Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jaka cena dojazdu do makarskiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marymih
Turysta
jaka cena dojazdu do makarskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) marymih » 09.07.2006 21:11

wybieramy sie 1 sierpnia do makarskiej samochodem.Czy ktos wie jaki byłby ogólny koszt dojazdu opłaty np.za autostrade, winiety(bez ceny benzyny czy też gazu)
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 09.07.2006 21:22

Moje koszty wyprawy do cro to zawsze około 800 zł
marymih
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marymih » 09.07.2006 22:31

Czyli 400 zł w jedna strone same koszty autostrad i winietek?Troche dużo!!!
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 09.07.2006 22:43

Autostrady + winiety ok.300 max. w dwie strony.
Wpisz w wyszukiwarkę a wszystko znajdziesz.
forum/search.php
tatuś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tatuś » 10.07.2006 08:31

winietka tygodniowa na Słowację 150 SKK (ok. 20,- PLN)
winietka tygodniowa na Węgry 1360 HUF (ok. 20,- PLN)
winietka tygodniowa Czechy 7EUR(!) - nie miałem koron
mam nissana tino (wielkości scenica) i policzyli mi to za busa do 3,5t, bo wysokość samochodu większa niż 130 cm (?!)
winietka tygodniowa Austria - 7 EUR
autocesta granica H/CRO - Zagreb 44 HRK (ok. 25,- PLN)
autocesta Zagreb - Split 156 HRK (ok. 90,- PLN)
sprawdziłem osobiście w ubiegłym tygodniu
najlepiej płacić w walucie kraju, przez który przejeżdżasz, bo np. Słowacy nie przyjmują zapłaty za winietkę kartą (za paliwo - tak)
w waluty zaopatrz się w kantorze przy polskiej granicy, bo w Czechach, na Węgrzech i w Słowacji kantorów jest mało
w Chorwacji przyjmują na autostradzie Euro, resztę też wydają w Euro, ale przelicznik jest kiepski, no i zaokrąglają w górę do 50 eurocentów, a mniejszych nominałów nie przyjmują
paliwo wszędzie nieco droższe niż w Polsce (poza BiH), ale można wytrzymać
wszędzie zatankujesz płacąc kartą
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 12.07.2006 19:21

tatuś napisał(a):autocesta granica H/CRO - Zagreb 44 HRK (ok. 25,- PLN)
autocesta Zagreb - Split 156 HRK (ok. 90,- PLN)
sprawdziłem osobiście w ubiegłym tygodniu

to są ceny w jedną stronę, prawda?
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 12.07.2006 21:49

To zalezy. Przykładowo mając winietkę 10 dniową można wykorzystac tam i z powrotem, ale trzeba zmiesic się z powrotem w tych 10 dniach. Warto czasami rozważyc zakup winiety miesiecznej...
A co do płacenia na bramkach to oczywiście koszt jednorazowego przekroczenia bramki.
Ja właśnie wczoraj wróciłem... jadąc do Cro winietkę zakupilem tylko na Słowacji, o Austrii prawde powiedziawszy zapomniałem, a na Słowenii i Chorwacji no to oczywiście bramki (tu nie da się zapomnieć) :twisted:
Ceny takie jak podał wyżej Tatuś. Ja jednak nie mialem problemu na Slowacji w placeniu kartą za winietkę.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 13.07.2006 20:38

nie chodzi mi o winiety w CZ, SK czy A, ale o przejazd Zagreb-Split i z powrotem ;)
156+44 HRK (czyli jakieś 115 zł) w jedną stronę?
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 13.07.2006 22:55

marymih napisał(a):wybieramy sie 1 sierpnia do makarskiej samochodem.Czy ktos wie jaki byłby ogólny koszt dojazdu opłaty np.za autostrade, winiety(bez ceny benzyny czy też gazu)

Ale nie piszesz skąd jedziesz: z Gdańska czy z Cieszyna? Róznica kilkaset kilometrów.
W każdym razie ja jadąc z Bytomia do Baśki Vody (miejscowośc ok. 10 km przed Makarską) przez Czechy - Austrię - Słowenię - 1210km w jedną stronę 100% jazdy na LPG: na paliwo i winiety wydawałem ok. 520-540 PLN (TAM i SPOWROTEM) - przy czym w Chorwacji autostrada jechałem tylko do Karlovaca - potem zwykłą drogą - to dało oszczędnośc ok. 170 PLN.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone