Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak zarazić wirusem CHORWACJA "nowych"

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rimko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rimko » 08.02.2020 00:53

Zbliża się nieuchronnie nowy sezon chorwackich wojaży. Ci pewni i zdecydowani noclegi i kwatery już zaklepane. Bardziej odważni standardowo w ciemno- jeszcze inni wracają w to samo miejsce. Ja wybieram się do Chorwacji 4 raz. Pierwszy raz jakieś 20 lat temu jako nastolatek starym ,wysłużonym Peugeotem 309- było ekstremalnie. Minęło kilka lat-wspomnienia wracały i musiałem pokazać Chorwację żonie i dzieciom :) Zaraziłem skutecznie:)
Po 5 letniej przerwie jedziemy ponownie -noclegi zaklepane. Jadą z nami nowi znajomi -przesympatyczni ludzie - ich pierwszy raz w Chorwacji . I tu pojawia się szereg obaw i wątpliwości. Mam nadzieję ,że po powrocie będziemy się nadal przyjaźnić :wink:
A po co wątek? Czego nie robić by Chorwacja im nie zbrzydła:), albo inaczej Czego nie robić byśmy po powrocie nadal się przyjaźnili :)
Przy wyborze miejsca musiałem wykazać się inicjatywą -żona pokochała Istrię(musiałem to brać pod uwagę), mój wybór Fazana (my mamy 3 dzieci,znajomi również). Niestety ceny SF - a ja mówiłem ,że taniej niż w Polsce:)
Najchętniej zabrałbym ich na Hvar - jakaś Robinsonada lub coś w tym stylu,ale żona lubi zwiedzać, jeździć ....
Więc muszę sprawić by znajomym się spodobało i żona była zadowolona. Fazana ciągle mi pasowała- blisko Pula, Rovinj, Porec. Niestety problem z dostępnością,albo ceną.
Pomyślałem ,a może 5 dni na Istrii i 5 gdzieś???? Wybór padł na Pag -w mieście Pag. Dlaczego tam? Wydaje mi się ,że fajnie wieczorem pospacerować po starym mieście,rynku,deptaku itp. Jeżeli musiałbym specjalnie wtedy wsiadać w auto i jechać gdzieś kilka lub kilkanaście kilometrów to często padłoby- Może jutro...,A tak auto na parkingu - dziewczyny prysznic,ja z kolegą po kieliszeczku rakiji-spacerek i wieczorne atrakcje na wyciągnięcie ręki. W dzień więcej energii ,a na Pagu super plaże.
Pozostałe 5 dni zarezerwowane na Istrii - na dodatek w środkowej części. Ani morza ,ani basenu -chyba mnie znienawidzą :), albo Chorwację :)
Na pierwsze 5 dni wybrałem miasteczko -choć zdecydowanie wolę wieś i odludzie. W drugim przypadku świadomie to co lubię :)
Chciałem odludzie z basenem,ale mając 1,5 rocznego berbecia -ciągle pilnować i martwić się? Wybrałem taką niby "agroturystykę", gospodarze robią oliwę(podobno w zeszłym roku zdobyła pierwsze miejsce na najlepszą oliwę na Istrii)
Z drugiej strony przecież nad morzę to tylko 20-30 minut jazdy:) W pobliżu mnóstwo atrakcji dla małych i dużych, a rankiem i wieczorami ukojenie dla duszy
Załączniki:
istria2.jpg
istria.jpg
istria 3.jpg
Ostatnio edytowano 08.02.2020 11:21 przez rimko, łącznie edytowano 1 raz
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 08.02.2020 07:50

rimko napisał(a): Ja wybieram się na Chorwację 4 raz.

W kwestii formalnej. Wybieramy się DO Chorwacji.....
Bzielka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bzielka » 08.02.2020 09:12

Witam,
U mnie w tym roku podobnie. Byliśmy z mężem i z dziećmi na wakacjach w Cro 7 razy, z czego 4 razy w Rovinj, 1 Porec kamping Lanterna, 1 Novigrad i 1 Kali na Ugljanie. Dwa razy zabralismy rodziców, którym podobało się wszystko, zarówno na wybrzeżu jak i na wyspie. Nam też się wtedy bardzo podobało, bo kilka wieczorów dzięki nim spędziliśmy we dwoje.Tego roku jedziemy ze znajomymi, którzy za granicą z dziećmi jeszcze nie byli. Bardzo chcieli Chorwację. Wybrałam Povlję na wyspie Brać, wzięłam pod uwagę raczej swoje upodobania, myślę, że zawsze komuś coś się nie spodoba. Zgodzili się na miejscówkę, nie mają jeszcze porównania. Mnie te odludzie będzie pasowało w tym roku w sam raz. Mam czasem takie obawy, że może się zniechęcą, że będą marudzić, ale najwyżej za rok pojedziemy znów sami nie patrząc się na nikogo. Trudno przewidzieć jakie będą ich oczekiwania i wyobrażenia o wyjeździe. Pokazałam fotki z okolicy, apartamentu, co tam jest, czego nie ma, gdzie mozna pojechać, co zobaczyć, jakie ceny, koszty podróży. Znajomej się spodobało niby od razu, ale jej mąż, ma różne wàtpliwości. Będzie bliziutko do plaży, do zatoczek, dwa sklepy, trzy restauracje, lodziarnia. Mamy osobne mieszkania obok siebie, w razie czego ja się nie obrażę, jeśli będą chcieli robić, czy jeść tam coś innego niż my. Ja się już nie mogę doczekać i planuję sobie z dziećmi plażowanie i wycieczki. Moje dzieci po wakacjach w Turcji są bardzo uradowane, że znów jednak Chorwacja. Ja i mój mąż odkrywaliśmy Chorwację sami, pierwszy raz " na pałę" w ciemno pojechaliśmy, wylądowaliśmy w Rovinj. Tam powracamy na parę dni sami, tylko we dwoje. Wtedy też lądujemy na FKK.
Generalnie nie jestem przecież organizatorem wycieczki z wszelkimi udogodnieniami, pomożemy przerzucić pierwsze koty za płoty, a reszta w ich rękach.Czy złapią "bakcyla"?? Nie wiem, ja mam i nie będę tego leczyć.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.02.2020 09:26

Chcesz mieć jeszcze znajomych po powrocie?
No to szukaj oddzielnych apartmanów, bo jedna kuchnia czy łazienka (zwłaszcza) mogą Ci pomóc skutecznie się ich pozbyć.
Albo im Ciebie, jakkolwiek. :lol:

Boisz się, że zniechęcisz ich tą Chorwacją i znienawidzą Cię za wybrór lokalizacji?
Nic prostszego.
Pokaż im przed wyjazdem gdzie dokładnie się wybieracie i powiedz co tam zastaniecie.
Zwłaszcza w przypadku tej Istrii.
Niewiedza w tym przypadku nie jest błogosławieństwem.
Mogą mieć nie wiadomo jakie oczekiwania, a tak - widziały gały co brały... :wink:

Wybrałeś Pag (miasto) na spacery, bo stare miasto, rynek, deptak....
Rozumiem, że widziałeś to miejsce w ogóle?
Bo jeśli nie to zerknij. Pag ma niewiele wspólnego z chorwackim miasteczkiem w tzw. klimacie.
To nie Trogir, Primošten czy Rovnji.
Jeżeli natomiast chodzi o plaże, na pewno będziecie zadowoleni ( o ile za ten Pag (miasto) sie oczywiście ruszycie).

Jeżeli jeszcze nie widziałeś to przejrzyj ten wątek:
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html?hilit=klub%20pag

A jak już wszystko zaplanujesz po prostu jedź do tej Chorwacji, na ten Pag. :oczko_usmiech:
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 08.02.2020 09:45

Jedziecie na Pag, a więc sprawę masz już załatwioną zanim dojedziesz na miejsce. Masz przecież po drodze Sveti Rok:) Kiedy pierwszy raz jechali z nami znajomi przed tunelem było pochmurno i padało (początek lipca). Widziałem ich miny na parkingu - nietęgie. Wszyscy w bluzach, kurtkach. Za tunelem: z nieba lampa, różnica temperatury 14 stopni + do tego widok po wyjeździe z tunelu, który nie odda ani GM, ani żadne zdjęcia. Jechaliśmy wtedy do Podstrany, jak wysiedliśmy z samochodu, to znajoma mi powiedziała, że od tego tunelu nie może przestać się uśmiechać:) Pytanie, czy po Pagu, Istria nie będzie dla znajomych zbyt nudna? Moim zdaniem ma swój urok,ale są tacy,dla których Chorwacja zaczyna się od Splitu na południe.
rimko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rimko » 08.02.2020 11:59

Poprawione :) Nie powinno się pisać po wypiciu 5 browarów :).
Pag tylko i wyłącznie dla pięknych plaż- a miasteczko, tylko na wieczorne spacery, lody itp. Ja z żoną możemy codziennie robić co innego lub być w innym miejscu. Raz zdecydowaliśmy się na wyjazd z biurem podróży i na hotelowym basenie spędziliśmy przez 10 dni może 2-3 godziny. Znajomi byli w zeszłym roku w Turcji i z tego co wiem większość czasu spędzili w kompleksie hotelowym :)

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone