napisał(a) krispinus » 17.07.2016 10:35
Prawie zawsze u nas było tak - zapowiadają od jutra czy po jutra dobrą pogodę ? Ok. Pakujemy się i jedziemy.
Model się sprawdzał. Głownie nad Bałtykiem (stąd na nasze morze krzywego słowa nie powiem).
W tym roku, z uwagi na zaplanowany już w marcu termin wczasów (od 12.06), wyjątkowo bardzo wnikliwie analizowałem prognozy pogody.
Wydawało mi się, że rozsądnie będzie śledzić efekty pracy synoptyków na dwa tygodnie przed wyjazdem.
Wcześniej oczywiście nie ma sensu.
Okazało się, że nawet tydzień przed, nie miało sensu.
Szkoda, że nie zrobiłem paru zrzutów ekranu z tych wszystkich portali pogodowych, które odwiedziłem.
Dramat. Aż do 6-7 czerwca wszystkie popularne portale (accu, meteoprog, sinoptik, twojapogoda, DHMZ...) zapowiadały po 12 czerwca, prawie cały tydzień z deszczem i temp. 19-21 stopni...
Znam kilka osób, które właśnie przez prognozy zrezygnowały z wyjazdu do Chorwacji i Włoch na tydzień przed przed planowanym wyjazdem.
Wstyd się przyznać, sam miałem wątpliwości i byłem bliski rezygnacji z tego terminu i powrotu do sprawdzonych praktyk, czyli jest pogoda - jedziemy.
Odwiodła mnie od tego pomysłu żonka.
Powiedziała stanowczo - "bez względu na pogodę, jedziemy i już..."
Co się sprawdziło ?
12.06 podczas jazdy deszcz na przemian z rozpogodzeniami. O 15:30 wejście w ulewie do PNJP.
od 16-tej słoneczko. Nocleg w Korenicy - w nocy deszcz.
13.06 jazda z Korenicy do Splitu gwałtowne oberwania chmury na przemian ze słońcem. Prom Split - Stari Grad pochmurno z przejaśnieniami, bez deszczu. Jazda Stari Grad - Ivan Dolac ulewa - ulicami płynęła czerwona rzeka.
14.06 - 26.06 Ivan Dolac - pogoda super, temp. 24-28 stopni.
Słonko na przemian z lekkim (rzadko całkowitym) zachmurzeniem. Każdy dzień plażowanie i zwiedzanie.
Trafił się też jakiś deszczyk i nocna burza, ale bez bólu.
Ostatnie trzy dni upał, że nie można było wytrzymać.
Dla mnie na przyszłość wniosek taki.
W przypadku Bałtyku - stary model - jest pogoda, pakowanie i wyjazd.
W przypadku Chorwacji katowanie się prognozami nie ma sensu.
Tam każda pogoda daje możliwości różnego rodzaju wypoczynku.
Oczywiście poza deszczem, któremu na dodatek towarzyszy niska temp., ale takie warunki, na szczęście nie zdarzają się zbyt często.