bobooZ góry, przez pinie i szyszki na wodę...
Uwielbiam tam spacerować ze względu na obłędny zapach tych pinii.
No, i mało kto się tam wdrapuje, więc jest tam "jakby ekskluzywnie"
...mój najczęstszy motyw w karuzeli tapet na pulpicie komputera
(tylko zamiast karminu dachówek najczęściej mam tam szkarłat pontonu
)
DSC01877.jpg
Oba kadry mogłabym mieć na swoim
Obecnie mam takie jedno, które zrobiła
megidh pomorzanka zachodniaWyjazd na wakacje z przyjaciółmi ma po prostu inne walory. Pamiętaj jednak że my wszędzie z Tobą wirtualnie pójdziemy.
To miłe uczucie.
Czy ten cypel to Cypel Rewski?
Tak, po kaszubsku - "rewski szperk"
"Cypel Rewski - zwany przez miejscowych rybaków "Szperkiem" to piaszczysty, wąski na kilkanaście do kilku metrów półwysep, który w czasie odpływu może wydłużyć się nawet do kilometra. Wówczas też, na powierzchni morza ukazują się ułożone w linii wysepki i mielizny, które są naturalnym przedłużeniem cypla. Gdyby nie sztucznie przekopana cieśnina (na potrzeby pływających kutrów rybackich) można by pieszo, przy zanurzeniu do szyi przejść aż Cypel Rewski Rewa Szperkdo Kuźnicy na Helu. Dlatego od 2002 roku, odbywa się tą trasą tzw. "Marsz Śledzia". Grupa śmiałków - głównie ratowników i nurków ubranych w pianki - pokonuje dystans ok. 12 km. Część drogi, ok 900 metrów, wymaga przepłynięcia przez wspomnianą cieśninę tzw. Głębinkę.
Impreza cieszy się sporym zainteresowaniem, ale jednocześnie budzi duże kontrowersje związane z rozdeptywaniem i zakłócaniem spokoju delikatnego ekosystemu. Mapa poglądowa okolicy oraz wspomniane wątpliwości empire13 Katerina napisał(a):
Nie korzystam tu z kąpieli, odkąd dowiedziałam się lata temu o zrzutach z jachtów
Dużo takich miejsc w okolicy?
Wszystkie plaże miejskie są w okolicy portu, a to jest szczególne, bo Ci którzy na zacumowali na kei przy falochronie ( z powodu braku miejsca, lub cen) - kotwiczą właśnie tam. Drugim powodem jest bezpośrednie sąsiedztwo słynnych restauracji, a zwłaszcza konoby "Jastožera", do której można wpływać pontonami.
Są dni, kiedy jachty odpływają, bo z reguły czarteruje je się w terminie od soboty, do soboty i wtedy rano jest pusto.
Ale na ogół jest tak, albo nawet dwa razy tak...
Zastanawia mnie czy to legalny proceder czy tylko jest na to ciche przyzwolenie.
Legalny.
W przedostatniej relacji bodajże, trochę pisałam na "gówniany" temat, po tym jak byłam świadkiem zamiaru zrzucenia szamba 10 metrów od plaży w zatoce przez polską załogę jachtu. Małżonek wtedy nie wytrzymał i udaremnił im ten zamiar
maslinkaKasiu, czekam na ciąg dalszy na mojej ulubionej plaży niedaleko Komiży
Aga, skoro jesteś w Komiży, to może pokusisz się o zabawę w grę terenową i odnajdziesz taki zaułek??
Zdjęcie z netu, ale robione w tym roku, ja tej instalacji wcześniej nie widziałam
C.d. wkrótce.