Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka była, jaka będzie pogoda w Chorwacji ?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszpir
Croentuzjasta
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 24.06.2015 18:07

alycja napisał(a):a my w tamtym roku mieliśmy piękna pogodę ani jednej chmurki

Wszystko niestety zależy od szczęścia i ... terminu ...

Ja gdybym w tamtym roku pojechał od 12.06 do Chorwacji to musiałbym polubic polara i parasol , bo były wtedy gwałtowne burze , ulewy i było zimno ...
A później pod koniec czerwca zaczęło się robic ładnie ...
W tym roku widzę że było bardzo podobnie , też były ulewy , choc w tym terminie mniej ...

Ale widac niestety że trafienie na super pogodę na Chorwacji na CAŁY wyjazd to też trzeba miec szczęscie ...

My na razie jesteśmy zadowoleni , bo od soboty popołudnia mamy ładną pogodę , choc niestety temperatura powietrza jak i temperatura morza jest niższa niż 2 lata temu mimo że 2 lata temu byliśmy ponad tydzień wcześniej ...

Zapewne w lipcu i w sierpniu szansa na super pogodę moocno wzrasta , ale my nienawidzimy tłoków i korków i staramy się jeździc na urlop w czerwcu ...
I raczej samochodem w lipcu/sierpniu bym się nie wybrał samochodem ...
Szkoda nerwów ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2015 18:15

kaszpir napisał(a):...
Ale widac niestety że trafienie na super pogodę na Chorwacji na CAŁY wyjazd to też trzeba miec szczęscie ...
...
I raczej samochodem w lipcu/sierpniu bym się nie wybrał samochodem ...
Szkoda nerwów ;)

Jeździmy do cro od nastu lat, zawsze był masymalnie 1 dzień mało plażowy choć kąpiele i tak były bo woda ciepła

Jeżdzimy zwykle w 2 połowie sieprnia, czasami 2 połowa lipca. Jestem z tych nerowych ale mimo ze jeździmy samochodem to nic nerwowego nam się nie przytrafiło :)

Zeszły tok był podobno najgorszy pogodowo od bardzo długiego czasu i faktycznie na 12 dni pobytu w 2 połowie sierpnia 1 dzień prawie cały czas padał deszcz
Konik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konik » 24.06.2015 18:53

Zeszły tok był podobno najgorszy pogodowo od bardzo długiego czasu i faktycznie na 12 dni pobytu w 2 połowie sierpnia 1 dzień prawie cały czas padał deszcz[/quote]

W ubiegłym roku pomiędzy 31.08 - 10.09.2014 - 6 dni lało/pochmurno. W nocy z 2 września na 3 pomiędzy Makarska a Tucepi wyrywało palmy z korzeniami.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 25.06.2015 06:12

Wczoraj przeczytalismy artykuł w naszej regionalnej Gazecie gdzie meteorolog akcentuje, że suche i ciepłe lato będzie tylko nad Bałtykiem a plaże na Bałkanach i zach,. Europy z racji beznadziejnej pogody będą puste:(podłamaliśmy się, oby jego wróżby się nie spełniły. http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /150629851
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2015 06:47

Na 3 dni do przodu nie potrafią przewidzieć a co dopiero na 2 m-ce, nie wierzę tym wróżbitom :)

Muszą pisać że pogoda w Polsce będzie bo nikt by nie rezerwował i nie jechał. Paradoksalnie jednak ostatnie 2 lata spędziłem nad polskim morzem i przez 2 tygodnie było gorąco i bez deszczu, a jak jechaliśmy w zeszłym roku to zapowiadali że będzie kiepska pogoda i faktycznie dojechaliśmy w deszczu, ale już później było tylko słońce. Do wody oczywiście nie dało się wejść bo temperatura była w okolicach max 19st.

Tak więc będzie dobrze, udanych urlopów i gorąca życzę :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.06.2015 08:24

PWojtek napisał(a):Do wody oczywiście nie dało się wejść bo temperatura była w okolicach max 19st.

To miałeś wypas. Ja ostatnio w 2009 r. zawitałem do Rowów to woda miała 15-16. Tak u siebie zauważyłem że mam takie przebłyski bełtykowe co około 7 lat. Mam nadzieję przełamać złą passę i że nic mi do łba nie strzeli w przyszłym roku :mrgreen:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 25.06.2015 08:38

PWojtek napisał(a):Na 3 dni do przodu nie potrafią przewidzieć a co dopiero na 2 m-ce, nie wierzę tym wróżbitom :)

Muszą pisać że pogoda w Polsce będzie bo nikt by nie rezerwował i nie jechał. Paradoksalnie jednak ostatnie 2 lata spędziłem nad polskim morzem i przez 2 tygodnie było gorąco i bez deszczu, a jak jechaliśmy w zeszłym roku to zapowiadali że będzie kiepska pogoda i faktycznie dojechaliśmy w deszczu, ale już później było tylko słońce. Do wody oczywiście nie dało się wejść bo temperatura była w okolicach max 19st.

Tak więc będzie dobrze, udanych urlopów i gorąca życzę :)

Ta temperatura 19 stopni to chyba w basenie:)?Mieszkamy nad morzem 17 km od Ustki i temperatury wody powyżej 15 st. są rzadkością. W zeszłe lato gdzie była piekna pogoda, multum ludzi na plaży w wodzie pustki- najczęściej temp 12-14 st:(!!. Kiedy wchodziłem do wody to od razu "lamało" kości":).
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 26.06.2015 12:43

Lekkie podsumowanie urlopu w Chorwacji ...

Jesteśmy tutaj od soboty (Brela) ...
Wracamy do PL w poniedziałek.

Pogodę (temperatura powietrza , morza i itd będę porównywał do poprzedniego naszego urlopu w Chorwacji w Tucepi (12-20 czerwca 2013r)

Pogoda można powiedzieć że jest ładna. W sobotę Chorwacja przywitała nas deszczowo i bardzo chłodno , ale już od południa zrobiło się ciepło i nie padało.
Temperatura powietrza mimo że przyjechaliśmy ponad tydzień później niż 2 lata temu jest niższa i to sporo. Przedtem było cieplej w dzień i w nocy. Było bardzo goraco wtedy. Teraz w nocy jest chłodno (sądze że z 16 stopni ...).
Także woda w morzu była 2 lata DUŻO wyższa ...
2 lata temu wiatru nie było , teraz jest albo lekki wiaterek albo bardzo mocny ...
Jak na razie tylko w środę był dzień deszczowy , ale po obiedzie zrobiło się ciepło i wyszło słoneczko i można było plażować ...
Poprzednim razem nie było nawet chmurki na niebie (obecnie co pewien czas pojawiają się chmurki) .

Niestety widzę że klimat się zmienił. Rok temu nie pojechaliśmy w czerwcu do Chorwacji bo pogoda była fatalna , w tym roku jest dużo lepiej niż rok temu ale jednak gorzej niż 2 lata temu ...
Ratowaliśmy się Tunezją.

Nie ma co porównywać do temp. morza np w Tunezji , bo w Tunezji jest dużo cieplejsza ...

Oczywiście woda jest o wieeeeeeele czystsza i cieplejsza niż w Bałtyku.

Byliśmy 3 razy w Chorwacji sądzę że teraz czas dać szanse innym krajom ...
Bo niestety chyba Chorwacja w czerwcu obecnie nie jest chyba zbyt najlepszym wyborem ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2015 13:07

Rysio napisał(a):
PWojtek napisał(a):Do wody oczywiście nie dało się wejść bo temperatura była w okolicach max 19st.

To miałeś wypas. Ja ostatnio w 2009 r. zawitałem do Rowów to woda miała 15-16. Tak u siebie zauważyłem że mam takie przebłyski bełtykowe co około 7 lat. Mam nadzieję przełamać złą passę i że nic mi do łba nie strzeli w przyszłym roku :mrgreen:

no właśnie ja też w Rowach byłem ostatnie dwa lata i na 100% tam wrócę bo mi się tam podoba :) a woda faktycznie jeden dzień było n tablicy 19st (pewnie jakieś cieplejsze prądy) a tak codziennie w okolicach 16st
mam nadzieję że mając takie szczęście do pogody w PL też tak trafię w CRO :D
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.06.2015 13:30

kaszpir napisał(a):Lekkie podsumowanie urlopu w Chorwacji ...

Pogodę (temperatura powietrza , morza i itd będę porównywał do poprzedniego naszego urlopu w Chorwacji w Tucepi (12-20 czerwca 2013r)

Pogoda można powiedzieć że jest ładna. W sobotę Chorwacja przywitała nas deszczowo i bardzo chłodno , ale już od południa zrobiło się ciepło i nie padało.
Temperatura powietrza mimo że przyjechaliśmy ponad tydzień później niż 2 lata temu jest niższa i to sporo. Przedtem było cieplej w dzień i w nocy. Było bardzo goraco wtedy. Teraz w nocy jest chłodno (sądze że z 16 stopni ...).
2 lata temu wiatru nie było , teraz jest albo lekki wiaterek albo bardzo mocny ...
Jak na razie tylko w środę był dzień deszczowy , ale po obiedzie zrobiło się ciepło i wyszło słoneczko i można było plażować ...
Poprzednim razem nie było nawet chmurki na niebie (obecnie co pewien czas pojawiają się chmurki) .

Niestety widzę że klimat się zmienił. Rok temu nie pojechaliśmy w czerwcu do Chorwacji bo pogoda była fatalna , w tym roku jest dużo lepiej niż rok temu ale jednak gorzej niż 2 lata temu ...
Ratowaliśmy się Tunezją.

Nie ma co porównywać do temp. morza np w Tunezji , bo w Tunezji jest dużo cieplejsza ...

Bo niestety chyba Chorwacja w czerwcu obecnie nie jest chyba zbyt najlepszym wyborem ...

Przeczytałem ten post, który pomimo próby bycia obiektywnym nie jest.
Zamknąłem temat...nagle przypomniało mi się jak opisujesz Chrowację - chorwacja-chyba-jednak-nie-t25938.html

Ty po prostu nie możesz jeździć do Chorwacji bo nawet pogodę odpychasz :)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 26.06.2015 13:52

Jestem tego samego zdania ,zmień kierunek wyjazdów. :)
Póki co byłem w zeszłym roku w połowie czerwca w Cro i mimo kapryśnej aury wróciłem , opalony i zadowolony.

W Vodicach lampa ....
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 26.06.2015 13:59

kaszpir napisał(a):Ja gdybym w tamtym roku pojechał od 12.06 do Chorwacji to musiałbym polubic polara i parasol , bo były wtedy gwałtowne burze , ulewy i było zimno ...

Byłem w tym terminie na Korculi i jak pisałem w innym temacie .........
maniust napisał(a):mimo kapryśnej aury wróciłem , opalony i zadowolony.
DonFrogg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonFrogg » 26.06.2015 14:01

kaszpir napisał(a):Lekkie podsumowanie urlopu w Chorwacji ...

Ratowaliśmy się Tunezją.

hehehe Tunezja jest dla ludzi o mocnych nerwach
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.06.2015 14:05

edit - tutaj był mój głupi komentarza odnośnie zagrożeń w Tunezji.
Jak podano poniżej, dzisiaj zginęli turyści w Tunezji :/
Ostatnio edytowano 26.06.2015 14:09 przez kaeres, łącznie edytowano 1 raz
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 26.06.2015 14:05

DonFrogg napisał(a):hehehe Tunezja jest dla ludzi o mocnych nerwach

2015.06.26 - 14:39 - Najnowsze informacje z Tunezji. W ataku na hotel w wypoczynkowej miejscowości Susa (Sousse) w Tunezji zginęło dziś co najmniej 27 osób. Wśród ofiar są cudzoziemcy - poinformował przedstawiciel tunezyjskiego MSW.

....tyle w temacie Tunezji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Jaka była, jaka będzie pogoda w Chorwacji ? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone