Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak zrobić prošek?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M.
Croentuzjasta
Posty: 492
Dołączył(a): 19.08.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 26.08.2005 21:13

Kupiłem prosek w Selgrosie,dla mnie ekstra,być może ten sam ,co w makro,bo też Istravino.Kosztował 13,90 za litr.Taki sam w supermarkecie w HR 50.59 HRK za 0,75 l.
M.Smith
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1029
Dołączył(a): 11.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.10.2005 13:29

Jackus napisał(a):Zostało mi niecałe pół litra tego cudownego napoju. W związku z tym mam pytanie do forumowiczów. Czy ktoś z was zdobył przepis na ten cudowny trunek? Wiem tylko tyle że robi się go z rodzynek. Oczywiście wiadomo że prošek wykonany w Polsce będzie tylko proškiem w cudzysłowiu, ale zawsze o jakaś namiastka przywołująca wspomnienia z Dalmacji.
Ale czy na 100% to z rodzynek? Ja zrobiłem wino z rodzynek i średnio przypomina ono smakiem prosek. Bardziej podobnym smakiem są figi, więc może to wino z fig ?
Co do przepisów i ogólnych zasad wyrobu win to wszystko można znaleść w necie. Jeśli ktoś chce to podam namiary.
M.Smith
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1029
Dołączył(a): 11.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.10.2005 13:41

Hmmm. odpowiem sobie sam, bo znalazłem informację, prosek faktycznie jest z rodzynek, tyle, ze ja robiłem wino z rodzynek białych (jak by ktoś nie wiedział to rodzynki "robi" się z bezpestkowych odmian winogron) a powinno się robić z czerwonych. Tylko jak rozpoznać które rodzynki są z cienych jak one wszystkie ciemne są :wink:
Finestra
Croentuzjasta
Posty: 470
Dołączył(a): 11.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 19.10.2005 13:31

KAMA napisał(a):A za mna chodzi miesko mielone na gril...oni robia je w kształcie kiełbasek...nie podam nazwy bo skleroza daje znac! pychota! moze ktos wie...pogoda grilowa ... :wink:


pogoda grilowa chyba już uciekła. Cevapcici ti chyba ta nazwa, która ci uciekła. Danie owszem, popularne w chorwacji, jednak uznawane przez samych chorwatów jako jedzenie o rodowodzie bośniackim.

Nie miejmy złudzień... To poprostu zwykłe mielone, nawet z podobną ilością tłustych dodatków ja u nas. Sekret tkwi w tym jak je przyprawiają, że z grila i otoczenie w jakim to jemy. Żeby było do kompletu pamiętajmy o Ajvarze. Dostępne w większości marketów - producent Podravka.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Jak zrobić prošek? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone