Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak zaprogramować GPS, aby ominąć "autostrady" w S

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 06.07.2009 07:01

Jakim objazdem? Jak ja jechałem 15.06 i wracałem 23.06 to nie było objazdu żadnego chyba że nie wiem że to był on. Po prostu kierowałem się na Zagrzeb wg drogowskazów. Chyba że objazdem nazwiemy obwodnicę :) Albo jakieś roboty przy granicy, ale raczej wszystko bez problemów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2009 21:59

Niech kolega przeczyta instukcje i wszysko jasne.
Topek1973
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Topek1973 » 12.07.2009 20:44

Właśnie wróciłem z Cro, jechałem objazdem Mureck,Lenart ,Ptuj do Chorwacji wracałem Rogatec Ptuj Mureck -wszystko spoko można ciąć śmiało,trasa bezproblemowa tylko przez Rogatec trochę kręta ,ale puste przejście graniczne.
lukiewa
Podróżnik
objazd płatnej autostrady w Słoweni

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukiewa » 21.07.2009 19:05

marcinu napisał(a):witam, dzisiaj przetestowałem proponowaną przez Mosqito trasę, Murec -> Lenart-> Ptuj (wraz ze wczesniejszym opisem jak przejechać i gdzie skręcić), krótko mówiąc jak po sznurku i bez problemów, :)
Dzien Dobry - wybieram sie za klka dni do Chorwacji- planuje jechac trasą własnie przez Słowenię- czytam o tym objeździe przez Mureck i dalej do Ptuj - mam jednak jedno pyt- na którym zjeździe zjechać z autostrdy jadac od Grazu autostardą nr 9 - bo na mapie mam w okolicy granicy dwa zjazdy- nr 226 228- którym zjechac aby dojechać do Mureck- a dalej to już tak jak w opisie- mysłe ze jest bardzo dokładny i dam sobie rade- mimo zę ten odcinek pojadę akurat w nocy :D pzdr -i proszę o jakąś radę
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 21.07.2009 19:18

Jest drogowskaz, na pewno nie ominiesz tego zjazdu.
sirboreli
Turysta
Re: objazd płatnej autostrady w Słoweni

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirboreli » 22.07.2009 00:21

lukiewa napisał(a):
marcinu napisał(a):witam, dzisiaj przetestowałem proponowaną przez Mosqito trasę, Murec -> Lenart-> Ptuj (wraz ze wczesniejszym opisem jak przejechać i gdzie skręcić), krótko mówiąc jak po sznurku i bez problemów, :)
Dzien Dobry - wybieram sie za klka dni do Chorwacji- planuje jechac trasą własnie przez Słowenię- czytam o tym objeździe przez Mureck i dalej do Ptuj - mam jednak jedno pyt- na którym zjeździe zjechać z autostrdy jadac od Grazu autostardą nr 9 - bo na mapie mam w okolicy granicy dwa zjazdy- nr 226 228- którym zjechac aby dojechać do Mureck- a dalej to już tak jak w opisie- mysłe ze jest bardzo dokładny i dam sobie rade- mimo zę ten odcinek pojadę akurat w nocy :D pzdr -i proszę o jakąś radę

zjazd w Austrii nr 226 Gersdorf na B69 i prosto do Mureck (przy tym zjeździe z tego co pamiętam jest tuz przed nim drogowskaz na Spielfeld

jak zjedziesz z autostrady od razu odbijasz w lewo by przejechać pod nią
Adax
Croentuzjasta
Re: objazd płatnej autostrady w Słoweni

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 11.07.2010 11:36

Wątek z FAQ, chociaż niepewność bo to z 2009r, a teraz już 2010, stąd pytanie o zaawansowanie autostrady w SLO i jazdę
Mureck -Ptuj -CRO. Czy Słowieńcy pociągnęli tę autostradę dalej za Ptuj w kierunku CRO?
Czy ta poniższa mapka Google dobrze kieruje z Ptuj?

Obrazek

Jak przy powrocie nie przejechać za daleko, tylko właściwie skierować się na Ptuj? Jest jakieś konkretne oznaczenie? Pozdrav!
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 11.07.2010 16:24

Mureck -Ptuj -CRO. Czy Słowieńcy pociągnęli tę autostradę dalej za Ptuj w kierunku CRO?
Czy ta poniższa mapka Google dobrze kieruje z Ptuj?

Dobrze. W tym miejscu kończy i zaczyna autostrada.

Jak przy powrocie nie przejechać za daleko, tylko właściwie skierować się na Ptuj? Jest jakieś konkretne oznaczenie? Pozdrav!

No bez jaj chyba znaki jeszcze stoją? Zresztą jak zobaczysz że się zaczyna autostrada to zjeżdżasz.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 11.07.2010 21:31

Seavolv -dzięki!
mosigar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mosigar » 09.05.2011 07:58

Cos sie zmienilo od ubiegłego roku?
Podciągneli autostrade w kierunku Chorwacji?
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 09.05.2011 10:06

Masz coś takiego jak punkty VIA.

Ja odpalam AM na kompie i tam dokładnie ustawiam sobie którędy chcę jechać (przez jakie punkty) i zapisuję mapę odpowiednio ją nazywając, co by później problemu nie było, np. droga_do_chorwacji, droga_z_chorwacji

I tak niektóre trasy sobie zapisuje a później będę je tylko wczytywał z karty.

Zalety:
-Kontrolujesz całą trasę
-Ustawiasz wszystko w domu na spokojnie
-Nie ma sytuacji typu "Kur** gdzie ona mnie prowadzi"
-Trasy masz pod ręką
-Nie musisz się męczyć na zdecydowanie mniejszym wyświetlaczu od GPS'a

Wad ta technika nie ma.
Zdecydowanie lepiej wychodzi niż z mapą na papierku oczywiście jak wcześniej wszystko przygotujemy.

Same zaprogramowanie
1. Ustawiasz trasę np: Sosnowiec > Mimice
2. Wyznacza Ci trasę
3. Przechodzisz do autostrady w Graz i tam na autostradzie naciskasz raz i wybierasz "prowadz przez"
4. Tak samo przez każdy następny punkt który Cię interesuje

wskazówka: warto na dużym zbliżeniu ustawić punkty VIA żeby dobrze trafić punktem w drogę i w opcjach AM ustawić "prowadź dokładnie przez punkt"

Ja zawsze asekuracyjnie przeglądam kilka razy trasę np na google maps.
Dodatkowo zawsze mapa papierowa w schowku na wypadek gdyby GPS "siadł"[/b]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.05.2011 11:36

zadzior89 napisał(a):Masz coś takiego jak punkty VIA.

Ja odpalam AM na kompie i...]

Ale musisz mieć AM przypisaną do tego kompa? Ja mam na karcie i czy uda mi się zainstalować na PC jedną z kopii?
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 09.05.2011 12:38

MWN napisał(a):
zadzior89 napisał(a):Masz coś takiego jak punkty VIA.

Ja odpalam AM na kompie i...]

Ale musisz mieć AM przypisaną do tego kompa? Ja mam na karcie i czy uda mi się zainstalować na PC jedną z kopii?

Potrzebne są 2 licencje

Punkty Via można tez ustawić na urządzeniu GPS, warto wtedy skorzystać z rysika albo ołówka z gumką na końcu, żeby lepiej ucelować w konkretny punkt i zapisać mapę bezpośrednio na karcie
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 09.05.2011 16:53

To olbrzymia wada licencjonowania AM, że nie można na PC instalować i planować.

Ale firma ma bogatych właścicieli i stać ich na większy procent pirackich wersji softu.

Pozdrawiam
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.05.2011 18:17

Tylko jak ?.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jak zaprogramować GPS, aby ominąć "autostrady" w S - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone