Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak z tymi plażami w Czarnogórze ?

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.03.2012 07:55

kubikr napisał(a):PS. Czy był ktoś na plaży Jaz?

Ja byłem, ale dawno dość bo w 2005.
Poza tym we wrześniu, więc było całkiem fajnie bo pusto.
Jak popatrzyłem na fotki plaży w sezonie 8O , dla mnie porażka...

Co do trasy, ja osobiście jechałbym przez Osijek i potem przez BiH, ale szybciej na pewno będzie przez Serbię bo do Belgradu masz autostradę. Można też z Nowego Sadu jechać od razu na Sabac. Serbia jest bezpieczna, ale warto uważać na oszustwa na stacjach benzynowych i nie dać się naciągnąć na zbyt drogi nocleg w jakimś przydrożnym pensjonacie.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 02.03.2012 08:31

kubikr napisał(a):Trasa przez Słowację, Węgry, Serbię jest krótsza. Stąd moje pytanie do osób które jeździły przez Serbię, czy poza pięknymi widokami ta trasa jest bezpieczna i jak to wychodzi czasowo.

Trasa krótsza ale nie szybsza , a ładna widokowo dopiero na terenie Czarnogóry . jechałem tędy bo zahaczyłem na trzy dni o Żabljak - polecam góry Drumitor .
Od Belgradu do Czarnogóry jazda średnio 50-60km na godzinę , wąska trasa i spory ruch .
Autostradami przez Chorwacje napewno szybciej tylko ze drożej i monotonnie .

Wracałem przez Bosnię , - Trebinje ,Mostar , Sarajevo , Tuzlę , Osijek Budapeszt .
Droga dobra ale na odcinku Sarajevo - Tuzla dosyć kręta, pagórkowata, i nie pojedziesz za szybko , potem ok.
Ostatnio edytowano 02.03.2012 09:04 przez armar, łącznie edytowano 1 raz
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 02.03.2012 08:44

kubikr napisał(a):Trasa przez Słowację, Węgry, Serbię jest krótsza.?

A po co przez Serbie ?? Ja będę jechał przez Węgry, kawałek Chorwacji, BiH (nocleg w Sarajewie) i Czarnogóra.
W ubiegłym roku wracałem z Trogiru przez BiH jechało się bardzo przyjemnie.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 02.03.2012 13:48

Do Czarnogóry to tylko na wypady górskie,lub zwiedzanie( Zatoka Kotorska,Budva ,Bar itp) plażowanie to dramat.
Zrobiliśmy wypad do MNE(z Peljesaca)w zeszłym roku,pod koniec dnia dotarliśmy do Budvy,idąc na plażę Mogren ,mijaliśmy tłumy ludzi wychodzących z niej,mimo tego i tak było tam tłoczno,śmieci na cały kontener brrr.
kubikr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubikr » 03.03.2012 21:57

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Naszym celem na wypoczynek jest Chorwacja, a Czarnogóra jakoś tak sama się wcisnęła :) Czytałem sporo różnych opinii na temat MNE i chciałbym wyrobić sobie swoje zdanie.

Jedziemy na początku lipca kiedy dni są długie więc myślę, że znajdzie się czas na odpoczynek i na zwiedzanie.

Stendo napisał(a):A po co przez Serbie ?? Ja będę jechał przez Węgry, kawałek Chorwacji, BiH (nocleg w Sarajewie) i Czarnogóra.

Jakoś wcześniej nie brałem BiH po uwagę, ale sugestia Stendo mi się podoba.

Także do wyboru pozostaje:
1. sprawdzona przeze mnie droga przez Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwację tj. ok. 1600km i 18-20h jazdy
lub
2. Bielsko-Bańska Bystrzyca-Budapeszt-Osijek-Sarajewo-Foca-Niksic-Podgorica-Budva tj. ok. 1340km i 24-26h jazdy.

armar napisał(a):Wracałem przez Bosnię , - Trebinje ,Mostar , Sarajevo , Tuzlę , Osijek Budapeszt .
Droga dobra ale na odcinku Sarajevo - Tuzla dosyć kręta, pagórkowata, i nie pojedziesz za szybko , potem ok.

Armar, ile czasu zajęła ci droga przez Sarajewo do polskiej granicy lub do Budapesztu i czy może wiesz coś na temat drogi z Sarajewa przez Foca-Noksic-Podgorica?
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 03.03.2012 22:09

Drogi w BiH są piękne ale niestety wąskie i w sporej części górskie. Ja w ubiegłym roku wracałem z Trogiru drogą przez Livno i Banja Lukę. Jak trafi Ci się jakiś samochód ciężarowy na górskich odcinkach to nieraz 10-15 minut nie ma jak wyprzedzić i się ciągniesz 30-40 km/h.
kubikr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubikr » 04.03.2012 12:58

Coś mi się wydaje, że wyjadę dzień wcześniej i zahaczę o Budapeszt i Sarajowo. Przy takim układzie szybkość przejazdu zejdzie na drugi plan, a droga będzie mniej monotonna niż autostradami.

A jeśli chodzi o plaże Jaz to spodobała mi się okolica. Co prawda parasoli na tej plaży jest sporo, ale nie ma tu wielkich hoteli więc mam nadzieje, że będzie OK.

Obrazek

Myślę, że będzie to też dobre miejsce wypadowe. Chcielibyśmy zobaczyć możliwie najwięcej.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 04.03.2012 13:35

kubikr napisał(a):Coś mi się wydaje, że wyjadę dzień wcześniej i zahaczę o Budapeszt i Sarajowo.

Ja również jadę z noclegiem w Sarajewie. W Budapeszcie zrobiłem sobie postój w ubiegłym roku jadąc do Trogiru.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 20.03.2012 09:29

kubikr napisał(a):Armar, ile czasu zajęła ci droga przez Sarajewo do polskiej granicy lub do Budapesztu i czy może wiesz coś na temat drogi z Sarajewa przez Foca-Noksic-Podgorica?

Drogę Sarajevo-Foca-Niksic-Risan opisałem w relacji z 2009r.
Możesz w Niksic pojechać na nową drogę Żabljak-Herceg Novi (nowiutka bardzo dobra nawierzchnia , zjeżdżasz przed Risan i objeżdżasz Zatokę Kotorską m droga Niksić -Podgorica jest spokojna , od Podgoricy nad morzem możesz jechać tunelem albo jak masz czas poprzez górę - wolno ale za to widoki .

Z Sarajeva do granicy z Czarnogóra droga się nie zmieniła , od Focy często szrut zboczem góry , do Focy kręta ale dobra nawierzchnia . Od granicy po stronie Czarnogóry droga dobra jakościowa a widoki , jedne z najpiękzniejszych w tej części Europy .

ZSarajeva do Budapesztu ,może zejść 8-10 godzin , odcinek w Bośni to wg. mnie trzeba liczyć ok. 4-5 godzin resztę , to autostrady :D
kit
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kit » 20.03.2012 10:49

dojazd dojazdem :wink:
a tak w ogóle to z tych plaży da się korzystać :!: :?:
no bo jak tak czytam o Czarnogórze to mam wątpliwości czy można znaleźć gdzieś jakąś fajną plażę :( mam na myśli czystą :D czy tylko mam się nastawiać na zwiedzanie, bo zwiedzać to będzie co jak na pierwszy raz :D :D
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 03.08.2012 11:21

kit napisał(a):dojazd dojazdem :wink:
a tak w ogóle to z tych plaży da się korzystać :!: :?:
no bo jak tak czytam o Czarnogórze to mam wątpliwości czy można znaleźć gdzieś jakąś fajną plażę :( mam na myśli czystą :D czy tylko mam się nastawiać na zwiedzanie, bo zwiedzać to będzie co jak na pierwszy raz :D :D

Jest wiele fajnych plaż w Czarnogórze.
W zeszłym roku byłam w Petrovac. Zwiedziliśmy przy okazji bardzo dużo i powiem, ze wcale nie jest brudno (może są jakieś tereny ale to samo i w Polsce).
Nam CG bardzoooo sie podobała, dzieciom też ! Polecam
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 03.08.2012 20:28

Jestem właśnie w Czarnogórze. Jechałem z noclegiem w Sarajewie.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć.
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 14.08.2012 13:59

Gdzie nocowałeś w Sarajewie? Mógłbyś podać namiary ? :)
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 14.08.2012 15:01

Baszka napisał(a):Gdzie nocowałeś w Sarajewie? Mógłbyś podać namiary ? :)

Szukaj na booking.com
Ja nocowałem tutaj http://www.booking.com/hotel/ba/telal.pl.html, ale poczytaj opinie - sporo w nich prawdy, więc nie spodziewaj się luksusów. Na śniadanie trzeba chwilę poczekać i jest bardzo przeciętne, parking po drugiej stronie ulicy. Ale my byliśmy tam na jedną noc przejazdem, więc luksusy mi nie były potrzebne.
Do starego miasta masz 5 minut piechotą, a cena dla rodziny 2+1 to 50eur.
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 14.08.2012 15:50

Dzięki za odpowiedź - ja jednak mam niższy budżet, także poluję bardziej na hostele itp ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора