Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak zelene kukumary zakochały się w Cro :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tola168
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tola168 » 03.09.2013 11:30

Witam, i ja powspominam, jechałam również w tym terminie tą samą trasą i prawie w to samo miejsce :D (Zivogośce). Do Igrene chodziliśmy na spacerki.
kedziorek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedziorek » 03.09.2013 20:46

Ja od siebie dodam, że pomimo licznych wrażeń po drodze moja 5-letnia pociecha była w siódmym niebie - zwłaszcza kąpiel w Balatonie była niezapomnianym przeżyciem :) Poza tym byłam mile zaskoczona, że tak sprawnie wszystko nam poszło. Zero korków, zero robót. I zachód słońca z pewnością wart zobaczenia. Co do noclegu to siebie susłem nie nazwę. Mam wysoki stopień nietolerancji na szczekające i wyjące po nocy psy. Dla zainteresowanych podaję link do naszego noclegu http://www.letenyepanzio.hu/. Ceny przyzwoite. Jak na jedną noc to warunki powiem znośne. No i obiekt tuż na granicy z Chorwacją. W gruncie rzeczy polecam.

Obrazek
kedziorek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedziorek » 03.09.2013 20:49

I jeszcze raz Balaton.Obrazek
ania.i
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.i » 05.09.2013 10:06

Hej :)

Dziś przyszedł czas na Jeziora Plitvickie. Wjechaliśmy wjazdem nr 2, zjedliśmy pysznego arbuza na parkingu i ruszyliśmy zwiedzać. Wybraliśmy trasę najkrótszą, bo czekała nas jeszcze kilkugodzinna podróż do celu. Niemniej jednak była to trasa, która pozwoliła nam zasmakować piękna tego miejsca. Kiedy tylko weszłam na szlak i zobaczyłam te piękne wodospady, te turkusowe jeziora przeszedł mnie dreszcz, a do oczu cisnęły się łzy. Niezwykłe, przepiękne, fantastyczne miejsce.
Obrazek
Obrazek

Po pożegnaniu się z jeziorami wyruszyliśmy na poszukiwania knajpki, w której moglibyśmy zjeść obiad. Znów pomocne okazało się CB radio ("Może tu?" "Eeee nie coś za mało aut przy niej stoi" ;) ). Kiedy jedliśmy obiad, popijając nasze pierwsze Karlovacko dostaliśmy wiadomość od naszych współtowarzyszy 2+2, że oni już dotarli i kiedy my będziemy. GPS nieubłaganie wskazywał 21 lub 22, a oni zmęczeni całonocną jazdą nie byli pewni czy dotrwają aby nas powitać. Gospodarz jednak zadbał o to, aby spać im się nie chciało :) Kiedy dojechaliśmy do Igrane było już ciemno. Powitali nas nasi współtowarzysze oraz gospodarz. Czułam się tak szczęśliwa jakbym ich nie widziała pół roku. Zaproponowanoł nam rakiję, a potem jeszcze piwko, domowe winko chyba też już wtedy było. Wstąpiły w nas nowe siły :mrgreen: Obejrzeliśmy nasze pokoje i kuchnię znajdującą się na dworze, przydzieloną do naszych apartamentów- hit wyjazdu. Potem jeszcze trochę posiedzieliśmy razem, wymieniając poglądy na temat drogi i wrażeń z Plitvickich. Ogród był przepiękny, nad stołem rosły winogrona, wokoło drzewa figowców, była też (zielona jeszcze) pomarańcza. Oszołomił nas zapach lawendy i rozmarynu.. Oj tak, zdjęcia zdecydowanie nie oddawały piękna tego miejsca.
Obudziliśmy się o 10, a na stole czekały na nas kolejny miły gest od gospodarzy...
Obrazek

w następnym odcinku wyjaśnię tytuł wątku :)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 05.09.2013 10:12

ania.i napisał(a): Oj tak, zdjęcia zdecydowanie nie oddawały piękna tego miejsca.

Ale będą? Liczę na nie i może w takim razie jakieś namiary na PW ;-)
kedziorek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedziorek » 05.09.2013 16:53

Aneczko to ja uzupełniam o moje fotki i odczucia. Co dwie głowy to nie jedna :idea: O tym arbuzie to całkiem zapomniałam na przykład :) Z ważnych informacji dla mnie było że warto na Plitwickich kierować się do wejścia z nr 1. Wtedy pierwszym widokiem jest zapierający dech w piersiach największy wodospad:
Obrazek

Obłędny widok.Potem już wzrok przyciągają zielono-turkusowe jeziora:
Obrazek

Spaceruje się drewnianymi kładkami:

Obrazek

a woda jest krystalicznie czysta :
Obrazek

Większość ścieżek znajduje się w cieniu. Więc pobyt jest przyjemny nawet jśli temperatura jest bardzo wysoka. Oprócz tego jest możliwość odbycia części tras statkiem :
Obrazek
Co również stanowi nie lada atrakcję :oczko_usmiech: Z opowiadań ludzi oczekujących w porcie na ten rodzaj transportu mieliśmy wyjątkowe szczęście bo czasem na taką przyjemność trzeba poczekać kilka godzin. Dlatego polecam sobotę zarówno na Plitwice jak i Krka bo wtedy zazwyczaj jest zmiana turnusów i mniej turystów na szlaku.

A potem już droga przez Chorwację do Igrane. Dojechaliśmy i pierwsze odczucie : ciemno, ciepło i przytulnie. No i mogliśmy w końcu jak pisała już Ania przywitać naszych przyjaciół podróżujących inną trasą. Zwłaszcza nasze dwa łobuziaki Krzyś i Aleks mogli w końcu rozpocząć eksplorację terenu (biedne ćmy i pająki :)) A taki widok z balkonu zobaczyliśmy o poranku :mrgreen: :
Obrazek
inka 777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inka 777 » 05.09.2013 19:20

Witam serdecznie czy możesz napisać ile płaciliście za apartament 2+2
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2013 20:36

ania.i napisał(a):

w następnym odcinku wyjaśnię tytuł wątku :)

Zelene kukumary ... no właśnie, ale skoro obiecałaś wyjaśnić to cierpliwie czekam :)
kedziorek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedziorek » 05.09.2013 22:16

inka 777 napisał(a):Witam serdecznie czy możesz napisać ile płaciliście za apartament 2+2

Rodzinka 2+2 miała wynajęte studio -koszt 60E. Za apartament z dwoma sypialniami trzeba zapłacić 95E. Z tego co mówiła właścicielka to u niej stałe ceny w sezonie. Poza sezonem oczywiście taniej :)
inka 777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inka 777 » 06.09.2013 07:11

Dzięki za szybką odpowiedź ( studio za 60E to apartament A3 czy A4? )
ania.i
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.i » 06.09.2013 11:08

inka 777 napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedź ( studio za 60E to apartament A3 czy A4? )

A3 (dwoje dzieci spało na jednym łóżku)
ania.i
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.i » 11.09.2013 19:37

Przepraszam za przerwę w relacji.. rozchorowałam się troszkę. Postaram się niebawem coś skrobnąć :)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 11.09.2013 20:10

ania.i napisał(a):Przepraszam za przerwę w relacji.. rozchorowałam się troszkę. Postaram się niebawem coś skrobnąć :)

jak się cieszę ... :D i zdrówka życzę :papa:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 11.09.2013 20:38

W grupie raźniej :) jak mawiają :) Pozdrawiam
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 16.09.2013 11:24

To ja również zapisuję się do śledzenia Twojej (Waszej) relacji :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jak zelene kukumary zakochały się w Cro :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone