Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak z Hvaru na Zlatni Rat?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pjasm
Globtroter
Jak z Hvaru na Zlatni Rat?

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 28.06.2006 19:51

Witam!
Jak dostać się najlepiej na jednodniowe opalanko z wyspy Hvar na Zlatni Rat. Będę mieszkał w Zavali. Czy z Vrboski lub z Jelsy pływa coś w stylu taxi-motorówek jak na Pakleni Otoci z Hvaru.
Dzięki za info.
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 29.06.2006 08:42

w/g przewodnika wydawnictwa Bezdroża z Jelsy do miejscowości Bol na Brac pływają wodoloty. czas płynięcia 1/2 godziny.
zzzzzzz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zzzzzzz » 14.07.2006 19:54

między Jelsą a Bolem pływa też prom Jadrolinija
kosztuje ok. 11 kun
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 14.07.2006 20:51

Mysle,ze jest dosc duzo mozliwosci dostania sie na Bol z Jelsy. W miasteczku jest duzo reklam i plakatow na ten temat.Nie bylam nigdy ale slyszalam,ze w sezonie jest tam strasznie tloczno...Czytalam na czeskim forum,ze zeby miec fajne miejsce,najlepiej byc o...6 rano!! Czy to prawda-nie wiem.Tez mam w planie tam sie wybrac,bo na pewno warto. pozdrawiam i powodzenia!
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 14.07.2006 21:20

W/g mnie Zlatni Rat to miejsce z gatunku takich co warto być raz w życiu, zrobić sobie zdjęcie, że sie tam było i nigdy więcej nie wracać. Komercja do kwadratu a tłum do trzeciej potęgi. No chyba że ktoś tak lubi ...
Z Jelsy duże możliwości dotarcia na Bol. Z przystani w Bol taxi wodne na Zlatni Rat kosztuje 10 kun (w jedną stronę)
zzzzzzz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zzzzzzz » 14.07.2006 21:45

masz rację, Lider16
w rzeczywistości Zlatni Rat nie był złoty, to były brudne kamyczki
bardzo się rozczarowałam, ale byłam i zobaczyłam Zdjęcie tez zrobiłam :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2006 21:54

ObrazekZlatni Rat
Jaś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaś » 16.07.2006 20:59

Ja na "zaliczenie" słynnej plaży zdecydowałem się tuż przed wyjazdem z Riviery (Gradac). Pojechaliśmu samochodem do Makarskiej i tam promem (w południe) popłynęliśmy (z autem) na Bol. Czasu było mało, bo powrotny, ostatni prom wracał koło 16-stej, a trzeba było być wcześniej na przystani, żeby się załapać z powrotem. No więc ostro gnałem po krętych drogach wyspy i na zauroczenie się plażą mieliśmy w sumie 1GODZ. :cry:
Cała zabawa kosztowała po przeliczeniu ok 250 zł (w tym drakoński parking koło plaży ~50 zł) :twisted:
...ale warto było

Po przypłynieciu zrobiliśmy sobie jeszcze "maleńką przejażdżkę" na Sv. Juraj.
Po takiej adrenalinie dzień zakończyłem symboliczną butelką Rakiji. :lol:
DO ZOBACZENIA W CRO!!! (25.07-wyjazd)

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...