, a teraz się pytacie po co?

Ja nic nie kroiłem.

weldon napisał(a):Pokazać to ja chciałem szerokim ujęciem,...
Dziecko w Budapeszcie chciałem pokazać:lol:

A ja widzę, maszt, resztkę jakiejś budowli po prawej, dłoń bez podparcia, uda/biodra, niewyraźne miasto (Mława?) a raczej drzewa i coś za drzewami, i włosy...

...ale ja się nie znam i de gustibus non est disputandum.

A poza tym chyba nie w temacie jesteś(my). :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.09.2010 18:29

Jan - jaki aparat wygrał?
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 01.10.2010 08:48

Jacek S napisał(a):Jan - jaki aparat wygrał?

Aparat mam nadzieję kupić gdzieś w grudniu (byle nie po południu :lol: )

Mam więc jeszcze sporo czasu na myślenie i porównywanie. Jednak coraz bardziej skłaniam się w kierunku opcji zaproponowanej przez Rafała - pytanie tylko,czy to będzie używany Nikon D80. Boję się kupować nie wiadomo,od kogo, bo może mi wcisnąć jakiś szmelc.
Przymierzam się i do nowej lustrzanki, ale obawiam się, że nowa (z najtańszej półki oczywiście) może nie być lepsza od używanego D80.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 01.10.2010 09:04

Janek - pole, pole :wink:

Szukaj osób które się apgrejdują na "wyższy model", albo "zmienieją system :twisted: ". Po profilach z allegro, czy forum N widać, czy ktoś jest amatorem, czy nie :wink:

Aparat musi mieć dowód zakupu (paragon) i kartę gwarancyjną (najlepiej także fabryczne pudełko) - ważne, żeby był jak najmłodszy (D80 były w sprzedaży na pewno w roku 2008, sztuki będą i z 2009) .

Stan zużycia widać po gumach, po gripie, po górnym wyświetlaczu. Jak body brutanie spotkało sie z ziemią to też trudno to ukryć - będą widoczne odpryski plastkiu, czy wgięcia w obudowie.

Spoko dasz radę - no ale... Twoja kasa, Ty wybierasz :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.10.2010 09:19

...szkoda...a miałem taki chytry plan...Tobie sprzedać swojego (w idealnym stanie + dodatki)... a poprosić Rafała żeby mi kupił ładnego, używanego D80...

:lol:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 01.10.2010 10:06

http://allegro.pl/nikon-d80-body-i1246602817.html

http://allegro.pl/nikon-d80-jak-nowy-i1253078232.html

To są przyzwoite (choć pierwsze z brzegu) oferty - w miarę, bez rewelacji. Ale pojechać, pomacać, przestrzelać... potargować - i za 1200 zeta można by brać :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.10.2010 10:11

...jeszcze oczko...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.10.2010 12:34

Weldon
Czy ta pani z walącym się pomnikiem (lub ewent. krzywym horyzontem) to zrobiona jest Fuji H10?
Jeśli tak, to napisz kilka słów o tym kompakciku, bo nie dawno jeszcze brałem go pod uwagę.. ale wykreśliłem.. bo mnie jakość zdjęć nie zadowala. Bawiłem się nim w sklepie i w dłoniach leży wyśmienicie, funkcjonalność też świetna, zoom mniamniuśny i jak na taki hiper-zoom to niezła ostrość przy x30.
tylko ta jakość zdjęć.. no, ale przy takim zoomie nie ma co liczyć na żyletę!
Miałem też przez kilka dni w domu F S200exr i zdecydowanie wolałbym HS10!!!
Canon SX20 (30)is też hm.. nie zabardzo. Ta sama jakość fotek.
Lumix fz38 .. no cóż. Miałem fz18. Najpierw mnie zachwycił, ale po miesiącu zniechęcił i sprzedałem go.
Dopiero Nikon cp8800 zaspokoił mnie w zupełnej zupełności. Jakością zdjęć przewyższa inne hybrydy. Niestety jednak to stara konstrukcja i okropny muł! Wolny jak ślimak przed deszczem.
O TU - moje gnioty N8800

a tu kolega "fachowiec" robił Nikonem cp8799
gnioty kolegi - N 8700

Jakoże po dłuższym szukaniu godnego zastępcy N8800 wśród hybryd nic nie znalazłem, postanowiłem się zalutrzyć i po dłuższych eliminacjach, wybór padł (na daną chwilę) na Canon 400d lub Nikon D80.
Skłaniam się do Canona 400d, bo lubię to pastelowo-ciepłe odwzorowanie kolorów canonowskie (mam Pałerszprota A610 i bardo lubię zdjęcie z niego).
Z kolei Nik D80 wypluwa zdjęcia-żylety (np. + nikkor 18-105), ale z kolie nie przepadam za chłodną kolorystyką zdjęć nikonowskich.

na razie sprawdzam i macam i wyszukują
czekam na odpowiedź znajomego, który będzie sprzedawał 400d i wiem że są to b. pewne ręce i aparat jest w super stanie (ok. 15 tyś klipnięć)

pozdro
Janie - a rozważ jeszcze Nikon P100, fajne ma recenzje i opinie użytk.
Sonoltę i Kodaki wyklucz od razu .. von.
Only Canion, Fuj lub Nikoś ..

PS
Rozważam jeszcze Canona G11 lub Lumixa LX5 .. ale chyba raczej nie rozważę.. macałem, pstrykałem i .. ottaksobie..
pozdro
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 01.10.2010 13:03

janniko napisał(a):...Z kolei Nik D80... nie przepadam za chłodną kolorystyką zdjęć nikonowskich...

D80 ten problem nie dotyczy - ten model ma jeszcze starą matrycę CCD.

PZDR

PS
Firma N otrzymała już ode mnie kilka faktur za reklamę ich produktu :wink:
Ostatnio edytowano 01.10.2010 13:04 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.10.2010 13:04

I jeszcze jedno pytanie - FZ50/FZ38 i D80 - oba mają CCD tak więc czy nie zamienił stryjek...?
W szkle tkwi zagadka?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 01.10.2010 13:18

Jacek - wymienna optyka, wielkość matrycy i korzyści z tym związane, AF, algorytmy zapisujące obraz... no jest parę obiektywnych różnic między k. a l.

Tylko - jeżeli kompakt Cię nie ogranicza to nie ma o czym mówić. No ale czegoś nieraz zaczyna brakować... :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.10.2010 14:05

Rafał K napisał(a):
janniko napisał(a):...Z kolei Nik D80... nie przepadam za chłodną kolorystyką zdjęć nikonowskich...

D80 ten problem nie dotyczy - ten model ma jeszcze starą matrycę CCD

A no właśnie ja miałem na myśli (piszą o chłodnej kolorystyce) starsze modele, chociażby jak mój N8800, i podobnie jak D40 lub D60, którymi niedawno się bawiłem i D70s (miałem przez tydzień). Wydaje mi się, że w np. N d5000 i d300 nie mają już tego "problemu", ale może to zludzenie.
Szczególnie przeszkadza mi nikonowskie odwzorowanie odcienia skóry - niebieskae w cieniu i czerwonawo-brązowym przy użyciu lampy oraz "przyczerwienianie" szarości przy słabszym świetle.
Czasem to dodaje uroku, a czasem przeszkadza. To można lubić lub nie.. he he..
ale i tak w wielu sytuacjach Nikony mi się podobają... żadnym aparatem nie uzyska się wrażenia takiej żylety!
:P
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 01.10.2010 14:32

Janniko - z tego co się orientuje to problem "sinawej" kolorystyki surowych obrazków dotyczy właśnie nowych cmos'ów nikona. Gdyby d300 i d700 dawały przyzwoity kolorystycznie obrazek bez zaawansowanej obróbki to konkurencja - jak mniemam - mogła by zwijać manatki :wink:

Zresztą ciepłe, zimne... piwo jak zimne to dobre :wink: kolory może też :lol:

PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaką cyfrówke wybrac? - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone