Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak zaprogramować GPS, aby ominąć "autostrady" w S

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
loyd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) loyd » 09.05.2011 19:42

Te sutostrady w Słowenii są takie drogie, że wszyscy chcą je omijać ??
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 09.05.2011 19:53

no... jeden dobry obiad w restoranie 8)
loyd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) loyd » 09.05.2011 19:56

To znaczy ile ?
mosigar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mosigar » 10.05.2011 13:17

przy tej trasie wychodzi ponad 1,2 zł za km - dosc irytujace
loyd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) loyd » 11.05.2011 06:43

Może ktoś napisać ile kosztuje przejazd autostradą przez Słowenię w polskich zlotówkach - jako całość (a nie, że dużo, że obiad albo, że 1,2 pln za kilometr - a jak kilometrów jest 4 to też omijacie ?????) ???
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 11.05.2011 07:36

loyd napisał(a):Może ktoś napisać ile kosztuje przejazd autostradą przez Słowenię w polskich zlotówkach - jako całość (a nie, że dużo, że obiad albo, że 1,2 pln za kilometr - a jak kilometrów jest 4 to też omijacie ?????) ???

A tak trudno wejść http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828 i sprawdzić samemu?
Już za dużo roboty, żeby FAQ przeczytać? Ktoś po to to tam aktualizuje, żeby nie trzeba było zadawać miliona niepotrzebnych pytań w każdym wątku.
Pisze tam jak wół:
Ceny winiet - na 2011 rok samochody osobowe do 3,5 t
roczna - 95 euro
miesięczna - 30 euro
tygodniowa - 15 euro
Przeliczyć z euro na złotówki już chyba dasz rade?
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 11.05.2011 13:02

dokładnie, ja wole obiad :P
loyd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) loyd » 11.05.2011 20:45

No jak jadę na 10 dni to trzeba by wydać 30 eurasów.

Rzeczywiście warto to ominąć ....
zoltars
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoltars » 16.07.2011 14:56

zadzior89 napisał(a):Masz coś takiego jak punkty VIA.

Ja odpalam AM na kompie i tam dokładnie ustawiam sobie którędy chcę jechać (przez jakie punkty) i zapisuję mapę odpowiednio ją nazywając, co by później problemu nie było, np. droga_do_chorwacji, droga_z_chorwacji

I tak niektóre trasy sobie zapisuje a później będę je tylko wczytywał z karty.

Zalety:
-Kontrolujesz całą trasę
-Ustawiasz wszystko w domu na spokojnie
-Nie ma sytuacji typu "Kur** gdzie ona mnie prowadzi"
-Trasy masz pod ręką
-Nie musisz się męczyć na zdecydowanie mniejszym wyświetlaczu od GPS'a

Wad ta technika nie ma.
Zdecydowanie lepiej wychodzi niż z mapą na papierku oczywiście jak wcześniej wszystko przygotujemy.

Same zaprogramowanie
1. Ustawiasz trasę np: Sosnowiec > Mimice
2. Wyznacza Ci trasę
3. Przechodzisz do autostrady w Graz i tam na autostradzie naciskasz raz i wybierasz "prowadz przez"
4. Tak samo przez każdy następny punkt który Cię interesuje

wskazówka: warto na dużym zbliżeniu ustawić punkty VIA żeby dobrze trafić punktem w drogę i w opcjach AM ustawić "prowadź dokładnie przez punkt"

Ja zawsze asekuracyjnie przeglądam kilka razy trasę np na google maps.
Dodatkowo zawsze mapa papierowa w schowku na wypadek gdyby GPS "siadł"[/b]

Witam.Bardzo Cie proszę o pomoc chodzi o trasę na AM 6.8.0 (1384) z Oławy do Brela oraz w druga stronę tak aby nie płacić za autostradę w Słowenii.Jak możesz przygotować dwie trasy przez Węgry oraz Austrię.Napisz co mam kliknąć jak GPS pyta jaka trasę wybrać optymalną czy szybką czy płatne czy nie bo nie wiem a nie chciałbym zapłacić frycowego to moja pierwsza podroż do Chorwacji.Z góry bardzo dziękuje za pomoc
Wojteksw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojteksw » 16.07.2011 16:32

Otwórz http://mapa.targeo.pl/ zaznacz punkt początkowy i końcowy, oraz punkty pośrednie na trasie objazdu Słowenii. Następnie naciśnij przycisk w Targeo Eksport, zapisz ten plik z rozszerzeniem .atm do utworzonego katalogu w AM np. Moje Trasy. Uruchom Nawigację i AM następnie naciśnij Menu-Trasa- Modyfikuj-Wczytaj-AutoMapa Eu\Moje trasy i kliknij plik, który był przeniesiony z Targeo. Trasa się wyświetli i sprawdzamy czy tak jest jak zaplanowaliśmy.
Pozdrawiam Wojtek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.07.2011 17:14

Ło matko, setki razy tłumaczone, a jeszcze pewnie nie wiesz jak odpalić AM? Ostatnie posty wyglądają jak przedszkole, ale co się dziwić, co 4 nie zdał matury...
zoltars
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoltars » 16.07.2011 17:21

Może co czwarty nie zdał matury, ale ma chyba więcej od Pana kultury(rymowanie nie zamierzone)
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 16.07.2011 21:14

zoltars napisał(a):Może co czwarty nie zdał matury, ale ma chyba więcej od Pana kultury(rymowanie nie zamierzone)
Wiesz, każdy kto jeździ ma swoje trasy. I danie gotowca osobie, która o trasie nie ma bladego pojęcia nie jest dobrym pomysłem. Poczytaj, wybierz trasę najlepszą dla siebie, będziesz miał wątpliwości - zapytaj. Naprawdę nawigacja jest pomocnym urządzeniem ale naprawdę trzeba mieć jako taką wiedzę gdzie się jedzie zamiast ślepego słuchania komunikatów nawigacyjnych.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.07.2011 21:15

Przepraszam, nie wiedziałem, że to ciebie też dotyczyło. A z Panami tutaj daleko nie zajdziesz...
slavkom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavkom » 27.07.2011 19:32

Witam,
Sprawdziłem metodę Wojteksw - rewelacja - działa:-). Dużo wygodniej niż zabawa nawigacją ze względu na wielkość ekranu i możliwość korzystania z myszki no i Targeo jest free.
A wracając do pytania sprzed roku - czy coś zmieniło się w m. Ptuj? pytam oczywiście o koniec autostrady - minęło trochę czasu i zastanawiam się czy nie pociągnęli jej dalej. Jeśli ktoś jechał tamtędy w tym roku proszę o podpowiedź.

Pzdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jak zaprogramować GPS, aby ominąć "autostrady" w S - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone