Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką cyfrówke wybrac?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.03.2010 14:23

Kalibracja polega albo na kalibracji aparatu wg wzorca jeśli AF nie trafia w wybrany punkt albo na kalibracji obiektywu. Jeśli kupujesz Canona i do tego np Tamrona, to Canon obiektywu Ci nie skalibruje tak więc musisz oddać do serwisu Tamrona oczywiście z Twoim body i tu często słyszałem o przypadkach że serwis poległ. Pozostawała wymiana szkła na inny a jeśli i to nie pomagało pozostawał zwrot pieniędzy, tylko kto chce takich przepraw. Jeśli sprzęt jest nowy robią to w ramach gwarancji, jeśli używany to koszt kalibracji wynosi przykładowo w Sigmie od 250 zł w górę więc są to znaczące pieniądze.

Edit: Kompakt jak najbardziej może się zbliżyć do lustrzanek ale tylko w pewnych kategoriach. Kompaktem nigdy nie uzyskasz efektu jaki daje np szkło portretowe typu 85/1,4 no i szybkość AF w lustrzankach jak na razie bije na głowę wszystkie kompakty i jak sądzę długo jeszcze tak pozostanie :wink:
Ostatnio edytowano 11.03.2010 14:32 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 11.03.2010 14:30

kulka53 napisał(a):Ten Tamron 18-50 to

17-50 - to robi różnicę :lol:
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 11.03.2010 14:31

Rysio napisał(a):Kalibracja polega albo na kalibracji aparatu wg wzorca jeśli AF nie trafia w wybrany punkt albo na kalibracji obiektywu. Jeśli kupujesz Canona i do tego np Tamrona, to Canon obiektywu Ci nie skalibruje tak więc musisz oddać do serwisu Tamrona oczywiście z Twoim body i tu często słyszałem o przypadkach że serwis poległ. Pozostawała wymiana szkła na inny a jeśli i to nie pomagało pozostawał zwrot pieniędzy, tylko kto chce takich przepraw. Jeśli sprzęt jest nowy robią to w ramach gwarancji, jeśli używany to koszt kalibracji wynosi przykładowo w Sigmie od 250 zł w górę więc są to znaczące pieniądze.

wszystko Jak Rysio prawi Mysle , ze nie będzie konieczności kalibrować szkło . Chyba , ze przez długie użytkowanie zaobserwujesz , że celność focusa kuleje Ja kalibrowałam Sigmę , którą zmordowałam i właśnie w ramach gwarancji za free .To są jednak sytuacje tzw wyjatkowe Musiz uważnie sprawdzic przy zakupie jaką ma celnosc i czy wszystko jest ok
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 11.03.2010 14:36

Niektóre body np. canon 50D ma tzw. mikroregulację. Czyli sam możesz sobie troszeczkę zniwelować problemy FF i BF dla różnych obiektywów. Ale po pierwsze jest to mikroregulacja (czyli większych odchyleń raczej nie skorygujesz), a poza tym słyszałem, że część osób twierdzi, że to nie za bardzo działa - może nie potrafią tego używać :?: Nie wiem.
Sony jest najlepsze, to wiadomo :wink: ale też miewa podobne problemy. Najlepiej chyba radzi sobie z tym Nikon. Ale to informacja tylko ze słyszenia.
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 11.03.2010 14:44

Muliness napisał(a): Fajnym miejscem gdzie mozna sobie wypróbować sprzęt są targi fotograficzne . Zapraszam do Łodzi w kwietniu;)

Szkoda tylko, że nie można tam kupwać :cry: No chyba, że się mylę.
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 11.03.2010 14:53

marcin_es napisał(a):
Szkoda tylko, że nie można tam kupwać :cry: No chyba, że się mylę.

Na niektórych stoiskach można ale ale nie jest tak pięknie ;) Co roku jest wielkie stanowisko Sigmy wszystkie produkowane przez nich szła podchodzisz dajesz dowód osobisty wkręcasz do swojej puchy i testujesz i tak do znudzenia . Kupowałam w tamtym roku stałkę 30/ 1,4 i wprawdzie nie mogłam jej tam kupic ale wpróbowałam ją i zamówiłam potem z ich strony.
Napewno plusem jest ze naprawdę mozna wszystkiego dotknąć Ja w tym roku pojadę tam po oglądać statywy Mój jest stary i rozklekotany i chcę sobie kupic nowy . Ceny masakra chciałam z włókna węglowego ale zobaczymy. Ja jestem dośc miernych gabarytów i już czasem mam dość dźwigania
Naprawde te targi polecam jest też dużo gadżetów albumy fotoksiażki i inne ale sprzętu też bardzo dużo Tylko skąd kasę.. brać :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.03.2010 14:56

A kiedy, tak dokładniej?
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 11.03.2010 15:02

weldon napisał(a):A kiedy, tak dokładniej?

http://www.mtl.lodz.pl/fair/web/index/id/115
25-27 marca
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.03.2010 15:16

weldon napisał(a):A kiedy, tak dokładniej?

... to TAM Ci dopiero namieszają...poproś o i do pomocy Muliness... może Cię obroni przed tymi panami z Leicą...:).... Ona ma blisko !!!! ;)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 11.03.2010 15:19

mariusz-w napisał(a):
... to TAM Ci dopiero namieszają...poproś o i do pomocy Muliness... może Cię obroni przed tymi panami z Leicą...:).... Ona ma blisko !!!! ;)

:D :D :D Będe odstraszać wszystkie babsztyle , które bedą się na Ciebie rzucać heheheh ale chyba bedziesz protesował !!
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.03.2010 15:43

Daniellos76 napisał(a):Witam ....

Witam

Mam S5 i jestem zadowolony. Na to co potrzebuje to daje rade. Ma niezly zoom, kreci wystarczajaco czytelne i plynne firmy. Prosty w obsludze a i tak wiekszosc na AUTO jedzie :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.03.2010 09:12

Rysio napisał(a):...Leszka dziś ponoć nie ma więc napiszę, że Sony jest najlepsze :twisted:

Widziałem Obrazek :lol:
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 12.03.2010 11:44

jack007 napisał(a):Witam
Ma również dylemat związany z wyborem dobrego aparatu .Myślałem o jednej lustrzance : Nikon D5000 z obiektywem Nikkor 18-105mm VR i o kompaktach CANON PowerShot SX 20 IS i Sony Cyber-shot DSC-HX1.Który waszym zdaniem jest godny polecenia i będzie długo słuzył??
Ja skłaniałbym się do Sony?

Nikon D5000 i koniecznie z obiektywem VR. Choc to KITowy obiektyw, to nie będzie zawodu.
A później jak Cie wciągnie, to zostaje Ci tylko gromadzenie obiektywów, hehehe....

Inna sprawa, że lustrzanka, to wyjątkowo nieporęczna zabawka i trzeba mieć tego świadomość.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 12.03.2010 11:55

kulka53 napisał(a):OK :oops:

To będzie druga nasza lustrzanka, pierwszą jest analogowy Canon EOS 300 + kit 28-90

Macałem D5000. W porównaniu z moim D80 to zabawka dziecięca, a nakręcanie filmów i podgląd w wyświetlaczu, to dla mnie niepotrzebne gadżety... Dołóż lepiej parę zł i kup coś uczciwego, bo to przecież zakup na lata. Aha, tak na marginesie, to ten D5000 jest całkiem porządnie wykonany.

Do nikona można dokupić za 1600zł obiektyw 70-300 - dobrze ostrzący i z podwójnym systemem stabilizacji. Inne szkiełka też w przystępnych cenach.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.03.2010 15:22

ciekawostka z GW

http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,7648797,Aparat_40_megapixeli.html

:wink:

nie wiem dlaczego część adresu nie robi się niebieska :oops: :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaką cyfrówke wybrac? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone