Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak zostałam więźniem w Komiży - wrzesień 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 29.05.2022 09:21

su-petar napisał(a):Witaj Kasiu, czytam, oglądam, podziwiam i zazdraszczam :D .
... i gdzie dziewczyny odnajdują raj.
Super dziewczyny, moja żona wybrała się z koleżankami (trzema) na taki wypad do Barcelony, i żaliła mi się, że zamiast w porcie bawić się przy muzyce ulicznych grajków, one wolały iść na shopping do centrum. Chyba nigdy tak za mną nie tęskniła :mrgreen: .

Ja wolałbym aby moja małżonka wybrała jednak shopping niżli zabawę z ulicznymi grajkami. Różnie to bywa w życiu kolego Supetar. Cieszyć się należy, że w ogóle wróciła z Barcelony. Jak oczy nie widzą tego sercu nie jest żal, oj nie żal. Życie potrafi płatać figle.

Katerina fajna relacja, pięknie się podziwia zdjęcia i czyta relacje. Myślę, że ciąg dalszy będzie kontynuowany. Pozdrawiam Twój Sympatyk Ural.
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 29.05.2022 18:48

Dzisiaj do Krakowa (Mała Chorwacja na Bagrach) przyjechali grajkowie z okolic Opatiji, na Piknik Chorwacki. Zaśpiewali kilka kawałków Dragojevića i klapy Intrade :D.
MCh.jpg
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 29.05.2022 21:56

majkik75
Komiża tak z ranka wygląda na spokojną i klimatyczną :hut:

Tylko na "moich szlakach", na rivie buzuje jak w ulu :)
Ale taką yogę to ja szanuję. Ten brodacz na pewno też :mrgreen:

Brodacz na pewno, bo to współlokator z apartmana tej joginki :wink:

mchrob
Nie wiem jak można tracić urlop na spanie do 11 :roll:

Przez te 10 lat w Cro zdarzyło mi się kilka epizodów - ale do 9-tej :)

megidh
Zanim obejrzałam zdjęcia, to pomyślałam, że ten raj dziewczyny odnalazły w kościele :oczko_usmiech: .

Pewnie to znowu kwestia źle dobranych znaków interpunkcyjnych :oops: :lol:
Będę czujna :P
Nawet nie chcę myśleć, jakby ten urlop wyglądał, gdyby tak było, jak mówisz :mrgreen:

Ural
su-petar napisał(a):
Witaj Kasiu, czytam, oglądam, podziwiam i zazdraszczam :D .
... i gdzie dziewczyny odnajdują raj.
Super dziewczyny, moja żona wybrała się z koleżankami (trzema) na taki wypad do Barcelony, i żaliła mi się, że zamiast w porcie bawić się przy muzyce ulicznych grajków, one wolały iść na shopping do centrum. Chyba nigdy tak za mną nie tęskniła :mrgreen: .

Ja wolałbym aby moja małżonka wybrała jednak shopping niżli zabawę z ulicznymi grajkami. Różnie to bywa w życiu kolego Supetar. Cieszyć się należy, że w ogóle wróciła z Barcelony.

:oczko_usmiech:
Zabawa w porcie w Barcelonie z ulicznymi grajkami 8) - tego trzeba doświadczyć :hearts:
Ależ ja się tam salsy natańczyłam :D
Katerina fajna relacja, pięknie się podziwia zdjęcia i czyta relacje. Myślę, że ciąg dalszy będzie kontynuowany. Pozdrawiam Twój Sympatyk Ural.

Dzięki Stefanie :papa:

su-petar
Dzisiaj do Krakowa (Mała Chorwacja na Bagrach) przyjechali grajkowie z okolic Opatiji, na Piknik Chorwacki. Zaśpiewali kilka kawałków Dragojevića i klapy Intrade :D.

Cieszę się, że zaglądasz :papa:
Super wydarzenie, ja czekam na festiwal Globaltica w lipcu (Gdynia), bo będzie duża reprezentacja z Bałkanów.
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich Czytelników ze Złotego Rogu nad Bałtykiem :D

20220528_064254.jpg

20220528_073353.jpg

20220528_073233.jpg

20220528_132316.jpg

:papa:
eXtreme
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXtreme » 02.06.2022 19:00

No i Katerina nam odleciała :P

WRACAJ :!:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 02.06.2022 20:59

eXtreme napisał(a):No i Katerina nam odleciała :P

WRACAJ :!:

Jestem, jestem , u nas 13 stopni i burze z piorunami :roll: , jak żyć?, jak tu coś pisać?
Eh..
:)
patjak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) patjak » 03.06.2022 21:46

Mój Vis 2022 zacznie sie dopiero za 24 dni, Katerino przybywaj, bo żyję na viskich oparach z ubiegłego roku
Pat.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.06.2022 23:52

Kasiu, czekam na ciąg dalszy na mojej ulubionej plaży niedaleko Komiży :mrgreen:

IMG_20170712_133916.jpg

Stara Pošta 8)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 05.06.2022 02:02

patjak napisał(a):Mój Vis 2022 zacznie sie dopiero za 24 dni, Katerino przybywaj, bo żyję na viskich oparach z ubiegłego roku
Pat.

Dobre 8) :D

maslinka
Kasiu, czekam na ciąg dalszy na mojej ulubionej plaży niedaleko Komiży :mrgreen:

8) Super :hearts: , może pomożesz :?: Bo... jest sprawa :roll:

Hotel Biševo na plaży Gusarica, jak też sama plaża, zmienią oblicze komiskiej ziemi, i to wkrótce.

Miejsce, które tak spodobało się moim Przyjaciółkom - chociaż nie ruszyły stopy poza kamyczki przed ich stopami....

Czyli, cała ta rozległa plaża ,pokazana w ostatnim odcinku, za rok będzie już inna.

Załącznik 20210830_160041.jpg nie jest już dostępny

20210830_160041.jpg

20210830_160143.jpg

20210830_160158.jpg

Jak zwykle, sama spaceruję, bo nauczyłam się rozumieć, że nie każdy lubi narażać się na nieprzewidziane nieprzewidywalności.

20210830_160424.jpg

20210830_160522.jpg

20210830_160549.jpg

20210830_160641.jpg

Nie korzystam tu z kąpieli, odkąd dowiedziałam się lata temu o zrzutach z jachtów 8)

Ale i tak jest pięknie.

Plaża miejska z kościołem ,to jest hit.
Kadry zza kościoła.

20210830_161001.jpg

20210830_180920.jpg

20210830_181109.jpg

20210830_181149.jpg

20210830_181513.jpg

Ale tam powstanie wielki obiekt - hotel *****, napiszę o tym w następnym odcinku :( .
Dodałam światła ostatniemu zdjęciu, bo , po prostu, ono się zmieniało, i tak je zapamiętam 8)
Załączniki:
20210830_181353.jpg
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.06.2022 05:14

Katerina napisał(a):Kadry zza kościoła.
Załącznik 20210830_181109.jpg nie jest już dostępny
Z góry, przez pinie i szyszki na wodę...
Po kosmicznych nebulach, mój najczęstszy motyw w karuzeli tapet na pulpicie komputera :wink:
(tylko zamiast karminu dachówek najczęsciej mam tam szkarłat pontonu :wink: :lol: )
DSC01877.jpg
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 05.06.2022 10:54

Wyjazd na wakacje z przyjaciółmi ma po prostu inne walory. Pamiętaj jednak że my wszędzie z Tobą wirtualnie pójdziemy.

Czy ten cypel to Cypel Rewski?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.06.2022 13:19

Katerina napisał(a):Nie korzystam tu z kąpieli, odkąd dowiedziałam się lata temu o zrzutach z jachtów

8-O
Dużo takich miejsc w okolicy?

Zastanawia mnie czy to legalny proceder czy tylko jest na to ciche przyzwolenie.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 05.06.2022 20:23

boboo
Z góry, przez pinie i szyszki na wodę...

Uwielbiam tam spacerować ze względu na obłędny zapach tych pinii.
No, i mało kto się tam wdrapuje, więc jest tam "jakby ekskluzywnie" :)
...mój najczęstszy motyw w karuzeli tapet na pulpicie komputera :wink:
(tylko zamiast karminu dachówek najczęściej mam tam szkarłat pontonu :wink: :lol: )

DSC01877.jpg

Oba kadry mogłabym mieć na swoim :D Obecnie mam takie jedno, które zrobiła megidh :papa:

pomorzanka zachodnia
Wyjazd na wakacje z przyjaciółmi ma po prostu inne walory. Pamiętaj jednak że my wszędzie z Tobą wirtualnie pójdziemy.

:D To miłe uczucie.
Czy ten cypel to Cypel Rewski?

Tak, po kaszubsku - "rewski szperk" :)
"Cypel Rewski - zwany przez miejscowych rybaków "Szperkiem" to piaszczysty, wąski na kilkanaście do kilku metrów półwysep, który w czasie odpływu może wydłużyć się nawet do kilometra. Wówczas też, na powierzchni morza ukazują się ułożone w linii wysepki i mielizny, które są naturalnym przedłużeniem cypla. Gdyby nie sztucznie przekopana cieśnina (na potrzeby pływających kutrów rybackich) można by pieszo, przy zanurzeniu do szyi przejść aż Cypel Rewski Rewa Szperkdo Kuźnicy na Helu. Dlatego od 2002 roku, odbywa się tą trasą tzw. "Marsz Śledzia". Grupa śmiałków - głównie ratowników i nurków ubranych w pianki - pokonuje dystans ok. 12 km. Część drogi, ok 900 metrów, wymaga przepłynięcia przez wspomnianą cieśninę tzw. Głębinkę.

Impreza cieszy się sporym zainteresowaniem, ale jednocześnie budzi duże kontrowersje związane z rozdeptywaniem i zakłócaniem spokoju delikatnego ekosystemu. Mapa poglądowa okolicy oraz wspomniane wątpliwości

empire13
Katerina napisał(a):
Nie korzystam tu z kąpieli, odkąd dowiedziałam się lata temu o zrzutach z jachtów

8-O
Dużo takich miejsc w okolicy?

Wszystkie plaże miejskie są w okolicy portu, a to jest szczególne, bo Ci którzy na zacumowali na kei przy falochronie ( z powodu braku miejsca, lub cen) - kotwiczą właśnie tam. Drugim powodem jest bezpośrednie sąsiedztwo słynnych restauracji, a zwłaszcza konoby "Jastožera", do której można wpływać pontonami.
Są dni, kiedy jachty odpływają, bo z reguły czarteruje je się w terminie od soboty, do soboty i wtedy rano jest pusto.
Ale na ogół jest tak, albo nawet dwa razy tak...

20210901_082746.jpg

Zastanawia mnie czy to legalny proceder czy tylko jest na to ciche przyzwolenie.

Legalny.
W przedostatniej relacji bodajże, trochę pisałam na "gówniany" temat, po tym jak byłam świadkiem zamiaru zrzucenia szamba 10 metrów od plaży w zatoce przez polską załogę jachtu. Małżonek wtedy nie wytrzymał i udaremnił im ten zamiar :D

maslinka

Aga, skoro jesteś w Komiży, to może pokusisz się o zabawę w grę terenową i odnajdziesz taki zaułek??
Zdjęcie z netu, ale robione w tym roku, ja tej instalacji wcześniej nie widziałam :mrgreen:

282160012_10228238074117644_6041294061876642031_n.jpg

C.d. wkrótce.
:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.06.2022 20:29

Katerina napisał(a):Aga, skoro jesteś w Komiży, to może pokusisz się o zabawę w grę terenową i odnajdziesz taki zaułek??

Kasiu, ja jestem w Komiży "mentalnie" ;) Bardzo bym chciała, żeby tak było "w realu", ale w czerwcu to nierealne :roll:
Niestety, powoli już bawię się w grę "zakończenie roku"... :roll:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.06.2022 22:10

Katerina napisał(a):W przedostatniej relacji bodajże, trochę pisałam na "gówniany" temat, po tym jak byłam świadkiem zamiaru zrzucenia szamba 10 metrów od plaży w zatoce przez polską załogę jachtu. Małżonek wtedy nie wytrzymał i udaremnił im ten zamiar :D

Pewnie niedługo do niej dojdę. Już dwie Visowskie przeczytałem, ta się pewnie długo będzie pisać. W międzyczasie czytam Maslinkową o Visie na ziemi. Po niej wracam do Twoich pozostałych ;)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.06.2022 23:24

maslinka
Kasiu, ja jestem w Komiży "mentalnie" ;) Bardzo bym chciała, żeby tak było "w realu", ale w czerwcu to nierealne :roll:
Niestety, powoli już bawię się w grę "zakończenie roku"... :roll:

Nieźle mnie wkręciłaś :D Zastanawiałam się , czy to możliwe, ze względu na koniec roku szkolnego, ale przecież wszystko jest możliwe :lol: ( Ja też z tego klubu, okazuje się, że część moich uczniów, mimo, że po maturze i egzaminach, to jeszcze mają kompetencyjne).
Chyba przyjdzie mi samej poszukać tego "sanitarnego" zaułka :wink:

empire13
Pewnie niedługo do niej dojdę. Już dwie Visowskie przeczytałem, ta się pewnie długo będzie pisać. W międzyczasie czytam Maslinkową o Visie na ziemi. Po niej wracam do Twoich pozostałych

Czy długo będzie się pisać, czy nie, czas pokaże :) Na pewno więcej się dowiesz z poprzednich, i oczywiście - Maslinkowej 8) , niż z tej obecnej :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jak zostałam więźniem w Komiży - wrzesień 2021 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone